fredag, mars 27, 2009

Att säga en sak och göra något annat

Socialdemokraterna har ett återkommande problem när det gäller trovärdigheten att man bekämpar girighet, stora lönelyft, bonusar och att människor skor sig på vanligt folks bekostnad.

Ove Rainer fick avgå som minister efter skatteplanering.Laila Freivalds hade inget emot att göra en hacka på ombildning av sin bostadsrätt. Trots att partiet, och det måste inkludera henne också, var emot dessa ombildningar.

F.d. ministern och numera landshövdingen i Halland Lars-Erik Lövdén försökte tjäna pengar på att vara med i en ombildning där han endast hade en övernattningslägenhet. Och han var dessutom f.d. bostadsminister.

Jan-Emanuel Johansson försökte hyra ut hus och lägenheter till ockerpriser.

Detta är bara några exempel av hur många som helst som visar att (S) vill att man skall leva som man lär men inte som man gör. Borde det inte vara som man lär och gör?

Och nu senast Wanjaaffären där mångsysslaren Wanja Lundby Wedin beviljat löner och pensioner i AMF och AFA.

Hon påstod att hon blivit lurad av ersättningskommittén. I den satt socialdemokraten tillika LO:s avtalssekreterare, Erland Olausson. Så han lurade Wanja? Intressant.

Precis som man konstaterade i ett Aktuelltinslag igår står plötsligt Alliansregeringen för kritiken mot bonusar, orimliga lönelyft och pensioner.Något som(S) väl borde göra?

Dagens utspel av Socialdemokraterna om en skattechock passar väl in i den panik partiet har nu.

I en ganska hafsigt hopplockad artikel i Dagens Nyheter föreslår man skattehöjningar som skall drabba ”de rika”.

Man vill återinföra förmögenhetsskatten, höja skatten för höginkomsttagare som tjänar över en miljon kronor och införa en extra fastighetsskatt på villor med taxeringsvärden över fem miljoner.

Detta skulle enligt Mona Sahlin och Thomas Östros ge 5 miljarder.

För det första så kan denna grupp ofta helt lagligt skatteplanera och för det andra så riskerar inkomster och förmögenheter att hamna utomlands. Och då kommer det inte in några miljarder.

Men syftet med artikeln är ju varken att få in pengar eller lösa någon kris med dessa pengar.

Syftet är ju att snabbt få bort fokuset på (S) som ett parti som står för girighet och är bästa kompis med höginkomsttagare i näringslivet.

Problemet är dock att de som kommer drabbas av förslagen är de grupper i storstäderna som (S) förlorat och som man behöver för att vinna regeringsmakten.

Kanske täpper den sortens politik som Sahlin och Östros förespråkar igen eventuellt tapp av väljare till Vänsterpartiet. Men man riskerar att förlora slaget om mittenväljare till Alliansen.

Miljöpartiet förstår detta och avvisar förslaget från (S). Vilken skattepolitik skall de rödgröna föra? Ytterligare ett blankt avsnitt i deras regeringsprogram.

Svd12345Aftonbl2HDSydsvETCAffärsvärldenPSVA

Inga kommentarer: