lördag, april 28, 2007

Demonstrationerna i Tallinn, Estland, en analys.


(Bilden är från Rådhusplatsen i centrala Tallinn)

Demonstrationerna i Tallinn, Dagens Nyheter ,Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, handlar inte om en bronsstaty. Det handlar om en djup spricka i det estniska samhället och mellan Ryssland och Estland.

Sovjetunionens diktator Josef Stalin gjorde upp med Hitler 1939 om att dela Polen. Stalin fick också fria händer att ockupera Estland, Lettland. Litauen och Finland. Eller åtminstone ställa dem under sovjetiskt inflytande.

Finland misslyckades man med men de tre baltiska staterna fick till slut ge upp.

Enligt estnisk uppfattning ockuperades Estland 1940. Estlands ledare Konstatin Päts hade 1939-40 varit tvungen att stegvis ge upp Estlands självständighet. Päts fängslades i juli 1940 och dog på mentalsjukhus i Sovjetunionen 1956. En manipulerad folkomröstning genomförde 1940 och Estland beslutade sig att ansluta sig till Sovjetunionen som en sovjetisk republik.

Efter Hitlers anfall mot Sovjetunionen så drevs de sovjetiska ockupanterna ut från Estland 1941 av de tyska styrkorna. 1944 lämnade tyskarna och den sovjetiska ockupationen fortsatte.

Många estländare flydde bland annat till Sverige strax innan de sovjetiska styrkorna kom tillbaka. Av dem som stannade fängslades en hel del ibland annat i Sibirien.

För att stärka makten så förflyttades ester bosatta i Ryssland och lojala till sovjetmakten till Estland. Så kallade ”jester” då de uttalade ljudet ”J” annorlunda. En Ryssifisering genomfördes också. Innebärande att ryssar flyttades till Estland och de baltiska staterna.

Fram till 1991 var Estland ockuperat. Men genom Gorbatjovs perestrojka och glasnost hade frihetskampen börjat. Formellt utropade man sig självständiga den 20 augusti 1991. Detta accepterades sedan av Rysslands President Boris Jeltsin. Själva Sovjetunionen upplöstes också samma år den 25 december.

Det Estland som blev självständigt såg inte ut som det som ockuperades 1940. Idag har ungefär 25 % ryska som modersmål. Vid ockupationen fanns det ca: 8 % rysktalande, de flesta i de östra delarna av landet. Många rysktalande familjer har inte själva valt att bo i Estland. Man förflyttades mer eller mindre frivilligt dit.

Under den sovjetiska tiden behövde inte rysktalande lära sig Estniska. Esterna däremot lärde sig ryska.

Det innebär att många idag bara pratar ryska och hjälpligt eller inte alls kan prata estniska.

Ur estnisk utgångspunkt så blev de rysktalande något som blev kvar när ockupationsmakten kollapsade och drog sig tillbaka. De som 25 december 1991 hade sovjetiskt medborgarskap blev statslösa. För att bli estnisk medborgare måste man kunna språket mycket bra och genomgå ett allmänt test där man visar kunskap om estniska samhället, om konstitutionen och har en stadig inkomst. Man skall också visa sig lojal mot den estniska staten och svära en lojalitetsed.

Detta gäller även personer som kanske är födda i Estland under Sovjettiden och bara lärde sig ryska.

Det finns heller inte någon lagstiftning som skyddar minoriteten på samma sätt som de ca: 6 % som talar svenska i Finland. Även om de bor många ryssar i Tallinn finns t.ex. inga vägskyltar på ryska. Man kan tro i Tallinn att det inte finns några rysktalande överhuvudtaget i staden.

Estländarna tycker att de rysktalande skall integrera sig, lära sig estniska och bli en del av det estniska samhället. Ryssarna vill ha rätt att fungera som en minoritet med det skydd det ger och anser att de är diskriminerade. Ryssar som är födda i Estland efter andra världskriget har svårt att se sig som rest av en ockupation, så som många estländare ser dem.

Esterna hävdar, med rätt, att man var ockuperade 1940-1941 och 1944-1991 av Sovjetunionen. Ryssland och många ryssar anser att Sovjet befriade Estland 1944. Bronsstatyn är också ett monument över denna ”befrielse”.

Och här har vi kärnan i konflikten. Ryssar i Estland anser sig diskriminerade, å andra sidan så är man i Estland upprörda över att dagens Ryssland inte kan erkänna att Estland blev tvingade in i Sovjetunionen genom en fixad folkomröstning 1940 och att Sovjetarméns återkomst 1944 var en ockupation. Ryssland vill heller inte erkänna de brott som gjordes under ockupationstiden.

Bronsstatyn blir då en symbol för ockupation för Estland och när man vill flytta den utlöser det demonstrationer mot inte bara flyttningen utan den diskriminering ryssarna känner.

Brottslingarna är ju personer som Stalin och Nikita Chrusjtjov. Men de kan ju inte straffas idag för de problem de skapat.

Det är oehört lätt att förstå esterna upprördhet över hur deras land behandlades av det kommunistiska Sovjetunionen och de lidande man fick gå igenom. Samtidigt så kan man inte skuldbelägga de ryska folket för vad de kommunistiska diktatorerna gjorde lika lite som man kan skuldbelägga hela de tyska folket för Hitlers brott.

En gyllene kompromiss kunde ju vara att Ryssland erkände att Sovjetunionen ockuperade Estland 1940 och 1944. Erkände brott mot folkrätten och bad om ursäkt. I gengäld så införde Estland ett minoritetsskydd och gav alla som bodde 1991 i Estland medborgarskap.

Förmodligen kommer de att gå flera år innan en sådan kompromiss är möjlig. Och kanske får vi se fler konflikter mellan ester och ryssar.

Fotnot:
Jag besökte Estland första gången 1991 när det fortfarande var Sovjetunionen. Sedan dess har jag besökt landet regelbundet. Jag har vänner som både är ester och ryssar.

17 kommentarer:

Anonym sa...

När ska vi ha skyltar på samiska och döpa om Kebnekaissse till Giebnegaisi ?

Pelle sa...

Vad ska man säga,
jag tror att många unga ryssar skiter i statyn, dom ser detta som ett bra tillfälle att plundra butiker, aldrig förr har så många Ryssar gått klädda i Armani & Hugo Boss kostymer, Jag har bott i Estland och sett skillnaden mellan Ester & Ryssar... Jag var alltid på min vakt i de områden det fanns ryssar om man säger så, ett ociviliserat folk är vad dom är, Ryssland är stort och det finns säkert plats för dom där...

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag ville med min analys försöka visa att frågan inte är så enkel som en statys vara eller icke vara.

Delar absolut inte "Pelles" uppfattning att ryssar är ett ociviliserat folk. Har ryska vänner både i Sverige och Estland.

Det finns ryska rötägg, svenska rötägg och estniska rötägg. Säkert finns det sådana som bara vill bråka. Precis som det åkte folk till Göteborg 2001 och bara ville bråka och struntade i EU toppmötet.

Jag tror att generaliseringar bara leder till nya problem.

Man måste försöka förstå både ester och ryssar. Ingen av dem har skapat dagens problem utan det är ett arv efter en kommunistisk diktatur med imperiska drömmar.

Givetvis är det ett problem i sig att dagens Ryssland inte vill erkänna att Estland ockuperade 1940 och 1944 och inte befriades. Jag tror ett sådant erkännande skulle underlätta kontakterna mellan Estland och Ryssland avsevärt.

Anonym sa...

Statyn har blivit en symbol för något helt annat, nämligen misslyckad integrationspolitik i Estland. Tycker dessutom att media i Sverige och för den skull i andra länder inte går djupare i ämnet än att konstaterar den förfärliga vandaliseringen av ett fåtal desperata extremister.

Det finns nämligen minoritetsdiskriminering i Estland som dessutom är en del av EU!

Pelle: Det finns en plats för sådana som dig också, i encyklopedin bredvid ordet nazist alternativt .

Silja sa...

