lördag, juni 23, 2007

Bra att Sverige var aktiva i Bryssel

Det förslag till nytt EU fördrag som lagts fram är en hygglig kompromiss. Angela Merkel har lyckats att ena EU vilket är en prestation. Jag har dock svårt för det spel som Polen och andra spelar.

EU måste växa underifrån. Därför är den turné som Cecilia Malmström (fp), Sveriges EU minister, gör ute i landet bra. EU kan diskuteras lokalt och man kan fråga sig, vad betyder EU för mig, mitt företag, min arbetsgivare, min ort?

Helst skulle jag se folkomröstning därför det är en styrka att EU:s förändringar stöds direkt av medborgarna och inte bara indirekt genom riksdagen. Men vi har tyvärr inte den traditionen i Sverige.

I Bryssel representerades Sverige av Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Cecilia Malmström.

Speciellt Carl Bildt och Cecilia Malmström är en tillgång med sin gemensamma erfarenhet av både EU och internationell toppolitik.

Och man var aktiva i förhandlingarna vilket är bra.

Detta uppmärksammades av bland att Financial Times som skrev:

”The Dutch, the French and the British are all desperate to go home with an agreement that they can sell as a big change to the constitutional treaty, so that they do not have to have referendums to ratify the rewritten text. So the Dutch want to incorporate language that would make it more difficult to keep adding new member states. Normally the British would oppose that, too. Instead, they left the battle to the Swedes, once more."

torsdag, juni 21, 2007

Littorins examen, Kungsbacka Tidning och "svarting" samt Svennis (den långtidsarbetslöse)

Ankdammsdebatten denna vecka gäller arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins examen eller brist på sådan.

Ingen har dock påstått att han medvetet försökt fuska. Avhandlingen finns skriven och inlämnad dock till någon som inte har behörighet. Därför blir påståenden från proffstyckare att han inte skulle vara lämplig som minister rent löjliga. Sven-Otto har förmodligen blivit blåst och är varken sämre eller bättre som minister om denna examen står i hans meritförteckning (hatar ordet CV).

Men nu tar han bort den. För mig spelar det absolut ingen roll. Jag bedömer honom efter vad han uträttar inte vad han skrivit på ett papper för några år sedan.

En annan debatt har varit att ”svarting” fanns med i en artikel i Kungsbacka Tidning som beskrivning av en rånare. I dagens nummer ber chefredaktören Kurt ”Chico” Johansson förbehållslöst om ursäkt.

Även debatten om Kungsbacka Tidning har varit ankdammsmässig i vissa delar. Att skriva ”svarting” kan och skall aldrig försvaras. Men det måste finnas rim och reson även i den debatten.

Jag har känt Chico i över 30 år. Håller inte med om allt han skriver och publicerar. Men så skall det väl vara? Om man som politiker håller med om allt lokaltidningen skriver har väl den inte gjort sitt jobb som granskare? Men Chico är ingen rasist eller ens i närheten av detta. Han skulle aldrig medvetet släppa igenom den artikel som publicerades. Ett olycksfall i arbetet alltså. Även om det är ett mycket olyckligt sådant.

Kan på rak arm inte heller komma ihåg om tidningen någonsin blivit fälld av PO/PON. I så fall någon enstaka gång.

Expressen och Aftonbladet har om det gäller underlig publicering betydligt större problem.

Och Svennis tycks vara närmar jobb i dag igen. Dagens tips är Manchester City.

Vem säger att regeringens jobbpolitik inte fungerar? Littorin behöver kanske ingen examen? Jobben kommer ändå. Till och med för Svennis som blev långtidsarbetslös under den förra regeringen.

onsdag, juni 20, 2007

Hillary väljer kampanjlåt- (s) funderar på det

Nu har Hillary Clinton valt kampanjlåt. Det blev "You and I" med Celine Dion. Se videon med låten på Hillarys sida.

Maken Bill hade 1992 Fleetwood Macs "Don´t stop thinking about tomorrow".

Enligt rykten funderar redan Mona Sahlin på en kampanjlåt till 2010.

"Allting som du gör kan jag göra bättre" och "Vem kan man lita på" lär ligga högt på listan.

Däremot har man ratat Margot Wallströms förslag. Hon ville ha Magnus Ugglas "Jag vill inte tillbaks"

Berit Andor gillar också Uggla. Hon har ju ett jämt humör, ständigt förbannad. Varje gång regeringen lägger fram ett förslag som inte är sossepolitik använder hon sina favoritord "häpnadsväckande" och "anmärkningsvärt". Berit Andor vill ha "Jag mår illa".

