lördag, september 01, 2007

Zandlåda i Halmstad, Reinfeldt och 2 centerpartier?

Moderaten Michael Zand i Halmstad hoppade av när det blev känt att han hade invandrarfientliga åsikter. Därmed förlorade alliansen majoritet i kommunfullmäktige. Zand anslöt sig till Sverigedemokraterna.

Men nu vill inte ens de ha med honom att göra.

I Hallandsposten konstaterar Gunnar Malmström (sd) att man inte längre har något att göra med Michal Zand.

Så snabbt gick fallet från partiets Golden boy till icke önskvärd.

Kanske läge att lämna kommunfullmäktige för Michael Zand?

En undersökning som Dagens Eko beställt visar att Göran Persson fick 20 procent mer uppmärksamhet i medierna under sin tid som statsminister än Fredrik Reinfeldt fått. Däremot verkar alliansregeringen vinna mediekriget på bredare front.

Egentligen inget konstigt. Regeringschefen i en koalitionsregering syns alltid mindre och andra statsråd syns mer. Så var är nyheten?

Maud Olofsson har ändrat centerpartiet i mer liberal riktning. Men det har fått det resultatet att centerpartiet idag är två partier.

Ett parti på riksplanet och ett i kommuner och landsting. På lokalplanet är man ett ganska traditionellt och konservativt parti som inte gillar privatiseringar och nytänkande. Många lokala centerpartister samarbetar hellre med (s) än alliansen.

På riksplanet går man i vissa frågor längre än något annat parti och placerar sig till höger om moderaterna med centerpartistisk variant av nyliberalism.

Intressant blir att följa hur dessa två delar av centerpartiet skall kunna mötas.

fredag, augusti 31, 2007

Spekulationer, spekulerande och avslut?

Idag är det 10 år sedan prinsessan Diana dog. Omständigheterna kring hennes död har skapat spekulationer.

När någon känd person avlider tycks det vara så att den vanliga enkla lösningen inte är den människor vill höra.

Inte kan Diana ha avlidit i en vanlig bilolycka pga. att föraren var berusad? Det måste vara en komplott och helst skall hovet ligga bakom.

Precis som det inte kan vara en galning eller missbrukare som mördade statsminister Olof Palme. PKK eller andra liknande organisationer måste ligga bakom. Kanske hade det något att göra med Palmes medlaruppdrag i Iran/Irak?

Inte heller president John F Kennedy kan ha skjutits av en ensam förvirrad man. Det måste vara CIA, maffian och kanske hans vicepresident Lyndon Johnson som ville se honom död.

Gemensamt för alla dessa konspirationsteorier är att för att de skulle kunna genomföras måste ett hundratal kanske ännu fler vara sammansvurna. Vilket gör att teoriernas trovärdighet naggas i kanten.

Dessa händelser tycks aldrig få något avslut.

De som lever mycket på spekulationer och avslut är mäklare. Nu riktar riksrevisionen kritik mot fastighetsmäklarlagen som man anser behöver ses över. Jag tro att man borde titta helt och hållet på förhållande mellan mäklare, köpare och säljare.

Det jag tycker borde vara naturligt är att alla bud ör öppna så man kan kontrollera att det verkligen finns motbud och inte är något som mäklaren hittat på.

Opinionskuriosa och vem vinner 2010?

Man kan ju tro att vänsterblocket redan vunnit valet 2010. Inte minst om man läser ganska självbelåtna vänsterbloggare.

Intressant är alltid att titta på samma tidpunkt förra mandatperioden. Den 29 augusti 2003 publicerade Temo en undersökning.

De tre vänsterpartierna (s), (mp) och (v) fick 52 %. De fyra borgerliga 46 %. 11.8% var osäkra.

Det var en klar vänsterledning. Socialdemokraterna var säkert övertygade om att de var på rätt väg och skulle kunna vinna valet 2006 utan större problem. Vi vet hur det gick.

I dagens Temo får vänsterblocket 53,3% och alliansen/regeringen 42,4. En mycket stor grupp är osäkra. Hela 17,6%.