Det var jätte ledsamt att läsa här att en person som dess 1991 har besökt Estland regelbundet och har vänner mellan ester och ryssar, har egentligen inte förstott varför Estland kan aldrig bli tvåspråkig. Om estländerna vill bli kvar och hålla kvar sitt språk och identitet kan vi göra inga kompromisser på det. Det finns färre än 900000 ester i Estland och hela landets population är mindre än Stockholms! För det 900000 ester är Estland det endaste stället där vi kan hålla kvar sitt nation och identitet. Ryssar är en väldig nation som inte har något problem att behållas. De som inte trivs i Estland och inte respekterar dess kultur, folk, språk, brinner estniska flaggan och skriker "Ryssland, Ryssland!", kan väl gå till Ryssland och ha ett bekvämt och vackert liv där. Ester har bestämt att vi inte vill ha två språk för att det skulle mena slut för oss, vår språk och kultur. Ni svenskar har det svårt att förstå, och det är omöjligt att förstå för ryssar (som är en av de största populationer i världen, med över 142 millioner i Ryssland!).
Det går inte att jemföra Estland med Finland heller. Jag har bott i Finland bland finlands-svenskarna och sett att de inte kan varandras språk där. Svenskarna kan (måste kunna)litet finska, men finnarna har det väldigt svårt med svenska språket (ni vet hur det är med finnarna i Sverige också - de har bott där för 20 år och kan inte svenska! Jag kunde prata med en svensk efter två-tre månader i Finland). Och det finns ganska stark spänning mellan de två nationer in Finland (speciellt mellan unga). Så det låter bra med två språk där (speciellt för en riksvensk), men egentligen är det inte så positivt där heller.

Det finns många finnar här också - kanske trespråkighet! :) Du kanske kan föreställa dig vad som händer med estniska språk då!?

40% av folket i Estland är ryssar och halvt av de kan inte och ska inte kunna estniskt språk (fast mesta av ester kan rysska). Om en person som är född i Estland och växt upp här kan inte estniska, visar det bara att han inte har någon respekt mot sitt hemland, dess folk och kultur. Sista dagar i Tallinn visar tyvärr just det.

Så det är ledsamt att ni inte förstår det ... men jag förstår varför är det så svårt för er.

Anonym sa...

Pelle, du visar bara hur ociviliserad och outbildat du är. Ryssland är en av de mest civiliserade länder i världen, med poeter som Pushkin, författare som Tolstoj och forskare som rymdforskning och som har bett dig olja så du kan köra bil. Första oljeborning var i Baku i gamla tsar ryssland.

Jag är ryss som föddes i Estland, min mor föddes i Estland och min mormor föddes i Estland. Vad är jag då? Ju, ryss för Estländare och ockupant!

Det ni ser nu, är bara början. Ilskan har samlats bland de ryska ungdomar länge, som får inte samma möjligheter som estländska ungdomar.

Och Tommy, 25% är ryssar utan estninsk medborgarskap, det är ca 40-35% ryssar i Estland.

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag släpper fram kommentarer, inte för att jag delar deras uppfattning, utan därför jag tycker de visar de problem Estland har.

Till Silja kan jag bara säga att det är kanske för att jag har vänner bland både ester och ryssar som jag har den uppfattning jag har. Jag har sett dem umgås och vi pratar en blandning av estniska, engelska och ryska.

Jag är mycket stor vän av Estland. Mitt första torgmöte jag höll som ung liberal 1980 så krävde jag de baltiska staterna frihet. En man kom fram och sa till mig, har du inget bättre att säga, detta kommer aldrig att hända. När Estland utropade sin självständighet på nytt 1991 var det en mycket lycklig dag.

Men lösningen är inte attt tvinga någon, ester eller ryssar till något utan dialog.

Silja sa...

