lördag, september 01, 2007

Zandlåda i Halmstad, Reinfeldt och 2 centerpartier?

Moderaten Michael Zand i Halmstad hoppade av när det blev känt att han hade invandrarfientliga åsikter. Därmed förlorade alliansen majoritet i kommunfullmäktige. Zand anslöt sig till Sverigedemokraterna.

Men nu vill inte ens de ha med honom att göra.

I Hallandsposten konstaterar Gunnar Malmström (sd) att man inte längre har något att göra med Michal Zand.

Så snabbt gick fallet från partiets Golden boy till icke önskvärd.

Kanske läge att lämna kommunfullmäktige för Michael Zand?

En undersökning som Dagens Eko beställt visar att Göran Persson fick 20 procent mer uppmärksamhet i medierna under sin tid som statsminister än Fredrik Reinfeldt fått. Däremot verkar alliansregeringen vinna mediekriget på bredare front.

Egentligen inget konstigt. Regeringschefen i en koalitionsregering syns alltid mindre och andra statsråd syns mer. Så var är nyheten?

Maud Olofsson har ändrat centerpartiet i mer liberal riktning. Men det har fått det resultatet att centerpartiet idag är två partier.

Ett parti på riksplanet och ett i kommuner och landsting. På lokalplanet är man ett ganska traditionellt och konservativt parti som inte gillar privatiseringar och nytänkande. Många lokala centerpartister samarbetar hellre med (s) än alliansen.

På riksplanet går man i vissa frågor längre än något annat parti och placerar sig till höger om moderaterna med centerpartistisk variant av nyliberalism.

Intressant blir att följa hur dessa två delar av centerpartiet skall kunna mötas.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det stämmer som du säger att många centerpartister på landet hellre samarbetar med sossarna än med den så kallade alliansen. Jag har från min uppväxtort i östra värmland kontakt med en del centerpartister som bytt över för att de har fått smäll på fingrarna centralt ifrån när de inte velat samverka med resten av de borgerliga.