Opinionsundersökningar är som dem är. Man skall alltid kritisk granska dem. Speciellt som olika företag får olika resultat trots att de mäter samtidigt.

Men som kuriosa är det intressant och om vänsterpartierna tror att de redan vunnit valet 2010 så har jag inget emot det. Resultatet kan ju överraska dem. Och underskattning är aldrig bra i någon match.

Speciellt när så många är osäkra. Det är framför allt denna grupp alliansen måste övertyga. Och kommer de tillbaka till alliansen så blir det en rejäl match om regeringsmakten 2010.

Danske statsministern Anders Fogh Rasmussen, som skriver blogg här, kämpar också i lite motvind. Men kanske en motvind han inte helt ogillar. Idag är han till viss del beroende av Dansk Folkeparti.

Men ett nytt parti Ny Alliance har bildats av avhoppare från Det Radikale Venstre och Konservativt Folkeparti. Partiet lanserar sig som ett mittenparti och leds av Naser Khader. Man har tre avhoppade ledamöter i Folketinget idag.

Regeringspartierna Venstre och Konservativt Folkeparti tappar röster till Ny Alliance men samtidigt är Ny Alliance en tänkbar regeringspartner i framtiden. Förmodligen känns dem smakligare än att då och då behöva göra upp med Dansk Folkeparti.

Finns mer om detta i Svenska Dagbladet idag.

Sur Pär Nuder, (s) fegar i flyktingdebatten och Svenskt-Norskt samarbete

Rapporterna duggar tätt. Svensk ekonomi går bra. Arbetslösheten sjunker rekordartat. Diskussionen handlar mest om det är nuvarande regeringens förtjänst, om den f.d. (s)-regeringen har skäl att slå sig för bröstet eller om det handlar om världskonjukturen.

När denna debatt pågår träder f.d. finansminister Pär Nuder (s) in på banan. Han konstaterar i en debattartikel i Göteborgs Posten ”Borg på väg att rasera den goda svenska ekonomin”.

Jaha. Så ekonomin går dåligt?

När man läser artikeln möts man av en sur Pär Nuder. Det mesta går ut på att finansminister Anders Borg skulle ha en sviktande ställning i regeringen. Som exempel tas debatten om minskning av försvarsanslagen. Den kanske inte fördes på bästa sätt men med facit i hand står ju Anders Borg som segrare. Försvaret skall bantas

Jag tror Pär Nuder tycker det är ”görtråkigt” att vara vanlig riksdagsman. Ingen som bryr sig vad han tycker. Och inte fick han bli partiledare. Därför är han allmänt sur och vresig.

Kanske opinionssiffrorna i Dagens Nyheter gör honom gladare, eller inte. Sedan toppnoteringen 46,3% får nu (s) 41,5%. En minskning med 4,8 %.

I Kungsbacka har länge pågått en debatt om kommunen skall ta emot flyktingar. Nu har äntligen kommunstyrelsen i full enighet besluta teckna avtal om flyktingmottagande. Folkpartiets ansvariga kommunalråd, Kenneth Nilsson, Centerpartiet och nu Kristdemokraterna har vi sett i den politiska debatten och försvarat beslutet. Men inte (m) och (s).

Lokaltidningen Kungsbacka Posten (artikeln finns tyvärr inte på nätet) har noterat dessa två partiers frånvaro från debatten. Mest anmärkningsvärt är att socialdemokraterna i Kungsbacka varit så tysta.

Med kännedom om partiet är det inte så förvånande. När man skriver något är det ofta populistiskt och allmänt svepande angrepp mot alliansen. Sällan eller aldrig kommer konkreta förslag. Man jagar ofta en billig rubrik. Speciellt vissa företrädare.

Att stå upp för flyktingmottagandet ger inga billiga rubriker. Men moralisk resning.

Som svar säger socialdemokraternas kommunalråd Åke Eliasson till Kungsbacka Posten:

”Vår reaktion är väl att vi vann och nu gör borgarna som vi ville”.

Ytterligare ett försök till billigt poäng, men inte sant.

Kommunstyrelsen sa 2006-04-12 § 83 nej till flyktingmottagande. 7 var för och 7 sa nej. Ordförandens utslagsröst (m) fällde förslaget.
Kd lade ner rösten i avgörande votering, inte för att man var emot, utan för att just deras förslag till mottagande fallit.

Men man röstade om ett förslag från Kenneth Nilsson (fp), inte (s) förslag.

Jag tycker kristdemokraternas Larry Söder sammanfattar det hela bra i Kungsbacka Posten. Något (s) borde läsa.

”Det är en moralisk fråga, alla partier som står bakom beslutet skall synas”.

Slutligen föreslås i Dagens Nyheter försvarssamarbete mellan Norge och Sverige. Spontant ingen dum idé. Ytterligare ett steg mot Natomedlemskap? Men egentligen borde de 25 miljoner som bor i Norden kunna samarbeta mer om försvaret.

25 miljoner är inte speciellt många människor och skall och kan varje land i Norden ha eget försvar baserat på allmän värnplikt?

UPPDATERING 31/8 11:38

Ekonomistyrningsverket redovisar i en prognos ett förväntat överskott i den svenska statsbudgeten på 92 miljarder kronor eller 3 procent av BNP för 2007. Överskottet är det största i modern tid.

Anser fortfarande Pär Nuder att Anders Borg är på väg att rasera den svenska ekonomin? Ovanligt dålig tajming på artikeln i GP.

onsdag, augusti 29, 2007

Keith Richards, LO-Wanja och anonyma ansökningar

Gamle Rolling Stones medlemmen Keith Richards är förbannad på Aftonbladet och Expressen för att de skrev dåliga recensioner efter Ullevikonserten för en tid sedan.

Trodde inte att han brydde sig efter ca: 45 år i branschen. Men tydligen. Jag har bekanta som var där och de säger samma som tidningarna. Keith verkade inte hänga med och kanske är det så att han faktiskt tror konserten var bra…..

Wanja Lundby är enligt ett TT telegram ” orolig för att den borgerliga regeringens politik har fått många medlemmar att lämna förbundet, eftersom den stora merparten av löntagarna har fått bättre ekonomi.”

Så att alliansregeringens politik ökar hennes medlemmars köpkraft är ett problem?

Hon är i alla fall ärlig när hon säger:

”Och den borgerliga politiken kommer för det stora flertalet inte att märkas på något negativt sätt i det korta perspektivet.”

Varför lämnar många LO och speciellt förbundet Hotell- och Restaurang? Jag tror faktiskt man får betala för bojkotten mot salladsbaren i Göteborg och liknande aktioner. De som inte sympatiserar med LO:s politiska verksamhet och olika aktioner funderar en extra gång om man verkligen vill tillhöra facket.

Detta har haft mer betydelse än ökad köpkraft pga. regeringens politik.

Stockholm skall pröva avidentifierade ansökningshandlingar för att motverka diskriminering av människor som har yrkeserfarenhet och utbildning från andra länder.

- Det är jätteviktigt att göra det här, även om tidigare försök inte har varit så lyckade. Vi vill självklart inte ha någon diskriminering och vi behöver fler anställda från andra länder, säger finansborgarrådet Kristina Axén Olin (m) till Svenska Dagbladet.

Jag håller med henne. Folkpartiets landstingsgrupp i Halland föreslog samma sak i en motion till Landstinget Halland. Men fick bara stöd av miljöpartiet. Inte Kristinas partivänner.

Jag hoppas hon lyckas så att fler kanske förstår att idén är bra.

Inte konstigt Leijonborg stannar


Beskedet kom idag. Lars Leijonborg stannar i regeringen. Med samma arbetsuppgifter men ny titel, högskole- och forskningsminister. Jan Björklund blir utbildningsminister och departementschef.

Jag har aldrig trott på ryktena att Carl B Hamilton skulle bli EU minister och Cecilia Malmström högskole- och forskningsminister.

Att byta EU minister inför ordförandeskapet 2009 känns väldigt fel. Då får också Cecilia chansen att synas väldigt mycket.

Däremot finns det säkert krafter som lobbat för Carl B Hamilton men han känns inte som naturligt fp-statsråd. Det finns betydligt mer spännande namn.

För jag tror inte Lars Leijonborg stannar hela mandatperioden. Han blir säkert EU parlamentariker eller kommissionär efter Margot Wallström.

Men han lämnar säkert vid ett tillfälle då regeringen ombildas på fler punkter. Kanske dessutom någon departementsförändring.

Jag tycker det är bra att Lars stannar i regeringen. Han var en av arkitekterna bakom alliansen och är en duktig och omtyckt politiker.

Att f.d. partiledare och till och med f.d statsministrar sitter i en ny regering är något nytt för Sverige.

Det finns några exempel före 1930 men inte i modern tid. Utomlands är det inte ovanligt. Sir Alec Douglas-Home var premiärminister i Storbritannien, 1963-64 och sedan utrikesminister 1970-74. Parallell till Carl Bildt.

En annan jämförelse är Alexander Downer. Han var liberal (konservativt parti) partiledare i Australien 1994-95. Tvingades avgå och ersattes av John Howard som 1996 utnämnde honom till utrikesminister. Det har han varit sedan dess.

Och blir det konservativ valseger i Storbritannien kommer f.d. partiledaren William Hague bli utrikesminister. Han är skuggminister idag.

tisdag, augusti 28, 2007

Maxtaxan = Lex valfläsk?

Skolminister Jan Björklund har tydligen retat upp socialdemokrater när han funderar på någon form av bestraffning av kommuner som inte lever upp till lagen om rätt till barnomsorg.

Speciellt som han funderar på att kalla lagen Lex Göteborg.

Skälet är att Göteborg sedan väldigt många år tillbaka har långa köer till barnomsorg. Och socialdemokraterna har varit huvudansvariga för dessa problem.

Nu tycker socialdemokraten Maj-Britt Rane-Andersson att lagen borde heta Lex Kungsbacka. Artikel fanns i Hallands Nyheter häromdagen.

Fyndigt när man först tänker på det men efter en stund blir det inte speciellt logiskt eller kul när man tänker på de föräldrar och barn som drabbats av socialdemokraternas vallöfte 1998 om en maxtaxa i barnomsorgen.

För det är ju så att (s) i Göteborg föll på eget grepp. Maxtaxan förvärrade situationen.

Och förlorare tycks vara barnen. Knappast en reform för dem?

I Kungsbacka har antalet timmar barnen är på dagis ökat från 35 timmar år 2001 till dagens ca: 40 timmar.

Samma siffror finns i de flesta kommuner.

Trots att kommunerna bygger så mycket det går tas fler timmar av dem som redan har en plats.

Folkpartistiska kommunalrådet Kenneth Nilsson svarar i dagens Hallands Nyheter.

Det var ingen reform för barnen utan bara ett sätt att vinna valet 1998.
Och med rätt kallar han det för Lex valfläsk.

Men ta bort maxtan, säger någon? Det är det som är de svåra med den sortens reformer. Vissa familjer fick 4000-5000 i sänkt avgift och givetvis anpassar man sin ekonomi efter detta.

En stilla fundering blir ju också. Hur kunde (s) tycka denna reform var så bra. Höginkomstagare fick stora sänkningar men ensamstående mammor tjänade knappt en krona? Socialdemokratisk politik?

Privata fängelser, Porrtidningar och Lars Danielsson

Jag ser att vänsterdebattörer raljerar lite kring Beatrice Asks tankar att andra än staten skall kunna driva fängelser. Det är väldigt typiskt svenskt att göra så och väldigt typiskt stelbent svensk vänster.

Och det är väldigt osvenskt att säga att låt oss förutsättningslöst titta på detta. Finns det vinster när det gäller vården av intagna? Finns det ekonomiska vinster att hämta?

Och då tänker jag inte i första hand att driften blir billigare utan kan någon driva fängelser så återfallsbrottsligheten blir mindre är det en stor ekonomisk vinst för samhället och även en mänsklig vinst för den intagne som inte återföll i brott.