Till den anonyma ryssen som skriver "Ilskan har samlats bland de ryska ungdomar länge, som får inte samma möjligheter som estländska ungdomar", kan jag säga att, igen, det låter bra när man säger att ryssar inte har samma möjligheter som ester, men i verkligheten så är det inte sannt. Du vet ju själv att ryssar som kan estniska (eller de som kan riksmål) har mycket stark position på arbetsmarknaden ... starkare än ester själva. Nämn ett exempel av möjlighet som ester har och ryssar inte (de som kan riksmål)! Jag arbetar tillsammans med många ryssar som kan estniska och det finns inga problem mellan oss och de har inga färre möjligheter. Det du säger är demagogi.

Du talar om Pushkin och Tolstoj - men de levde under tsar-tiden. Tänk vad som hände med rysska intelligensen i Ryssland efter det - den var förintat! Tänk vad som hände i Ryssland under sovjet-tiden och titta vad som händer där nu - journalister som vågar kritisera myndigheterna blir mördat (Anna Politovskaya som den senaste exempel). Så hur kan du säga att Ryssland är en av de mäst civiliserade länder i världen (vad betyder det överhuvudtaget? :)

I Ryssland slog man sönder likadana minnesmärke (Himki, Stavropol), men här i Estland ska vi bara flytta den graven från centra staden till kyrkogård (dit det egentligen hör till).

Vi har alltid varit öppna för diskussion mellan ester och ryssar, men tyvärr så har det varit ensidig. Det finns för många ryssar här som inte är intresserad av Estland, dess folk, språk och kultur ... de tittar på Rysska TV, läser Rysska tidningar och lever i Rysska infovärlden. Vad mera kan vi göra för dem? Likadana problemer med ryssar finns också i andra länder, f.ex. Ukraina, Lättland, Litauen, Georgien. Som en väldig nation vill dem inte anpassa sig i små nationer och deras kultur. Om en ryss vill bo i Sverige så anpassar han/hon sig i svenskt samhälle utan någon integration-politik, men här känner de sig alltid som husbonde eller ägare. Estland är nu ett självständig land och internationellt erkännd rike, och därför måste ryssarna hålla ner sin ägare-känslan. I sista dagar har vi sett vad händer då de får en liten orsak att visa ut sin ägare-känslan igen. De känner (med hjälp av politisk stöd från Ryssland och några politiker i Estland) att de inte behöver hålla ner den naturliga känslan något mera. Det var det som har hänt nu.

Anonym sa...

Jag är barn till en estniska som hösten 1944 flydde till Sverige tillsammans med sina föräldrar, undan den sovjetiska återockupationen av Estland. Och jag vill säga till Pelle att din åsikt att ryssarna är ociviliserade är ren rasism. Och det sista den här diskussionen är rasism så lägg ner!

Mats sa...

Tommy: Angående "jester", så är det väl snarast för att ryssarna uttalar bokstaven e som "je" än att de har ett annat uttal på j?

I övrigt så känns din analys som ganska träffande, det är sällan som världen är så svart och vit som de båda sidorna i en konflikt vill hävda...

TOMMY RYDFELDT sa...

Först tack Mats tack för dina vänliga ord. Jag tror inte helelr att allt är svart eller vitt.

Vad gäller "Jester" så uppdaterade jag mig och du har helt rätt. De kunde inte kunde uttala ett estniskt "e" utan det blev ett ryskt "je".

Anonym sa...

Tommy förespråkar en litauisk lösning på saken... en motsvarande staty i Vilnius (föreställade general Tjernyakhovski) har ryssar hämtat hem för sisådär 15 år sedan utan några som helst rabalder...

Matvey sa...

Bronsstatyn är en minne över alla de miljoner från hela Sovjet som dog när Europa befriades från nazismen. Så om statyn sticker i ögonen på någon....betyder det att hon/han är facist.
(väldigt enkelt)

robb sa...

Skulle bara meddela att jag håller helt med om analysen här, och är lättad över att höra att åtminstone några fortfarande kan komma med objektiva åsikter i frågan.

