fredag, augusti 03, 2007

Konsult Persson, SSU. Elfsborg, Leijonborg och tur.

Enligt både JKL och Vattenfall skall f.d. statsministern och numera konsulten Göran Persson inte arbeta för Vattenfall. Och det stämmer säkert också.

Göran Persson är nog rätt omöjlig som konsult direkt i ett projekt. Han är alldeles för känd och det skulle säkert slå tillbaka mot kunden. De kunskaper som JKL köper av honom är främst hur systemet fungerar. Vem eller vilka man skall rikta in sig på och vilka personer det är meningslöst att bearbeta. Hur ärenden hanteras osv?

Det är inte omöjligt att JKL:s konsulter internt har fått en genomgång i Vattenfallärendet av Göran Persson.

I USA finns det en lag som säger att alla som lämnar t.ex. en tjänst hos presidenten skall sitta i karantän. Men just de kunskaper Göran Persson har är ju användbara under mycket lång tid vilket gör karantänen tandlös. En medarbetare till Ronald Reagan åtalades och fällde i lägre instans. En högre instans friade dock honom. Så lagen är svår att hantera.

Och så är SSU i blåsväder igen. Avslöjade av politikerbloggen. Del av intern maktkamp, smutskastning eller fusk? Vi får väl se. Historien lär rulla på de närmaste timmarna och dagarna.

Och Elfsborg skall möta Valencia om de går vidare till tredje omgången i Champions League. Inte lätt men Liverpool hade nog varit svårare motstånd.

Imorgon talar Lars Leijonborg i Marstrand. Idag intervjuas han i Göteborgs-Posten.

Lars medger att det varit svårare att snabbt driva igenom förslag som statsråd än vad han trott. Beredningstvånget har sinkat ärenden. Det finns väl en och annan Sir Humphrey även i svenska departement.

Den svenska ekonomin ångar på. Tur eller skicklighet av Anders Borg och alliansregeringen? Det kan man säkert tvista om. Men som Olof Palme sa en gång när de borgerliga påstod att (s)-regeringen hade tur: "det är väl bättre med en regering som har tur än en som har otur?"

torsdag, augusti 02, 2007

På lördag talar Lars Leijonborg i MarstrandPå lördag den 4 augusti håller Lars Leijonborg sitt sista stora tal som folkpartiledare innan landsmötet i september.

Platsen är Marstrand och programmet är följande:

11.00 Aktiviteter och underhållning på kajen

16.00 Lars Leijonborg talar på Societetshuset

18.00 Räksupé på Såsen

Räksupén är av mer intern karaktär.

Rapport från talet kommer på söndag i denna blogg.

Fotnot: Bilden är från 2006 då Harald Treutiger försökte lära Lars Leijonborg lite sjömansskap.

Falska nummerplåtar, trängselskatt och 2 x Hysén


Tydligen finns 5000 falska nummerplåtar i omlopp i Stockholm. En hel del används för att slippa betala trängselskatt. Dessutom så kan man köpa skydd för skylten. Efter som det är bökigt att sätta på och plocka av så funderar ett företag på en fjärrstyrd variant med infälld kåpa.

Kanske transpondrar som öppnar en bom och manuell betalning om man inte har någon inte vore så fel?

Jag har kört en del i Storbritannien och vägtullar och brotullar är ju populärt. Där får man antingen betala manuellt eller ha någon form av transponder. Likadant är det på Öresundsbron. Fast om jag minns rätt har London ett system likt Stockholm.

Och så har Glenn Hysén talat. Tydligen var det ett ganska bra tal. I alla fall om man får tro media. Man börjar undra om Anders Selins debattartikel i DN inte var ett fantastisk PR kupp. Nu fick Glenns tal en oerhörd uppmärksamhet. Vi är kanske alla störtlurade.

Apropå Hysén. Vet ni att det finns en ganska kul sida om Blåvitt (IFK Göteborg) som heter Bara ben på Glenn Hysén. Kvalitén kan väl beskrivas som blandad men ibland har de faktiskt en hel del information som inte är känd. Bland annat, vad som har hänt eller inte hänt med Andrés Vasquez. Är han skadad eller inte?

