torsdag, september 20, 2007

Inför vårdgaranti för akutsjukvården- Insändare

Idag får jag in både i Kungsbacka Posten och Kungsbacka Tidning en insändare om vår motion om vårdgaranti i akutsjukvården.

Här är insändaren.

Inför vårdgaranti för akutsjukvården

När jag för några månader sedan skrev en insändare med rubriken, ”Varför är det alltid kö på akuten?”, fick jag många positiva reaktioner från Kungsbackas invånare.

För det kan inte vara ett normaltillstånd att någon skall vänta 8-10 timmar när man söker akut.

För oss i Folkpartiet var det naturligt att lyssna på många som var oroliga och se om det finns något sätt att komma åt dessa köer.

Vi fastnade för det brittiska systemet. I Storbritannien har man infört en vårdgaranti på akutsjukvård.

Från det man anmäler sig i luckan skall patienten vara antingen färdigbehandlad och utskriven eller överflyttad till vårdavdelning, inom fyra timmar.

De flesta sjukhus i Storbritannien klara att uppfylla detta till 98 %, vilket också är målet.

Folkpartiet har nu lagt en motion till Landstinget Halland där vi föreslår att man utreder att införa en vårdgaranti för akutsjukvård.

Vi är medvetna om att det tar tid att införa en garanti, att arbetssätt, inte bara på akuten, måste ändras och att det förmodligen kostar pengar.

Men vi kan inte som politiker acceptera att patienter, ung som gammal, får vänta upp emot 10 timmar på akuten.

Hur skall det gå till?

Politiker skall tala om vad vi vill åstadkomma, i detta fall en vårdgaranti, de som jobbar inom vården talar om hur man genomför det. En bra arbetsfördelning.

Jag är övertygad om det även i Halland är möjligt att införa en vårdgaranti för akutsjukvården.

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingspolitiker

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej! Hittade din blogg och ser att du bor i Kungsbacka. Vår webbsida, Kungsbacka Online vill gärna ha fler bloggare. Titta gärna in och hör av dig om du vill blogga hos oss. (www.kungsbackaonline.se) /Hälsn. Marita