söndag, juni 17, 2007

Opinioner, medier, systemskifte och blockpolitik.

Sista söndagen innan politiken går i sommaride finns det lite smått och gott i tidningar och bloggar.

Opinionen

SIFO kom med sin sista mätning inför sommaren som redovisas i Svd och GP. Som vanligt stämmer de olika mätningarna inte med varandra.
Socialdemokraterna får 40,9 % att jämföra med senaste Synovate/Temo där man fick 45 % och Skop där man fick 38 %. Vem kan man lita på?

Vänsterblocket får 52,7% och Alliansen 42,8%.

Intressant är att jämföra med hur det stod till i opinionens för exakt fyra år sedan. 22/6 2003 publicerades en SIFO mätning. Vänsterblocket fick då 51 % och Alliansen 46,1%. En klar vänstermajoritet som i valet lite över 3 år sedan byttes till majoritet för Alliansen.

Jan Björklund innebär en injektion i Allianssamarbetet som jag tror både kan lyfta folkpartiet och Alliansen.

Politiker i medier

Enligt en analys som medieanalysföretag Cision gjort har regeringspartierna tagit över utrymmet i medierna. På topp 10 är 7 politiker från regeringen. Endast Mona Sahlin, Göran Person och Maria Wetterstrand tar sig in på listan. Göran Perssons medieintresse handlar dock väldigt lite om politik. Det handlar mest om dokumentären, nya jobbet osv.

Även Lars Leijonborgs placering på listan handlar mycket om hans vara eller icke vara som partiledare. Något vi nu har facit på.

Systemskifte

Läs PJ Anders Linders ledare i dagens Svenska Dagbladet med titeln ” Farväl till Det Stora Systemskiftet”.

Mycket intressant och läsvärt och enligt min uppfattning mitt i prick.

Blockpolitiken

Birger Schlaug noterar på sin blogg att miljöpartiet knyts hårdare till vänsterblocket. Man blir ett mer naturligt andrahandsval för vänsterväljare medan alliansväljare ratar partiet.

Mycket intressant. Läs gärna vad han skriver.

Jag tycker det är synd då jag alltid haft lätt att ha med miljöpartister att göra. I Halland ingår det t.ex. i landstingsmajoriteten. I frågor kring friskolor, valfrihet, småföretagande och arbetsmarknad ligger inte liberaler och miljöpartister så långt ifrån varandra. Men givetvis är synen på EU och kärnkraften två stora skiljefrågor.

Inga kommentarer: