fredag, december 05, 2008

Tänk vad fel det kan bli

För mig som liberal är den enskildes frihet oerhört viktig. Människan skall själv få göra sina val. Även de dåliga.

Men någons frihet får inte gå ut över andras.

Och liberalen och riksdagsledamoten Camilla Lindberg (fp), bilden, borde förstå detta.

Hon vill att rökförbudet på krogen skall rivas upp.

Väldigt feltänkt och förmodligen präglat av att hon själv är rökare.

Så många miljöer som möjligt där människor vistas skall givetvis vara rökfria. Ingen skall behöva drabbas av astma eller passiv rökning.

Sedan får Camilla gärna röka så mycket hon vill och förstöra sin hälsa, riskera KOL och andra sjukdomar. Det är hennes beslut.

Men alla skall kunna få en rökfri miljö i lokaler som är offentliga och inte påtvingas rök.

Camilla bör ägna sig åt FRA lagen och andra frågor om den personliga integriteten. Där gör hon en insats. Nu blev det bara så fel.

SvdExpressenCL

onsdag, december 03, 2008

Beskedet som inte ger något besked

Josefin Brink (v), Nalin Pekgul (s)och Esabelle Dingizian (mp) skriver på nyhetssidan Newsmill, finns också i DN, en artikel som ger sken av att man ger besked och är eniga i familjepolitiken.

Man skriver:

”Vi ger ett klart besked, vi vill se en föräldraförsäkring som innebär att papporna tar ett ökat ansvar för barnen och att vi vill ha en nationell lagstiftning som tvingar kommunerna att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. Vi vill även att föräldrar som är arbetssökande och föräldralediga ska ha rätt till en kvalitativ barnomsorg.”

Om man läser stycket, vilka besked ger man?

Man vill se en föräldraförsäkring som innebär att papporna tar ett ökat ansvar. Hur? Jämställdhetsbonus? Kampanj? Ordet kvotering nämns bara i rubriken och den har man förmodligen inte satt utan är en tolkning av redigerarna. Men egentligen är denna mening inget besked.

Man vill ha en lagstiftning som tvingar kommunerna att ordna barnomsorg på obekväm arbetstid. Inte heller här något besked om hur. Skall man kunna lämna in om en förälder är hemma eller vill gå på krogen? Skall alla som vill ha en ledig natt/barnvakt kunna lämna på dagis?

Slutligen skriver man att föräldrar som är arbetssökande och föräldralediga ska ha rätt till en kvalitativ barnomsorg. Men inte ett ord om hur.

Vi läser om beskeden som inte är besked därför de inom vänstertrekanten uppenbarligen är ganska oense i familjepolitiken. Från (mp) som ofta står för en ganska liberal familjepolitik till vänsterpartiet som vill reglera och styra så mycket som möjligt.

PS! För att verka eniga backar nu Lars Ohly från de skattehöjningar han ville göra för några veckor sedan. Och plötsligt står (v) med ett hål i budgeten på ca: 30 miljarder. Som om det vore bättre. DS!


Newsmill

tisdag, december 02, 2008

Panik eller politisk taktik?

Man kan verkligen fundera om socialdemokratiska politiker drabbats av panik eller ser en chans att komma in i den politiska matchen. Det har ju minst sagt varit utförsåkning för (s) sista tiden.

Göran Johansson (s) i Göteborg är en klok person. Men ibland tar han till överord. Speciellt när det gäller Göteborg. Han jagade sin egen försvarsminister Leni Björklund (s) när det gällde nedläggning av KA 4. Ungefär på samma sätt som han nu påstår att alliansen offrar Volvo för att kunna vinna valet i Göteborg.

Ganska ologiskt tänkande. Ingen har offrat Volvo. Ford försöker sälja bolaget och staten kan ställa upp med utvecklingspengar inom EU:s regler för statsstöd.

Görans resonemang är också ologiskt på så sätt att offrade alliansen Volvo så är ju (s) garanterade makten flera år framöver så det vore ju ganska dumt.

Dessutom vem tror att fler köper bilar för att staten går in? Eller skall skattepengar ges till Ford för att tillverka Volvobilar som säljs till förlust?

Eller att staten skall köpa SAAB av GM och många års förluster försvinner?

Tydligen tror Mona Sahlin att allt blir bättre om staten äger delar av Volvo och Saab. Men hur? Skall hon designa modeller?

Näringslivets rop på hjälp är ju faktiskt lite besvärande för vissa av dem. Lever vi inte i en marknadsekonomi?

Stöd till näringslivet kommer innebära regleringar av löner och aktieutdelningar. Vill man ha dessa regleringar eller bara skattebetalarnas pengar?

Varför inte själva investera i Volvo och Saab. En utmaning för svenskt näringsliv att köpa loss Volvo och Saab från Ford och GM?

I ekonomin måste det vara ett samspel. På torsdagen ger säkert Riksbanken sitt bidrag. Sänkt ränta med 1%? och bankerna följer efter?

Apropå samspel. Lo ordföranden Wanja Lundby Wedin tror att hon inte är socialdemokrat när hon ställer upp i debatter. Att hennes plats i socialdemokraternas partiledning (VU) inte får beröras.

Det gjorde nu arbetsmarknadsminister Sven-Ott Littorin i SVT:s Agenda och LO ordföranden fick ett utbrott. Expressen skriver om det.

Den 11 november 2008 hade LO och (s) gemensamt seminarie om jobbpolitiken. Får man inte fråga om detta utan att LO ordföranden går i taket?

Panik eller politisk taktik?

Newsmill

måndag, december 01, 2008

1,6 %

I senaste mätningen av SKOP är det nästan jämt mellan alliansen och vänstertrekanten.

Går 1,6 % väljare över från trekanten till alliansen så har alliansen majoritet.

Det som en gång såg ut som en promenadseger för de tre på vänsterkanten ser plötsligt ut som en rejäl kamp om makten.

Och ännu har trekanten att komma överens om både vem som skall regera med vem och vilken politik man skall föra.

Givetvis har alliansens största tillgång, Mona Sahlin, bidragit till att det nu är jämt.

Favoritmisstag är detta.

SvdDNSydsvHD