torsdag, september 20, 2007

Inför vårdgaranti för akutsjukvården- Insändare

Idag får jag in både i Kungsbacka Posten och Kungsbacka Tidning en insändare om vår motion om vårdgaranti i akutsjukvården.

Här är insändaren.

Inför vårdgaranti för akutsjukvården

När jag för några månader sedan skrev en insändare med rubriken, ”Varför är det alltid kö på akuten?”, fick jag många positiva reaktioner från Kungsbackas invånare.

För det kan inte vara ett normaltillstånd att någon skall vänta 8-10 timmar när man söker akut.

För oss i Folkpartiet var det naturligt att lyssna på många som var oroliga och se om det finns något sätt att komma åt dessa köer.

Vi fastnade för det brittiska systemet. I Storbritannien har man infört en vårdgaranti på akutsjukvård.

Från det man anmäler sig i luckan skall patienten vara antingen färdigbehandlad och utskriven eller överflyttad till vårdavdelning, inom fyra timmar.

De flesta sjukhus i Storbritannien klara att uppfylla detta till 98 %, vilket också är målet.

Folkpartiet har nu lagt en motion till Landstinget Halland där vi föreslår att man utreder att införa en vårdgaranti för akutsjukvård.

Vi är medvetna om att det tar tid att införa en garanti, att arbetssätt, inte bara på akuten, måste ändras och att det förmodligen kostar pengar.

Men vi kan inte som politiker acceptera att patienter, ung som gammal, får vänta upp emot 10 timmar på akuten.

Hur skall det gå till?

Politiker skall tala om vad vi vill åstadkomma, i detta fall en vårdgaranti, de som jobbar inom vården talar om hur man genomför det. En bra arbetsfördelning.

Jag är övertygad om det även i Halland är möjligt att införa en vårdgaranti för akutsjukvården.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

onsdag, september 19, 2007

Fastighetskatt,Sefastsson och Blåvittrosa

Förslaget som är lagt om fastighetsskatten som blir fastighetsavgift är i huvudsak bra. Det saknar bara en sak jag tidigare kritiserat. Småhustaxerade bostadsrättsföreningar kommer i kläm.

Har man 10 lägenheter så kommer man att betala 12000 kr per år om man har hus på höjden men 60 000 kronor om året om man har hus på längden. Vad finns det för rimligt i det? Nu läggs en spärr in så man istället kan välja 0,75 % av taxeringsvärdet. Det lindrar nog en del men varför skall hus på höjden och längden taxeras olika?

I övrigt borde vi kunna få lite bättre sans och balans i debatten. Är det bättre vi går tillbaka till hur fastighetsskatten såg ut innan regeringen la sin första budget 2006?

Idag har husrannsakan gjorts hos journalisten Trond Sefastsson.

”Det är ett rättsövergrepp av sällan skådat slag. Åklagaren har satt sig över en av våra viktigaste grundlagar - den som gäller yttrandefriheten och den som gäller källskyddet, säger TV 4:s vd Jan Scherman till TT.”

Hur? Visserligen är journalister tredje statsmakten men står man över lagen också?Skall polisen inte få granska om Sefastsson gjort sig skyldig till brott?

Sefastsson har ju själv blandat ihop sina roller och det är han som utsatt sig själv, TV4 och eventuella uppgiftslämnare för detta.

Jag är säker på att åklagaren behandlar eventuella uppgifter man kommer över med största försiktighet. Allt annat vore ju att verkligen öppna sig för kritik.

Jinge skriver bra om detta.

Svenska Dagbladet berättar att Blåvitt (IFK Göteborg) blir Blårosa i en match i höst. Färgbytet är ett sätt att stödja Cancerfondens kampanj Rosa bandet. Ganska kul idé.

Vänstern brister i respekt för demokratin

Läs Sakine Madon utmärkta text i Expressen idag. Rubriken är ” Vänstern är usla förlorare”

Jag håller med allt hon skriver. Det är knepigt att man vägrar på något sätt att acceptera att valet förlorades. Nu pågår en namninsamling om nyval.

I detta upprop skriver man:

”Vi protesterar mot det omfattande systemskifte som håller på att genomföras i vårt land. Vi är övertygade om att det svenska folket vid valet 2006 inte gav den nuvarande regeringen detta uppdrag.”

Vänstern har bestämt att väljarna uppenbart röstade fel och därför skall valet göras om. Vilken fantastisk slutsats. Och vänstern har tolkningsföreträde.

Nej, man brister i respekt för demokratin. Kanske därför förtroendet för oppositonen faller?