"Pelles" åsikter framstår som ännu mer tragiska eftersom det verkar som om en inte liten andel ester har samma åsikt. Jag läste häromdagen kommentarerna på den estniska tidningen "Postimees" hemsida och mer än varannan kommentar i ämnet skulle nog klassas som hets mot folkgrupp i Sverige. Man får hoppas att det beror på att folk på nätet tenderar att slänga ut sig saker som aldrig skulle våga säga i verkligheten, annars så är det inte så svårt att förstå ilskan hos många ryska ungdomar.

Jag tror att föraktet mot ryssar i estland har minst lika mycket att göra med klassisk förakt mot sådana som är fattigare och sämre utbildade, som en stor del av den ryska minoriteten i estland är, än någon brist på kultur. Inställningar av typ att "De fattiga/arbetslösa har sig själv att skylla" tillhör inte direkt undantagen i Estland, då solidaritet inte sällan är ett ord som sammanknippas med den gamla kommunistiska retoriken.

Till sist så vill jag tillägga att skaffa estniskt medborgarskap inte är så lätt som att bara lära sig prata estniska och respektera estniska vanor.
Kravet på fast inkomst, som kan leda folk in i en cirkel där det är omöjligt att få jobb på grund av ingen medborgarskap, och omöjligt att få meborgerskop på grund av inget jobb.

Ännu värre är testet som man ska göra. Jag antar från att det inte har förändrats mycket sedan min morfar för ca. 5 år sen skulle ta den. Som det såg ut då så kan jag intyga om att ett flertal ester som jag känner inte skulle klara sig igenom det.

Folk som har fötts i Estland och bott i Estland under hela sitt liv hör hemma där, oavsett hur de kom dit eller vad de har för etnicitet. Medborgaskapskraven för dessa personer är i estland idag alldeles för höga.
Om någon orkar läsa igenom det så är Amnesty Internationals rapport om diskriminering i estland ganska intressant läsning:
http://www2.amnesty.se/hem.nsf/424368b2d1b9501cc12570180073faa0/9478c0c80f779ac7c125723c007aec65?OpenDocument

Jag försöker nu inte på något sätt beskylla Estland för den senaste tidens politiska kris med Ryssland, men det känns som den enda positiva förändringen som förhoppningsvis kan komma ur situationen är en förbättring av estnisk integrationspolitik, för hoppet att Ryssland ska ändra sin vanliga utrikespolitiska hållning blir mer och mer avlägsen.

TOMMY RYDFELDT sa...

Matveys kommentar är väl ganska typisk för hur främst Ryssar resonerar. Antingen är ni för oss eller emot oss. Och anser man att statyn kan flyttas är man facist. Tänk om världen vore så enkel.

Och såren efter 50 år av sovjetkommunistisk ockupation av Estland har ingen beydelse?

Anonym sa...

Robb, min familj kommer från Estland, men själv talar jag inte estniska (är född i Sverige). Jag har alltså inte en susning om vad som sägs om ryskspråkiga i den estniska debatten. Men jag tror att du har rätt i att mycket handlar om att man helt enkelt ser ner på dem som är fattiga och har sämre utbildning. Och att de ryskspråkiga har sämre utbildning, lägre inkomster och större sociala problem fick jag höra av mina släktingar redan när jag besökte Estland strax efter självständigheten. Det verkar inte vara något nytt alltså.
Jag tycker medborgarskapslagen ska ändras. Att kräva godkänt på språktest innan man kan ansöka om medborgarskap är fel.
Samtidigt kan jag inte förstå varför så många rysspråkiga i Estland aldrig lärt sig estniska, särskilt som många av dem är födda där. Att lära sig estniska löser inte alla problem men det är ett steg i rätt riktning. Om inte annat borde det vara lättare att skaffa sig bättre utbildning och bättre jobb och bostad om man kan språket.
Jag håller med dig om att den estniska integrationspolitiken måste ändras. Den nuvarande situationen är i längden ohållbar.

Anonym sa...

Matvey, inse att Röda arméns intåg i Estland hösten 1944 för esterna inte var en befrielse utan övergången från en ockupation till en annan. Om Sovjetunionen hade återgett Estland dess självständighet efter kriget hade Röda armén med rätta kunnat ses som befriare. Men det skedde inte.