torsdag, maj 10, 2007

Mona Sahlin har mycket att lära av Tony Blair



Idag meddelade Tony Blair att han avgår som Labourpartiets ledare och när ny ledare är vald, som premiärminister den 27 juni.

Labour skall ju vara socialdemokraternas motsvarighet i Storbritannien men om man tittar på de olika partiernas program skiljer mycket. Blair är närmast en folkpartist med dragning mot moderaterna. Tony Blair marscherar inte 1 maj under röda fanor och sjunger internationalen.

Dock finns det en stor vänsterflank inom Labour som inrymmer personer som i Sverige både skulle tillhöra socialdemokraterna och vänsterpartiet. Genom det valsystem man har så blir partierna stora idémässiga diversehandlare där det ibland finns avgrunder mellan vänster och höger i partiet.

Under tiden 1979-1997 var Labour ute i den politiska öknen. Man förlorade valen 1979, 1983, 1987 och 1992. Partiet förde klassisk vänsterpolitik som väljarna avvisade gång på gång.

Först efter valförlusten 1992 insåg partiet att förändringar var nödvändiga. Man var tvungna att acceptera mycket av Margret Thatchers omdaningar av det brittiska samhället. John Smith valdes till ny ledare för partiet och tillsammans med personer som Tony Blair och Gordon Brown började partiet förändras. John Smith avled dock och en ny ledare skulle väljas.

Det blev Tony Blair. Han förändrade partiet ytterligare och gick 1997 till val som ”New Labour”. Ja ni läser rätt. Moderaterna har stulit denna idé rakt av.

Vad kommer man att minnas när man nämner namnet Tony Blair? Jag tror den goda ekonomiska utvecklingen med minskad brottslighet. Fortsatt moderniseringar av Storbritannien. Utökat lokalstyre i Skottland och Wales. Införande av borgmästare i större städer, bland annat London. Satning på utbildnignsväsendet. Fredsprocessen i Nordirland är också ett av Blairs verk.

Givetvis minns vi också uttalandet när Prinsessan Diana dog. Blair kallade henne ”the Peoples Princess” ett utryck som sedan användes av många.

På minussidan finns att man aldrig fått ordning på sjukvården som är statlig och finns i NHS. Och givetvis deltagandet i Irakkriget. Förmodligen Blairs största misstag och ett av de största skälen till hans minskade popularitet.

Oavsett vad man tycker om Tony Blair är han en av de stora ledarna i Europa de senaste 10 åren. Tony Blair har också varit en modern framåtsträvnade ledare som inte varit rädd för förändringar. Mona Sahlin har mycket att lära av Tony Blair.

onsdag, maj 09, 2007

Vänsterns avhopp i Göteborg skapar funderingar inför 2010

Enligt Dagens Nyheter,Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten så kommer vänstermajoriteten i Göteborg att spricka. Intressant på flera sätt. Inte minst som bevis för hur svårt de tre vänsterpartierna kommer att ha när det gäller att visa ett enat regeringsalternativ 2010. Vänsterpartiet sägs hoppa av i just en sådan fråga som kan bli svår att lösa för vänsterkartellen inför 2010. Man vill inte gå med på skattesänkning med 25 öre.

Skall man gå till val på höjda inkomstskatter, återinförd förmögenhetsskatt och återinförd fastighetsskatt, för att kraftigt kunna bygga ut offentliga sektorn som vänsterpartiet vill? Eller är det den försiktiga linjen som Mona Sahlin och Pär Nuder driver att man i valmanifestet kanske inte skall lova återställa allt som alliansregeringen gör? Sahlin och Nuder vet ju att gå till val på att höja skatten för alla svenskar är ingen röstmagnet.

I vänsterpartiet tycks det finnas en totalblockad mot skattesänkningar. Oavsett hur god ekonomi en kommun, ett landsting eller staten har så kan partiet bara höja skatten.

Inte i något parti finns det sådan förtjusning att via skatten få in så mycket pengar som möjligt och få chansen att som politiker få möjlighet att spendera andras pengar.

Flumvänstern och Flumcentern

På 80-talet rasade en politisk strid huruvida det skulle vara tillåtet att knarka eller ett brott.Till slut vann linjen att eftersom det är olagligt att inneha knark och att sälja så är det naturligt att det också är olagligt att knarka.

Att detta inte var givet för alla beror givetvis på att det finns grupper som tycker att man skall tillåta lite innehav av framför allt hasch och om det inte är förbjudet att inneha måste det ju vara tillåtet att bruka det.

Nu försöker vänsterpartiet (läs uttalande till SVT) att återigen göra det tillåtet att knarka. Man skyller på att personer inte vågar söka vård för att de då måste erkänna ett brott. Ett riktigt flumargument. Söker du vård så anmäler inte vårdgivaren dig till åklagare. Om någon tror det så är det information som behövs, inte lagar som gör det tillåtet att bli bjuden på knark. Och vad går gränsen för att inneha och bruka? Innehar man inte det under tiden man röker eller på annat sätt försöker ta det?

Då har man ju ändå begått ett brott. Riktigt superflum från vänstern. Har man tröttnat på rödvin?