Vissa inom vänstern förstår inte att en politisk strejk skulle vara bingo för alliansregeringen. Och det är därför LO inte vill ha detta. Tänk om LO strejkade mot det demokratiska valutslaget. LO och (s) begriper att det skulle vara en katastrof.

Dessutom skall man vara glad att man lever i ett land där man just får utrycka dessa åsikter. Namninsamling för nyval på Kuba och avsättande av Fidel Castro skulle nog inte vara så lätt att genomföra. För att inte tala om Nordkorea eller Vietnam.

Kungsbacka har ju inom socialdemokratin en riktig populist som också har problem med detta som heter demokrati. Maj-Britt Rane Andersson heter hon. Om en intressegrupp protesterar mot något kan man alltid lita på Maj-Britt. Hon ställer upp och lovar allt som går att lova.

Idag gör hon ett utspel i Hallands Nyheter. Ganska roligt sådant.

Jag citerar tidningen:

Det kallas samarbete inom alliansen. Men enligt Maj- Britt Rane Andersson (s) råder det diktatur och manligt översitteri i Kungsbacka.
– Moderaterna bestämmer och de andra partierna tiger och anpassar sig. Det här är inte demokrati, säger hon.”


Hon fortsätter:

”Det är sju personer som styr kommunen. Och bland dem finns ingen kvinna. Alla beslut fattas i kommunstyrelsens arbetsutskott, konstaterar Maj-Britt Rane Andersson.”

För det första är det en rejäl spark på partikamraten Åke Eliasson. S-råd och sittande i kommunstyrelsens AU. En av sju män hon ogillar.

För det andra så gjorde (s) i Kungsbacka ett katastrofval. Man fick 19,59% av rösterna 2006.

Efter fyra år med Maj-Britt just sittande i just kommunstyrelsens AU.

Kanske hon skall dra några slutsatser…..

Men det hon klagar på är att alliansen med 40 av 61 platser i kommunfullmäktige inte frågar (s) med endast 12 platser hur man skall styra kommunen. Och varför skall man göra det?

Det är demokrati när man fått 40 av 61 platser att styra.

Dessutom anar man bitterhet att hennes parti inte gjorde henne till kommunalråd eller ens ersättare i kommunstyrelsens AU.

Skulle vara kul om man fick vara med och lyssna på (s) gruppmöten.

tisdag, september 18, 2007

VAB-Dagar, Virus, Sjukförsäkring och skattesänkning

Flera undersökningar har visat att så kallade VAB-dagar, föräldrapenning för sjukt barn, är den del inom socialförsäkringarna som de fuskas mest med.

Att lämna ett intyg från det daghem man har barnet på, att det verkligen varit borta, är ingen stor grej. Men det är viktigt att alla har förtroende för socialförsäkringarna. Annars blir det lätt så att, varför skall jag göra rätt för mig när andra fuskar? Inför intyg.

Chockökning av virus på Internet, är jätterubrik på Svenska Dagbladet. Åtminstone i skrivande stund. Först reaktionen, är detta med i budgeten? Så ser jag att det står ckockökning och inte chockhöjning. Men oroande i vilket fall.

Hillary Clinton har lagt fram sin sjukförsäkringsplan.

Intressant är att sjukförsäkringen den här gången diskuteras och kan bli en valfråga. Tidigare har många kandidater avfärdat frågan och pekat på Europa som varnande exempel.

Intressant också att i Sverige diskuterar vi små detaljer och om det finns överutnyttjande och vissa blir upprörda. I USA står 47 miljoner utan sjukförsäkring. Lite olika perspektiv.

Idag öppnar riksdagen och vi får också på DN debatt i en artikel av alliansens partiledare reda på att skatten på arbete sänks nästa år med 10,8 miljarder.

Skall (s) höja dessa skatter igen om ma får makten?

Politisk skadegörelse i Kungsbacka

Moderaternas lokal i Kungsbacka vandaliserades natten till måndag. En dataskärm stals också. I Göteborg så vandaliserades folkpartiets lokal och åtminstone försök till vandalisering gjordes av Svenskt Näringslivs lokal

Bakom detta säger sig en grupp som kallar sig kommando 365 stå som finns på vänsterkanten. Det skulle vara någon slags protest mot alliansen.

Men egentligen är det en protest mot vårt demokratiska samhälle. Av människor som inte accepterar den demokrati vi har. Svenska folket har valt regeringen. Den genomför det program som man gick till val på och 2010 får regeringen stå till svars. Antingen blir man omvald eller utkastad. Men utkastad på demokratisk väg utan våld.

