fredag, augusti 31, 2007

Opinionskuriosa och vem vinner 2010?

Man kan ju tro att vänsterblocket redan vunnit valet 2010. Inte minst om man läser ganska självbelåtna vänsterbloggare.

Intressant är alltid att titta på samma tidpunkt förra mandatperioden. Den 29 augusti 2003 publicerade Temo en undersökning.

De tre vänsterpartierna (s), (mp) och (v) fick 52 %. De fyra borgerliga 46 %. 11.8% var osäkra.

Det var en klar vänsterledning. Socialdemokraterna var säkert övertygade om att de var på rätt väg och skulle kunna vinna valet 2006 utan större problem. Vi vet hur det gick.

I dagens Temo får vänsterblocket 53,3% och alliansen/regeringen 42,4. En mycket stor grupp är osäkra. Hela 17,6%.

Opinionsundersökningar är som dem är. Man skall alltid kritisk granska dem. Speciellt som olika företag får olika resultat trots att de mäter samtidigt.

Men som kuriosa är det intressant och om vänsterpartierna tror att de redan vunnit valet 2010 så har jag inget emot det. Resultatet kan ju överraska dem. Och underskattning är aldrig bra i någon match.

Speciellt när så många är osäkra. Det är framför allt denna grupp alliansen måste övertyga. Och kommer de tillbaka till alliansen så blir det en rejäl match om regeringsmakten 2010.

Danske statsministern Anders Fogh Rasmussen, som skriver blogg här, kämpar också i lite motvind. Men kanske en motvind han inte helt ogillar. Idag är han till viss del beroende av Dansk Folkeparti.

Men ett nytt parti Ny Alliance har bildats av avhoppare från Det Radikale Venstre och Konservativt Folkeparti. Partiet lanserar sig som ett mittenparti och leds av Naser Khader. Man har tre avhoppade ledamöter i Folketinget idag.

Regeringspartierna Venstre och Konservativt Folkeparti tappar röster till Ny Alliance men samtidigt är Ny Alliance en tänkbar regeringspartner i framtiden. Förmodligen känns dem smakligare än att då och då behöva göra upp med Dansk Folkeparti.

Finns mer om detta i Svenska Dagbladet idag.

Inga kommentarer: