tisdag, april 24, 2007

Jan Björklund blir näste fp-ledare

Nu är spekulationen igång ordentligt om vem som skall bli ny fp-ledare. Här är några exempel. Politikerbloggen, Dagens Nyheter,
och Svenska Dagbladet. I Svd artikeln tackar Cecilia Malmström nej.

Socialdemokratiska bloggare gör allt för att nedsvärta Jan Björklund. Kanske är man i grunden orolig eftersom socialdemokraterna till slut var tvungna att kasta fram Toblerone-Mona.

Hon är ju ingen förnyelse precis. Och skillnaden mellan henne och Jan Björklund är ju mil.

Toblerone-Mona är en snackare av stor rang. Men kan någon säga en enda sak hon genomfört under alla sina år i regeringen på ett halvdussin poster?

Jan Björklund har åstadkommit mer på 6 månader än Mona Sahlin på 10 år.

De kandidater som skulle vara möjliga som Lars Leijonborg är:

Jan Björklund.
Kunnig, bred politisk erfarenhet, duktig debattör och får saker och ting gjorda.
Minus är väl att hans framtoning ibland blivit för tuff. Men samma reaktion hade många kring Bengt Westerberg. Bengt var tuff men hade också en mjuk sida. Jag vet att även Jan B har en sådan och det gäller bara att visa den. Det får han möjlighet som partiledare. Min favorit.

Cecilia Malmström
Jag gillar Cecilia men hon känns inte färdig. Hennes inrikespolitiska erfarenhet är begränsad. Däremot är hon förmodligen Sveriges mest kunniga politiker om EU. Jag tycker hon har en del att förbättra när det gäller att tala i större krets och att debattera. Såg en interpellationsdebatt i SVT 24 där Bosse Ringholm sopade banan med henne. Cecilia hade de bästa argumenten men Bosse Ringholm (utan argument) använde alla politiska trix för att sätta henne på det hala. Och så kommer andra som Ohly, Peter Eriksson och Mona Sahlin bemöta henne. Cecilia är min favorit som 1:e vice ordförande. Enligt TT säger hon nej till att bli partiledare.

Johan Pehrson
Har tyvärr kommit bort lite efter valet på grund av att han inte fick plats i regeringen.
Jag gillar Johan och tror att han skulle kunna bli en bra minister om Leijonborg lämnar regeringen. Min favorit som 2:e vice ordförande.

Nyamko Sabuni
Ännu en favorit. Men precis som Cecilia känns hon inte färdig. Jag vill se henne leverera inom sitt område först. Gör hon det kommer hon bli näste ledare efter Björklund. Glöm inte att Nyamko inte fyllt 40 och har många år kvar i politiken.

Andra som man tagit fram som Birgitta Ohlsson är knappast aktuella. Om det finns de som är kluvna kring Björklund så är det samma känslor kring Birgitta Ohlsson. Jag gillar skarpt att hon tar upp frågor om individens frihet. Men hon måste jobba på sin framtoning. Jag vet personer som kommer att lämna folkpartiet om hon skulle bli ledare.

Jag hoppas och tror att det blir Jan Björklund. Bakom honom kommer det att finnas ett ungt hungrigt gäng av män och kvinnor. Cecilia Malmström har, enligt TT, precis som Nyamko Sabuni, meddelat att hon inte står till förfogande som partiledare och därmed borde det i praktiken vara klart med Jan Björklund.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag hoppas på Birgitta Ohlsson.

fatima sa...

Jan Björklund är verkligen en stjärna! Men blir han partiledare får vi fortsätta jobba hårt för att på ett bra sätt "översätta" till väljarna om våra grundläggande värden.
Om du känner till folk som skulle lämna partiet om Birgitta Ohlsson blev partiledare är det bara att beklaga att de är medlemmar idag! Hon är ju en av de få ledande inom fp som lyckas föra ut de liberala grundidéerna.
Folkpartiet har uppenbarligen stort förtroende för henne, eftersom hon är utrikespolitisk talesman och snart kommer att ta över ordförandeskapet i Liberala Kvinnor. Dessutom har väljarna stort förtroende för henne, hon fick flest kryss i Stockholm, fler än Björklund.

TOMMY RYDFELDT sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
TOMMY RYDFELDT sa...

Jag håller med dig om att Birgitta Ohlsson är en av partiets ideologiska vakthundar. Delar helt hennes oro för att folkpartiet tappat sin liberala grund när det gäller att värna den personliga integriteten.

Har också lämnat en motion till landsmötet i denna fråga.

Birgitta Ohlssons problem tror jag är framtoningen. Den skrämmer många precis som jag vet att Jan B gör det. Gårdagens Argument med Birgitta var ju ett exempel på sådant.Utrymmet för att hon har fel och andra rätt är ju minimalt.

Birgitta Ohlsson väcker känslor. De som gillar Birgitta gör det till 140%. De som inte gillar henne ogillar henne till den graden att de säger att de lämnar partiet om hon blir partiledare.

Om de skulle göra det vet jag inte men säger man det får man väl tro dem.

Både Jan och Birgitta kanske har något att jobba på?