tisdag, december 02, 2008

Panik eller politisk taktik?

Man kan verkligen fundera om socialdemokratiska politiker drabbats av panik eller ser en chans att komma in i den politiska matchen. Det har ju minst sagt varit utförsåkning för (s) sista tiden.

Göran Johansson (s) i Göteborg är en klok person. Men ibland tar han till överord. Speciellt när det gäller Göteborg. Han jagade sin egen försvarsminister Leni Björklund (s) när det gällde nedläggning av KA 4. Ungefär på samma sätt som han nu påstår att alliansen offrar Volvo för att kunna vinna valet i Göteborg.

Ganska ologiskt tänkande. Ingen har offrat Volvo. Ford försöker sälja bolaget och staten kan ställa upp med utvecklingspengar inom EU:s regler för statsstöd.

Görans resonemang är också ologiskt på så sätt att offrade alliansen Volvo så är ju (s) garanterade makten flera år framöver så det vore ju ganska dumt.

Dessutom vem tror att fler köper bilar för att staten går in? Eller skall skattepengar ges till Ford för att tillverka Volvobilar som säljs till förlust?

Eller att staten skall köpa SAAB av GM och många års förluster försvinner?

Tydligen tror Mona Sahlin att allt blir bättre om staten äger delar av Volvo och Saab. Men hur? Skall hon designa modeller?

Näringslivets rop på hjälp är ju faktiskt lite besvärande för vissa av dem. Lever vi inte i en marknadsekonomi?

Stöd till näringslivet kommer innebära regleringar av löner och aktieutdelningar. Vill man ha dessa regleringar eller bara skattebetalarnas pengar?

Varför inte själva investera i Volvo och Saab. En utmaning för svenskt näringsliv att köpa loss Volvo och Saab från Ford och GM?

I ekonomin måste det vara ett samspel. På torsdagen ger säkert Riksbanken sitt bidrag. Sänkt ränta med 1%? och bankerna följer efter?

Apropå samspel. Lo ordföranden Wanja Lundby Wedin tror att hon inte är socialdemokrat när hon ställer upp i debatter. Att hennes plats i socialdemokraternas partiledning (VU) inte får beröras.

Det gjorde nu arbetsmarknadsminister Sven-Ott Littorin i SVT:s Agenda och LO ordföranden fick ett utbrott. Expressen skriver om det.

Den 11 november 2008 hade LO och (s) gemensamt seminarie om jobbpolitiken. Får man inte fråga om detta utan att LO ordföranden går i taket?

Panik eller politisk taktik?

Newsmill

1 kommentar:

M.H sa...

Perfekt analys av läget. I denna blogg ser vi ytterliggare en svensk som kan analysera utan att påverkas av sossarnas grupptryck på medborgarna.

TACK !