onsdag, februari 16, 2011

David Bowie - Life on Mars?Fantastisk version Live av mästaren själv, David Bowie. Var tvungen att lägga upp den efter det att Christer Sjögrens mördande av låten i lördagens melodifestival fortfarande skapade hörselproblem.

Nu är öronen rensade igen.

Stort utbildningspaket för Hallands tandvård

Igår beslöt Driftnämnden Närsjukvård att satsa över 12 miljoner på ett utbildningspaket för Folktandvården i Halland. Detta under 2011-2013.

Det intressantaste i paketet är erbjudande till 10-15 tandsköterskor att utbilda sig till tandhygienister.
Ofta kan en hygienist ersätta tandläkaren på ett första kontrollbesök.

Vi har ju en framtid med brist på personal i tandvården i hela Sverige och då gäller det att ta tillvara på kunskaper hos vår egen personal och utbilda dem.

Men även övrig personal får utbildning i allt från akuttandvård till bemötandefrågor.

SR Halland

Närsjukvården satsar på Kungsbacka

I december 2010 tog dåvarande närsjukvårdsstyrelsen ett beslut om att titta på ny vårdcentralfilial i Kollaområdet, Kungsbacka.

Ärendet har sedan dess gått vidare och igår tog Driftnämnden Närsjukvård, nytt namn och ansvar från 1/1 2011, ett beslut som innebär att vi nu går in i skarpt läge.

Dessutom har en ny folktandvårdsklinik tillkommit i samma lokaler. Folktandvården i Kungsbacka, Onsala och Särö avknoppades i början av 2000-talet.

Efterfrågan på folktandvård norr om Fjärås har dock varit stor. Nu tar Folktandvården upp kampen om patienter i behov av tandvård. Detta är nytt jämfört med tidigare beslut.

Skarpt läge innebär att nu går Närsjukvården in i direkta förhandlingar med Eksta Bostads AB som kommer bygga hyresrätter i nya Kolla där lokalerna är planerade.

Förhoppningsvis kan en ny vårdcentral och folktandvård öppna 2013.

GP

söndag, februari 13, 2011

Benbrott eller salta vägarna?

Sedan ett antal år saltar inte de flesta kommuner vägar, gångbanor och andra ställen där människor går.

Detta av miljöskäl.

Den här vintern rapporterar sjukhus och akuter rekordmånga som söker dit för stukningar, benbrott, armbrott och till och med hjärnskakningar. De flesta har ramlat på vägar som inte saltats.

Visst är miljön viktigt men står miljövinsterna i proportion till de skador många får och sjukvårdens kostnader?

Jag har ingen överblick över hur många fler skadade som kommit in till vårdcentraler och akuter i Halland denna vinter. Och vintern är ju inte över ännu så fler lär det bli.

Det vore intressant att se om den uteblivna saltningen är en bov i dramat.  Och också jämföra miljövinsterna. Ambulanstransporter med mera tär också på miljön.

Om den uteblivna saltningen har med ökat antal benbrott med mera att göra borde kommunerna tänka om eller stå för den delen av sjukvårdens ökade kostnader.