Protestera gärna mot alliansregeringen. Det är en demokratiskt rättighet.
Men lyssna på dessa kloka ord från en socialist. Jag instämmer till 100 % i Zana Hussans inlägg när det gäller hur politisk debatt skall föras. Man skall vinna argumenten.

Och så väntar jag med spänning på Svenssons synpunkter.

Uppdatering 12:18

Bloggaren Svensson tog min passning men kanske inte på sådant sätt jag räknat med, dvs. ett klart avståndstagande.

Istället rabblar han upp en massa statistik som går ut på att vänstervåld inte existerar och om det existerar så är det försumbart och bör inte uppmärksammas.

Så slutsatsen är ju att det som hände i Kungsbacka och Göteborg har inte hänt. Och har det hänt så skall det inte uppmärksammas för enligt statistiken har det nog ändå inte hänt.

Hans PS! är ganska kul. ”Jag tycker inte det är bra att angripa politiska lokaler på det sätt som skett i Göteborg och Kungsbacka. DS.”

Slå sönder fönster, och stjäla är ”inte bra”? Bättre kan du. Eller får man skylla sig själv om man är moderat eller folkpartist?

måndag, september 17, 2007

Nu är alliansen på gång även i miljöpolitiken

Äntligen har alliansen tagit åt sig av kritiken och begripit att man måste ta initiativet i den politiska debatten. Under flera veckor har man ”läckt” bra saker ur kommande budget.

Firandet på Norrmalmstorg idag precis som besöket på folkpartiets landsmöte av alla partiledare visar att man tänkt till. Men det får inte bli enskilda händelser utan kampanjen för omval måste pågå varje dag, varje vecka och varje månad fram till september 2010.

Har man initiativet i den politiska debatten måste oppositionen hela tiden anpassa sig efter alliansregeringen och har svårt att komma ut med den egna politiken.

Idag, på årsdagen av segern i valet, kom ett miljöpaket.

Därmed tar alliansen ledningen i miljödebatten. För vad vill (s) (mp) och (v) tillsammans? Ingen vet.

EU borde ju vara det viktigaste instrumentet för att skapa ett hållbart Europa. Utsläppen från andra länder kan inte stoppas vid gränsen. Men (v) och (mp) vill ju lämna EU.

Undrar hur en gemensam miljöpolitik ser ut för vänsterkartellen?

Media kommer säkert att släppa fram missnöjda som klagar över höjd bensinskatt. För "jag" måste ju ha bilen jämt. Miljön får andra rädda.

Och till slut något helt annat. TV 4 köper politikerbloggen som jag länkar till. Enligt DN ingår i köpet att Niklas Svensson blir reporter på TV4:s Nyheterna samt att delägaren Daniel Alsén blir projektledare för Politikerbloggen.

Denna nyhet var inte Politkerbloggen först med utan en annan del av Bonniersfären.

Vad uträttade Mona som samhällsbyggnadsminister?

Enligt Svenska Dagbladet gick en SSU:are omkring på Norrmalmstorg, på alliansens möte, med ett plakat som frågade: Var skall jag bo?

Han kan ju börja med att ringa f.d. samhällsbyggnadsministern Mona Sahlin och fråga vad hon gjorde som minister. I och för sig blir det ett kort samtal:

– Mona Sahlin
- Hej, Marcus från SSU här och undrar vad du gjorde som ansvarig för bostadsbyggandet
så att jag och mina kompisar kan få en lägenhet.
– Ja sa en hel del bra saker…......
– Men vad gjorde du konkret?
– Jag berättade hur det var….....
– Vilka förslag la du?
– Jag besökte miljonprogrammet, och berätta hur jag tycker det skall va......
– Konkreta förslag, snälla Mona, som jag kan berätta för andra SSU:are om?
– Äh….., jag…., kan man inte bygga hyresrätter på Östermalm?
Klick.

Alliansen firar 1 år och vart är (s) på väg?

För ett år sedan valde svenska folket bort Göran Persson, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand. Fredrik Reinfeldt blev statsminister för en majoritetsregering. Den första sedan 1979-1981.

Främsta skälet att socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val i modern tid var att man gick till val utan att veta hur man skulle ordna jobben. Ganska förvånade då (s) starka gren brukar vara att känna av det politiska läget och lova det som behöver lovas. Om man sedan genomför det, är en annan sak.

Förre finansministern Kjell-Olof Feldt (s) har ju beskrivit det så att partiet omvandlas till ”partiet med de goda gåvorna” i valtider och valet skall vinnas till varje pris. Dagens artikel av Mona Sahlin i Svd faller väl in i det mönstret.