Enligt obekräftade källor så gillar Thomasarna Östros och Bodström artisten Linda Bengtzing. Låten är given, "Jag ljuger så bra." Mona Sahlin påstås vara avundsjuk (gillar Nanne Grönvall) på att de kom på denna låt först.

Sensationella nyheter

Vilken sensation. Enligt Svd/SIFO så är varannan svensk emot försäljning av statliga bolag.

Det är så man gör en ickenyhet till en nyhet. Är det en sensation att de som röstade på (mp), (v) och (s) inte alltid stöder regeringens politik?

Jag kan leverera en annan sensation. Det var bara varannan svensk som röstade på alliansregeringen. Kanske något att toppa första sidan med nästa vecka?

Underligast är egentligen socialdemokraternas motstånd. Det var (s)som storprivatiserade Telia. Man begärde också bemyndigande av riksdagen och fick att fortsätta sälja Telia/Sonera, OMX och Nordea. Till den listan lägger nu regeringen Vin & Sprit, Vasakronan och SBAB.

Vad är det sensationella i detta? De tre nya bolagen är sådana som det inte finns det minsta samhällsintresse att ha kvar.

Man har verkligen ett stort arbete framför sig att formulera ny politik inom (s).

Apropå arbete hoppas jag Svennis får ett nytt jobb. Det är han värd. Kanske blir det en sensationell nyhet också. Real Madrid?

När tänker (s) redovisa sina bidrag?

Att enskilda gåvor till partierna skall redovisas öppen tycker jag är självklart. En gräns på 20 000 kr per enskild person är ganska bra nivå. Men bidrag från företag
och organisationer bör man redovisa från första kronan.

Nu gör sig Marita Ulvskog (s) till någon slags demokratins riddare och jämför Sverige med bananrepubliker.

Hon kan ju börja och redovisa allt stöd (s) får, krona för krona från LO och andra. Hur många personer från olika fackföreningar som jobbade heltid betalda av facket i valet? Lokaler som användes, hur mycket var det värt? Trycksaker som man fick?

Hur många miljoner är det och från vem?

Trovärdigheten hos Ulvskog är noll utan en sådan redovisning.

söndag, juni 17, 2007

Opinioner, medier, systemskifte och blockpolitik.

Sista söndagen innan politiken går i sommaride finns det lite smått och gott i tidningar och bloggar.

Opinionen

SIFO kom med sin sista mätning inför sommaren som redovisas i Svd och GP. Som vanligt stämmer de olika mätningarna inte med varandra.
Socialdemokraterna får 40,9 % att jämföra med senaste Synovate/Temo där man fick 45 % och Skop där man fick 38 %. Vem kan man lita på?

Vänsterblocket får 52,7% och Alliansen 42,8%.

Intressant är att jämföra med hur det stod till i opinionens för exakt fyra år sedan. 22/6 2003 publicerades en SIFO mätning. Vänsterblocket fick då 51 % och Alliansen 46,1%. En klar vänstermajoritet som i valet lite över 3 år sedan byttes till majoritet för Alliansen.

Jan Björklund innebär en injektion i Allianssamarbetet som jag tror både kan lyfta folkpartiet och Alliansen.

Politiker i medier

Enligt en analys som medieanalysföretag Cision gjort har regeringspartierna tagit över utrymmet i medierna. På topp 10 är 7 politiker från regeringen. Endast Mona Sahlin, Göran Person och Maria Wetterstrand tar sig in på listan. Göran Perssons medieintresse handlar dock väldigt lite om politik. Det handlar mest om dokumentären, nya jobbet osv.

Även Lars Leijonborgs placering på listan handlar mycket om hans vara eller icke vara som partiledare. Något vi nu har facit på.

Systemskifte

Läs PJ Anders Linders ledare i dagens Svenska Dagbladet med titeln ” Farväl till Det Stora Systemskiftet”.

Mycket intressant och läsvärt och enligt min uppfattning mitt i prick.

Blockpolitiken

Birger Schlaug noterar på sin blogg att miljöpartiet knyts hårdare till vänsterblocket. Man blir ett mer naturligt andrahandsval för vänsterväljare medan alliansväljare ratar partiet.

Mycket intressant. Läs gärna vad han skriver.

Jag tycker det är synd då jag alltid haft lätt att ha med miljöpartister att göra. I Halland ingår det t.ex. i landstingsmajoriteten. I frågor kring friskolor, valfrihet, småföretagande och arbetsmarknad ligger inte liberaler och miljöpartister så långt ifrån varandra. Men givetvis är synen på EU och kärnkraften två stora skiljefrågor.