onsdag, mars 22, 2017

En mittenregering börjar bli ett seriöst alternativ efter 2018

Moderaternas kräftgång i opinionen har totalt ändrat den politiska spelplanen i Sverige.

DN/Ipsos som publicerades idag får partiet 17%. På sju år har nästan partiet halverats. I valet 2010 fick man 30,66%. Under Anna Kinberg Batras ledning har man tappat 6,5%.

"SD utspelet" kommer gå till historien som en av de största politiska felbedömningarna någonsin i Sverige. Något statsvetare kommer ta upp när man berättar om Sveriges politiska historia.

Den moderata ledningen vet sannolikt inte hur man skall ta sig ur den situation man hamnat i.

I en intervju i DN tycks inte Anna Kinberg Batra ångra sitt utspel. Jag står för det jag sagt, är hennes svar.
Och vad skall hon annars säga? Att ändra sig igen är ju omöjligt och skulle inte få tillbaka väljarna.

Vad som nu händer nu i Moderaterna får tiden visa. Men ett tips är att det kommer ske personförändringar i ledningen. Men nya som kommer in står ju inför dilemmat att försvara att Moderaterna vill samtala med SD. Kan och vill man det?

Anna Kinberg Batra kommer ifrågasättas stort och sättas under press. För det är ju inte utan att byta ut henne som kursen kan ändras på nytt.

Sedan är det inte säkert att väljarna kommer tillbaka för att man byter partiledare och går tillbaka till den gamla hållningen gentemot SD.

Väljare som bytt parti kan känna sig hemma där och stannar.

Regeringsfrågan blir ju intressant. Även Liberalerna lyfter och får 7% i DN/Ipsos. Tillsammans har C+L 20%. Börjar bli ett intressant regeringsalternativ.

Innan Miljöpartiet gick med S kunde även de ingått och då hade ett mittenalternativ haft 25%. Men vem vet om MP kanske känner för att ingå i en ny koalition?

En mittenregering kan ju som nuvarande regering göra upp om budget med andra partier, sannolikt med M, men om andra frågor både vänster och högerut.

Det är så danska regeringar som leds av Venstre brukar överleva.

Moderaternas fall i opinionen kan leda till att det inte bara står mellan en regering som leds av Stefan Löfven eller en alliansregering.

Moderaternas strategi att man måste ha med sig SD, för att bli av med Löfven, faller också.

En mittenregering som leds av Annie Lööf blir plötsligt ett tredje regeringsalternativ.

Vi kan bli av med Löfven och slippa samröre med SD.


Pröva kommunala trygghetsvakter vid Kungsbacka resecentrum

Polisen har idag för lite resurser. Man får avstå att åka på brott och de som vill störa ordningen kan allt för ofta göra det utan risk för att polisen  inte har möjlighet att komma. 

Liberalerna har därför förslagit att antalet poliser i Sverige skall öka från 20 000 till 25 000. Att man genom att frigöra poliser från arbeten andra, t.ex. civilanställda, kan utföra omedelbart frigöra 2000 poliser för yttre tjänst, men också att ge kommunerna statsbidrag för att kunna anlita 2000 trygghetsvakter.

Liberalerna i Kungsbacka tar idag upp frågan om trygghet i ett pressmeddelande.

Exempel från Stockholm
-        Resecentrum i Kungsbacka upplevs,speciellt fredag och lördag, som otryggt av många. Vi ser det som en lämplig plats att mellan 21.00 och 05.00 på fredagar och lördagar ha trygghetsvakter där som samarbetar tätt med polisen, säger kommunalrådet Ulrika Landergren (L).

-          Det ligger ju i kollektivtrafikens intresse att man kan åka kollektivt och befinna sig på resecentrum utan att känna otrygghet. Därför tycker jag detta är en fråga som måste diskuteras mellan Kungsbacka kommun, Hallandstrafiken och Västtrafik, säger Tommy Rydfeldt (L), gruppledare för liberalerna i Region Halland och ledamot i Hallandstrafikens styrelse.

I Tunnelbanan i Stockholm och deras resecentrum sköts ordningen av Trygghetsvakter.

-          Stockholms modell, som vi kan se i programmet Tunnelbanan i Kanal 5, visar hur trygghetsvakter kan göra skillnad för att skapa trygghet och ordning i kollektivtrafiken, säger Tommy Rydfeldt.

-          Jag kommer nu lyfta frågan i kommunstyrelsens arbetsutskott med förhoppning om att vi kan starta en diskussion med Västtrafik och Hallandstrafiken ganska snart, avslutar Ulrika Landergren.