Intressant blir det när organisationen KRIS (Kriminellas revansch i samhället) faktiskt inte avvisar tanken att själva vara med och driva fängelser.

Likaså kan man raljera kring Beatrice Asks tankar att intagna inte skall få läsa porrtidningar.

Jag trodde det skulle vara vård på fängelserna? Det känns rätt naturligt att en person som sitter inne för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn, som en del av behandlingen, inte skall läsa porrtidningar och inte få Viagra utskrivna på permissioner. Eller är det hans mänskliga rättighet?

Så skall vi äntligen få veta vad Lars Danielsson gjorde på annandagen 2004 eller inte gjorde, trodde vi.

Hans bok är nu ute men fortfarande hävdar han att han ringde Hans Dahlgren på UD. Trots att Dahlgren förnekar detta och telefonlistorna visar att så inte var fallet.

Intressant, om man får tro det som fått läsa boken, är att alla andra har gjort fel. KU ledamöter, journalister och givetvis Carl Bildt. Enligt Danielsson har Carl Bildt spridit rykten om att Lars Danielsson hade en kärleksaffär med en medarbetare och är ” källa en av de första gångerna jag hörde talas om ryktena”.

Det är synd att han inte tog chansen att en gång för alla tala sanning. Att skriva en bok och säga det han sa tidigare, inte klargöra varför saker och ting inte stämmer i hans berättelse, är ju ganska meningslöst. Kanske dock inte för honom då det ger en och annan slant på banken.

måndag, augusti 27, 2007

El-VM i Japan med andra spänningar…..

Samtidigt som Holm, Carro, systrarna Kallur och de andra tävlar i Friidrotts-VM i Japan meddelar Radio Halland att ett annat VM pågår i landet.

Det är yrkes VM. Och hallänningen Patrik Gillberg tävlar i elinstallation.

– Det är helt andra spänningar där. Vi kommer att få med oss transformatorer för att våra laddare och annat ska kunna fungera där, så det ska bli spännande, säger Patrik Gillberg till Radio Halland.

Tur vi har lokalradion så vi inte missar alla viktiga nyheter.

Biståndsomläggning och incheckningsavgift

Svenska biståndspolitiken läggs om. Det framställs av vissa som en katastrof. Men omläggningen är ganska naturlig. Det måste vara bättre att Sverige koncentrerar biståndet till vissa länder och därmed får bättre kontroll på att pengarna inte försvinner.

Sedan finns det en demokratiaspekt. Skall svenskt bistånd hjälpa diktaturer och tvivelaktiga ledare att sitta kvar vid makten?

Folkpartiets Birgitta Ohlsson beskriver det bra i ett uttalande:

”Utfasningen av biståndet till kommunistiska enpartidiktaturer som Vietnam, Laos och Kina sänder en kraftfull signal till världens envåldshärskare. Det går inte att stå neutral mellan demokrati och diktatur. Svensk biståndspolitik ska representera glasklara värderingar och vara modig i handling och aktivistisk på fältet”.

Men givetvis gillar inte (s) detta. Det fanns en tid då man inom (s) romantiserade socialistiska rörelser i tredje världen och åkte jorden runt och kramade om dem. Men av dessa ledare är många idag ledare för diktaturer eller demokratiskt tveksamma regimer. Göran Persson bröt med denna tradition men fortfarande finns det kvar en del som har svårt att erkänna att de man stöttade idag förtrycker sitt folk.

Det fanns en tid när Kuba fick svenskt bistånd och samtidigt krigade på en sida i Angolas inbördeskrig. Man försvarade detta med att ”våra” pengar går till bland annat skolor och utbildning. Ingen tänkte på att när Kuba slapp betala för detta hade man råd att kriga i Angola.

Sådant slipper vi förhoppningsvis i framtiden.

Ryanair så har man många idéer om hur man skall få in pengar från passagerare. Senast en incheckningsavgift.

Säkert får vi snart en avgift för att gå på toaletten ombord. Och lika käckt kommer Ryanairs Nordeuropachef att svara som han gör idag:

”Jag tror att folk förstår tänket, att man ska bära de kostnader man medför”