lördag, mars 28, 2009

Ytterligare 0,4 %

Dagens opinionsmätning av DN/Synovate visar att avståndet ytterligare krymper mellan blocken. Den här månaden tar Alliansen in 0,4% och nu skiljer det bara 3,6% mellan blocken.

Och i denna mätning är varken Wanjagate eller Socialdemokraternas ogenomtänkta skatteutspel med. Det utspelet som fick tummen ner av både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Värt att notera är att Kristdemokraterna kommer enligt mätningen in i riskdagen och Sverigedemokraterna är utanför.

Alltså en match mellan Alliansen och den RödGröna röran.

Idag uttalar Mona Sahlin sitt stöd för Wanja Lundby Wedin. Ganska sent. Det är av den sorten att härav är jag nöd och tvungen.

Att skapa ytterligare strid i (S)-toppen är det fel tidpunkt för. Men stödet drar knappast fler röster till partiet. Men av två dåliga ting så valde Mona Sahlin att stödja LO:s ordförande.

AftonblSvdDN1DN2Svd2Dagen12

fredag, mars 27, 2009

Att säga en sak och göra något annat

Socialdemokraterna har ett återkommande problem när det gäller trovärdigheten att man bekämpar girighet, stora lönelyft, bonusar och att människor skor sig på vanligt folks bekostnad.

Ove Rainer fick avgå som minister efter skatteplanering.Laila Freivalds hade inget emot att göra en hacka på ombildning av sin bostadsrätt. Trots att partiet, och det måste inkludera henne också, var emot dessa ombildningar.

F.d. ministern och numera landshövdingen i Halland Lars-Erik Lövdén försökte tjäna pengar på att vara med i en ombildning där han endast hade en övernattningslägenhet. Och han var dessutom f.d. bostadsminister.

Jan-Emanuel Johansson försökte hyra ut hus och lägenheter till ockerpriser.

Detta är bara några exempel av hur många som helst som visar att (S) vill att man skall leva som man lär men inte som man gör. Borde det inte vara som man lär och gör?

Och nu senast Wanjaaffären där mångsysslaren Wanja Lundby Wedin beviljat löner och pensioner i AMF och AFA.

Hon påstod att hon blivit lurad av ersättningskommittén. I den satt socialdemokraten tillika LO:s avtalssekreterare, Erland Olausson. Så han lurade Wanja? Intressant.

Precis som man konstaterade i ett Aktuelltinslag igår står plötsligt Alliansregeringen för kritiken mot bonusar, orimliga lönelyft och pensioner.Något som(S) väl borde göra?

Dagens utspel av Socialdemokraterna om en skattechock passar väl in i den panik partiet har nu.

I en ganska hafsigt hopplockad artikel i Dagens Nyheter föreslår man skattehöjningar som skall drabba ”de rika”.

Man vill återinföra förmögenhetsskatten, höja skatten för höginkomsttagare som tjänar över en miljon kronor och införa en extra fastighetsskatt på villor med taxeringsvärden över fem miljoner.

Detta skulle enligt Mona Sahlin och Thomas Östros ge 5 miljarder.

För det första så kan denna grupp ofta helt lagligt skatteplanera och för det andra så riskerar inkomster och förmögenheter att hamna utomlands. Och då kommer det inte in några miljarder.

Men syftet med artikeln är ju varken att få in pengar eller lösa någon kris med dessa pengar.

Syftet är ju att snabbt få bort fokuset på (S) som ett parti som står för girighet och är bästa kompis med höginkomsttagare i näringslivet.

Problemet är dock att de som kommer drabbas av förslagen är de grupper i storstäderna som (S) förlorat och som man behöver för att vinna regeringsmakten.

Kanske täpper den sortens politik som Sahlin och Östros förespråkar igen eventuellt tapp av väljare till Vänsterpartiet. Men man riskerar att förlora slaget om mittenväljare till Alliansen.

Miljöpartiet förstår detta och avvisar förslaget från (S). Vilken skattepolitik skall de rödgröna föra? Ytterligare ett blankt avsnitt i deras regeringsprogram.

Svd12345Aftonbl2HDSydsvETCAffärsvärldenPSVA

onsdag, mars 25, 2009

Pucken studsar inte vår väg

Pucken studsar inte vår väg. Det sa Skellefteås Christian Söderström efter senaste matchen mot Färjestad.

Det socialdemokratiska partiet kunde säga samma sak.

Sedan den dag Mona Sahlin hade en presskonferens med de två språkrören från miljöpartiet, och skulle bilda en tvåpartiregering vid valvinst, har pucken studsat fel.

Det har varit stolpskott. Skott över målet och till och med självmål.När man hade den berömda presskonferensen ledde man serien. Men sedan har man tappat matchen och alliansen har fått häng.

Och efter det senaste självmålet av Wanja Lundby Wedin, ordförande i LO och ledamot i det socialdemokratiska verkställande utskottet, så är frågan om inte alliansen gått om.

Gissningsvis finns det stor ilska i den socialdemokratiska toppen med hur Wanja LH, Erland Olausson och andra LO toppar skött, eller misskött sina uppdrag.

Och imorgon skall ”debatten vi önskar vi aldrig hade begärt” hållas i riksdagen om bonusar. Begärd av socialdemokraterna föra Wanjaaffären.

Men den ”store bonuskritikern” Thomas Östros skall inte deltaga, inte heller Mona Sahlin.

Men deltager gör vänsterforwarden Lars Ohly som vill ha en plats i förstakedjan och gärna puttar ut någon socialdemokrat därifrån.

Laget med det rödgröna tröjorna har problem. Kanske dags att byta både coach och vissa spelare? Fast jag hoppas både Wanja Lundby Wedin och Mona Sahlin blir kvar.Det är det bästa för alliansen.

Däremot tror jag ikväll på det grön-röd-vita lagen från Göteborg med namnet Frölunda.Tredje raka mot HV 71? Jag tror det och vägen mot final mot Färjestad ligger öppen.

DN123Svd1234Aftonbl123SydsvHD