Och så ytterligare en Hysén. Tobias. Givetvis skall han hem till Göteborg och Sveriges framsida. Sedan får Birger Schlaug gärna tycka något annat. Tobias hör hemma i Blåvitt.

Fotnot: Bilden på Tobias är ett montage

tisdag, juli 31, 2007

Varför är hot så kul?

Jag börjar verkligen fundera på frågan i rubriken när jag läser dagens tidningar.

Enligt Hallands Nyheter så hotas och smädas kommunalrådet Kenneth Nilsson i Kungsbacka för att kommunen i full enighet beslutat att ta emot max 50 flyktingar.

Enligt Dagens Nyheter så hotas en domare i Göteborg och utsätts för skadegörelse för att han dömt i något eller några mål där irakiska flyktingar får nej på asyl.

Stockholmspolisen har öppnat en hatbrottsjour som är överhopad med arbete och slutligen hotas fotbollsspelaren Babis Stefanidis och hans familj enligt Helsingborgs Dagblad. Hans brott är att ha skrivit på för Malmö FF.

Varför alla dessa hot? Man kan väl kritisera utan att hota och smäda? Varför är anonyma hot så kul? Vad får en del att hota så fort man inte gillar något? Intressant att fundera på.

Jag tror många bara hänger med och tycker det är kul att hota. Fortsätter det såhär måste man fundera allvarligt på att skärpa straffen för hot och ge polisen mer resurser. Ingen skall behöva hotas för sina åsikter, etnisk härkomst eller sexuell läggning.

Jag avslutar med att citera Voltaire:

”Jag kanske ogillar dina åsikter men jag försvarar med näbbar och klor din rätt att uttala dem”.

Dessa rader borde fler läsa.

Sossarna får hjälp med frågor

Socialdemokraterna i Kungsbacka brukar stå på marknaden i Kungsbacka och ställa frågor i en enkät.

Sist var det 19 (????) som svarade. Säkert 15 partimedlemmar. Från dessa svar på ledande frågor brukar man dra avgörande slutsatser. Svar och slutsatser redovisar man i insändare. Seriöst? Knappast.

Så jag tänkte hjälpa dem med några frågor och de publiceras i en insändare i Kungsbacka Posten idag.

Som man frågar får man (s)var

Socialdemokraterna har varit på torget i Kungsbacka och ställt ledande frågor igen. Svaren redovisas i en insändare i Kungsbacka Posten av Kent Stenhammar den 24/7.

Slutsatsen blev, givetvis, att de som svarat är negativa till att alliansen genomför det program som man vann valet på. Vad skulle det annars kunna bli med ledande frågor?

Jag tycker (s) sätt att fråga på är brist på respekt för både de som svarar och den demokratiska processen. Även om de flesta som svarar säkert är medlemmar i (s). Avsikten med frågorna är inte att få korrekta svar utan att få en chans att driva (s)-politik under falskt flagg.

Inför nästa marknad bjuder jag här på några nya frågor ni kan ställa på torget.

1.Regeringen sänkte 1/1 2007 skatten för alla som jobbar. Tycker du som (s) att alla löntagare skall få höjd skatt igen?

2.1 januari 2008 avskaffas fastighetsskatten. Tycker du som (s) att den skall återinföras?

3.Den svenska skolan (s) lämnande efter sig har stora problem med att nå kunskapsmålen, skolk, ordning och uppförande. Tycker du som (s) att det mesta är bra eller stödjer du Jan Björklund och alliansens mål att skapa världens bästa skola?

4.I kommunalvalet 2006 fick (s) i Kungsbacka rekordlåga 19,59%. Ett av (s) sämsta kommunalval i Sverige. Vad tror du det beror på?

Speciellt den sista frågan är jag nyfiken att läsa svaren på. Även från partimedlemmar.Ser fram emot när ni redovisar svaren i Kungsbacka Posten.

