måndag, augusti 27, 2007

Biståndsomläggning och incheckningsavgift

Svenska biståndspolitiken läggs om. Det framställs av vissa som en katastrof. Men omläggningen är ganska naturlig. Det måste vara bättre att Sverige koncentrerar biståndet till vissa länder och därmed får bättre kontroll på att pengarna inte försvinner.

Sedan finns det en demokratiaspekt. Skall svenskt bistånd hjälpa diktaturer och tvivelaktiga ledare att sitta kvar vid makten?

Folkpartiets Birgitta Ohlsson beskriver det bra i ett uttalande:

”Utfasningen av biståndet till kommunistiska enpartidiktaturer som Vietnam, Laos och Kina sänder en kraftfull signal till världens envåldshärskare. Det går inte att stå neutral mellan demokrati och diktatur. Svensk biståndspolitik ska representera glasklara värderingar och vara modig i handling och aktivistisk på fältet”.

Men givetvis gillar inte (s) detta. Det fanns en tid då man inom (s) romantiserade socialistiska rörelser i tredje världen och åkte jorden runt och kramade om dem. Men av dessa ledare är många idag ledare för diktaturer eller demokratiskt tveksamma regimer. Göran Persson bröt med denna tradition men fortfarande finns det kvar en del som har svårt att erkänna att de man stöttade idag förtrycker sitt folk.

Det fanns en tid när Kuba fick svenskt bistånd och samtidigt krigade på en sida i Angolas inbördeskrig. Man försvarade detta med att ”våra” pengar går till bland annat skolor och utbildning. Ingen tänkte på att när Kuba slapp betala för detta hade man råd att kriga i Angola.

Sådant slipper vi förhoppningsvis i framtiden.

Ryanair så har man många idéer om hur man skall få in pengar från passagerare. Senast en incheckningsavgift.

Säkert får vi snart en avgift för att gå på toaletten ombord. Och lika käckt kommer Ryanairs Nordeuropachef att svara som han gör idag:

”Jag tror att folk förstår tänket, att man ska bära de kostnader man medför”

6 kommentarer:

Swenglishman sa...

Everyone gets pissed off at all the little charged Ryanair add on, but you have to admit that they are still the cheapest airline to fly with. So they can't really be just taking our money as you imply can they ?

Anonym sa...

När jag var i Kina på semester och återvände frågade folk "Hur var det borta i kommunist-diktaturen?"
Jag svarade "Kommunist-diktatur? Den återvände jag ju till när jag kom till Arlanda." Trots regeringsskiftet i Sverige är Kina betydligt mer kapitalistiskt än Sverige. Vi har mycket kvar att göra.

TOMMY RYDFELDT sa...

Näh, men det blir lite svårt till slut att se vad biljetten egentligen kostar. Vilket kanske är meningen?

Annonsen lovar 99 kr till London men slutnotan blir betydligt större,kanske 900 kr efter skatter, kreditkortsavgift, incheckningsavgift, bagageavgift osv.

Men hyfsat billigt är det och konkurrens är bra.

TOMMY RYDFELDT sa...

Till Herr anonym.

Hur mycket kapitalism ett land har är inget mått på demokrati.

Spanien var under Franco klart kapitalistiskt men knappast demokratiskt.

Kina är ett land där det finns stora brister i de mänskliga rättigheterna.

Synd att du missat detta.

Men om du tycker Kina är så mycket mer kapitalistiskt då kanske du är med på att Kina inte behöver svenskt bistånd?

Micke sa...

http://flygresor.wordpress.com/2007/08/25/ryanair-infor-ny-avgift/ här finns en lista med förslag på avgifter som Ryanair kan införa.

Anonym sa...

Saken är att det INTE är billigt längre. Det är någon slags lotteri där man kanske kan få flyga hyfsat billigt om man hr tur. Policyn är stenhård och omänsklig. Avgifterna gör att man ionte kan veta i förväg avd det blir för kostnad. Avgifter för samtal till kundtjänsten och inga mailadresser för klagomål.
Finns det någon gräns för förnedringen???