Socialdemokraterna är ju inget parti som bärs fram av idéer. Att sitta i regeringen är det övergripande målet. Bland medlemmar och aktiva finns givetvis idéer och tankar om hur man skall utveckla samhället men desto närmare partitoppen man kommer ju mer är regeringsinnehavet det viktigaste.

Politiken utformas också efter röstmaximering. Avskaffande av gåvoskatt och arvskatt var ju ingen idé framsprungen ur ideologisk debatt inom partiet. Problemet var att framför allt arvskatten började bli ett problem för socialdemokratiska väljare. Väljare som ägde en villa som fått hög taxering. Så länge man bodde där två personer var det inget problem. Men vid dödsfall fick plötsligt den som bodde kvar betala en massa skatt för att få bo kvar. Pengar som man inte hade.

Maxtaxan i barnomsorgen var ju knappast heller en naturlig (s) fråga. Den är egentligen en gammal moderatfråga. Då bemötte (s) det med att det skulle vara orättvist om höginkomsttagare och låginkomsttagare betalade samma avgift på dagis.

Det fanns en rädsla 1998 att väljare i medelklassen skulle rösta borgerligt och då la man ideologin åt sidan. Maxtaxa lovades och valet vann. Sedan att höginkomsttagare fick daghemstaxan sänkt med 3000-4000 kronor/månad och låginkomsttagare med 200 kr/månad var inget problem.

Valet var vunnet, regeringsmakten säkrad och det var det viktigaste.

Taktiken inför 2010 är tydligen samma som tidigare. Jobbpolitiken och skolpolitiken är stora problem för (s).

Idag säger Marita Ulvskog i Svenska Dagbladet att hon tror att deras ökade väljarstöd bland annat beror på att väljarna ser att (s) omprövar sin skolpolitik. Antydningar om ändrad jobbpolitik har vi sett tidigare.

Och taktiken blir väl att erbjuda väljarna Jan Björkölunds skolpolitik med lite socialdemokratisk kosmetika, erbjuda alliansen jobbpolitik sockrad med lite höjd a-kassa osv.

Man är ju partiet med ”de goda gåvorna” och regeringsmakten är ju det överordnade målet.

Till sist anser jag att alliansens politik får mycket väl godkänt, (MVG).

Sättet att kommunicera får bara godkänt. Till min glädje tycks alliansen förstå att det går inte bara att gräva ner sig i departementen och producera bra förslag.

Politiska motståndare, intressegrupper och en hel del av media kommer göra allt för att misstänkligöra förslagen. Då måste man ut i media och verkligheten och förslagen måste förklaras och försvaras.

Det är tre år kvar till nästa val. Innan dess måste (s) tala om vad för politik man skall föra. Hur blir det med jobben, skolan, fastighetsskatten? Och med vem skall man regera? Vilket regeringsalternativ står mot alliansens? Vilket program skall bli regeringspolitik?

Skall Sahlin, Ohly och Eriksson stå i partiledardebatten och säga att vi talar inte om vem som skall regera med vem och vilket program vi skall regera på men rösta på oss?

Jag tror vi har rätt roliga tre år framför oss till nästa val. Och med Jan Björklund vid rodret för folkpartiet känns det extra bra. Förövrigt fick han högsta betyg 5, av Dagens Nyheters ledarredaktion. Gunilla Carlsson får också 5 och Sven-Otto Littorin bara 1. Det gillar han uppenbarligen inte.

söndag, september 16, 2007

Folkpartiet på uppgång

Idag publiceras SIFO:s väljarbarometer för september i GP och Svd.

Även om man skall vara oerhört försiktig att dra slutsatser ifrån enskilda mätningar kan Jan Björklund vara nöjd. Folkpartiet är enda alliansparti som har högre stöd än i valet. Denna gång 7,8 % mot 7,54 % i valet 2006. Det skulle ge ca: 2 fler mandat i riksdagen.

Jan Björklund fick också högt förtroende bland väljarna i en annan undersökning häromdagen.

Värt att notera är att de tre vänsterpartierna får i SIFO 53,3%. Vid samma tid för fyra år sedan, 2003, fick man i den SIFO-undersökning som publicerades 21 september 2003, 52,6 %. Alltså bara en uppgång på fyra år med 0,7 %.

Detta försprång förlorade man på tre år och det största misstaget vänstern kan göra är om man inte tror det kan hända igen.

Historien är full av partier som vunnit valet i opinionsundersökningar men förlorat det på valdagen.

I Dagens Nyheter så berättar man att i en undersökning har alliansen på nytt majoritet i Halland. Låter rätt bra.