Tommy Rydfeldt
Folkpartist

måndag, juli 30, 2007

Hysén,konstnärer och obetalda räkningar

F.d. fotbollspelaren Glenn Hysén skall invigningstala på Pridefestivalen. Jag tyckte när jag hörde det att det var ett mycket bra och lite ovanligt val. Att välja det oväntade kan få fler att lyssna och vad Glenn skulle säga borde vara intressant.

Detta protesterar nu Anders Selin emot i en debattartikel i Dagens Nyheter. Han är tidigare ordförande för Stockholm Pride och tidigare förbundsordförande för RFSL.

Skälet skulle vara att Glenn för 6 år sedan ”slog ner” en man på en toalett som försökte ”tafsa” på honom.

Jag har aldrig hört talas om incidenten och vet inte vad som hände. Men Anders Selin vet tydligen. Såhär skriver han:

”Mannen som tafsade gick över gränsen för vad som är tillåtet och han gjorde fel. Men var mannens överträdelse så grov att han förtjänade att bli nerslagen? Hade inte en knuff och ett "lägg av" varit tillräckligt för att få mannen att fatta att han inte hade något där att hämta och att han gick över gränsen? Jag hävdar att Glenn Hysén överreagerade och att han använde övervåld mot en man som tafsade på honom.”

Är inte en knuff så man ramlar att "slå ner någon" eller?

Kanske man kunde lyssna först på vad Glenn har att säga innan han sågas? Och därefter kanske kritisera honom om det finns skäl? Men det gav i alla fall Anders Selin chans att skriva på DN debatt. Det får inte alla.

I en artikel i Svenska Dagbladet vågar Madeleine Sjöstedt (fp), kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad, skriva att alltför många konstnärer är bidragsberoende och måste börja jobba.

Jag har alltid varit lite fascinerad över att man plötsligt kan deklarera sig som konstnär och därmed överlåta försörjningsansvaret till statgen. Det är inte ovanligt att man i intervjuer kan läsa eller höra att den och den konstnären säger att ”jag ar svårt att leva på min konst” och anklagar samhället för att man har svårt att få et att gå ihop.

Frågan ingen ställer är: din konst kan inte är så bra, eftersom ingen vill köpa den? Och varför skall skattebetalarna subventionera din hobby?

Madeleine Sjöstedt har olika förslag som skall stimulera till att konstnärer inte bara blir bidragsberoende. Läs den. Mycket intressanta.

Och så den vanliga sommarnyheten. Men inte sämre för det. Kommuner och landsting betalar inte sina räkningar i tid.

Stockholm är värst med 365 betalningsanmärkningar. Jag tycker det är dålig stil när stora företag eller offentliga myndigheter inte kan hålla reda på sina räkningar. Det är ofta inga stora belopp det gäller men för den småföretagare som skall behöva gå till kronofogden för att få betalt kan det betyda en hel del.

söndag, juli 29, 2007

Försvaret och trängselskatt

Idag publiceras i Svenska Dagbladet artikeln från (m) ledamöter om försvaret. Utan kritik mot Anders Borg. Säger inte mycket som inte många kan ställa upp på.

Slutmeningen har säkert stor uppslutning bland de flesta partier:

” Försvarets budget får inte användas som ett budgettekniskt dragspel för att den totala statsbudgeten ska kunna gå ihop.”

Fortsättning följer.

onsdag får Stockholmarna trängselskatt igen. Skatten blir nu avdragsgill som en del av kostnaden för arbetsresor. Om man uppfyller villkoren för sådana.

Pengar går tillbaka till regionen, men hur? Vad kostar kalaset och vem betalar? Kanske något för media att gräva i. Har en känsla av att skattebetalarna i hela Sverige bidrar. Brukar vara så när Stockholm skall ha något att staten finansierar det mesta. När andra regioner skall ha något heter det alltid medfinansiering. Oavsett det gäller opera eller vägar.