Och så Fredrik Federley. Centerpartiet store liberal och ledare för Stureplancentern. Nu erkänner han att han för två år sedan provat både hasch och kokain. De mår väl vara hänt om han, som han säger till Svenska Dagbladet ” var väl inte i mitt bästa tillstånd” gjorde detta men ångrar sig djupt och uppmanar andra att inte knarka.

Men det gör han inte.

Istället skriver han såhär på sin blogg:
”Jag uppmanar ingen att ta droger, jag har inte känt behov av att göra det igen och jag tycker att de måste vara upp till var och en vad man stoppar i sig.” Speciellt det sista är ganska häpnadsväckande.

Till SVT förtydligar han också att han inte, precis som vänsterpartiet, anser att bruk av narkotika skall vara kriminellt.

Fredrik Federley brukar kalla sig socialliberal ibland. Fast jag tror han har missförstått ordet.

Det finns ultraliberaler som anser att total frihet för människan, att få göra som man vill, är målet. Kanske det är det ultraliberal som Federley egentligen är? För det är inte socialliberalt att uttala sig att det är upp till var och en vad man stoppar i sig. Och ordet social framför liberal innebär inte att man skall vara social och testa knark ihop med sina Stureplanspolare.

Uppenbart har vi fått en ny gren av centerpartiet. Flumcentern.

tisdag, maj 08, 2007

Stackars Göran Persson som behöver pengar

Enligt Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skall Göran Persson bli rådgivare/konsult till PR byrån JKL.

Aftonbladets Lena Mellin tror att Göran Persson behöver pengarna.
- Visserligen har han sin pension, men den räcker inte om han ska bedriva ett jordbruk, säger hon i Aftonbladet.

Det är synd om Persson. Han har ju ingen bostad att skryta med. Själv har han dålig pension efter att ha haft dålig lön. Hustrun Anitra tjänar ju också dåligt. Så nu måste han jobba. Hur kunde det gå såhär illa?

Jan Björklund på väg mot partiledarposten

Det är glädjande att Jan Björklund enligt Dagens Nyheter tycks vara favorit hos de flesta folkpartister att bli partiledare. Han är absolut mitt val och med Cecilia Malmström som 1:e vice ordförande och Johan Pehrson eller Nyamko Sabuni som 2:e vice ordförande så får folkpartiet ett bra team.

I Halland skall partiledarfrågan diskuteras nästa vecka.

(S)kattehöjarpartiet

I socialdemokraternas skuggbudget till riksdagen så vill man behålla fastighetsskatten. Denna skatt slår särkilt hårt i en kommun som Kungsbacka. Den slår även mot låg- och medelinkomsttagare som råkar äga ett hus som ökat i värde för att grannar har sålt till mycket höga priser. Vi kommer, om (s) håller kvar vid sitt förslag, att få en mycket intressant valrörelse 2010. I dagens nummer av tidningen Norra Halland har jag en debattartikel om detta.

Höjd skatt i Kungsbacka vid (s) vinst 2010.
Socialdemokraternas alternativbudget gav ett klart besked. De flesta i Kungsbacka får kraftigt höjda skatter om socialdemokraterna vinner valet 2010. Kungsbacka är en av de kommuner som tidigare betalat mest i fastighetsskatt. Kommunens invånare har straffats för att det är attraktivt att bo här. Alla fastigheter har haft höga taxeringsvärden vilket gett hög fastighetsskatt.

Alliansregeringen har nu i ett första steg dämpat detta genom frysning av tidigare taxeringsvärden, sänkning av själva procentsatsen och sedan ändrat beräkning av markvärdet för småhus.

Nu går man vidare och avskaffar fastighetsskatten och inför en kommunal avgift.

Socialdemokraterna däremot vill ha kvar fastighetsskatten. Man pekar särskilt ut att det är viktigt att de med höga taxeringsvärden betalar hög fastighetsskatt. Och visar därmed okunnigheten i sin jämförelse när man sätter ett lika med tecken mellan att ha ett högt taxeringsvärde och hög förmögenhet. För många sitter den så kallade förmögenheten i ett uppblåst taxeringsvärde man knappast kan göra något åt om man inte skall tvingas flytta.

Det blir intressant att se den lokal (s)-ledningen gå till val 2010 och försöka övertyga Kungsbackas väljare att rösta på socialdemokraterna för att återigen få betala en orimlig fastighetsskatt. Skattehöjning för villaägarna och avgiftshöjning/hyreshöjning för de i bostadsrätt/hyresrätt. Jag tror inte ens Joe Labero skulle klara av det tricket.

Tommy Rydfeldt
Folkpartist

söndag, maj 06, 2007

Sossarnas negativa kampanjande

Socialdemokraterna har bestämt sig för att köra skrämselargumenten för att vinna tillbaka makten. Något man lärt sig från USA. Har du inga argument så försök smutskasta din motståndare. Så kallad negativt kampanjande.

Jag tycker faktiskt det är bra. Skrämselargumenten förlorar alltid och är lätta att avslöja. Viktigt är dock att inte låta denna negativa kampanjmetod stå oemotsagd. Varje gång (s) upprepar felaktigheter skall de bemötas. Och de visar att (s) saknar argument och lösningar. När man börjar prata mer om motståndaren än sina egna förslag har man problem.

I dagens Svenska Dagbladet gör PJ Anders Linder en bra analys i en artikel han kallar ”Den stora omfördelningsbluffen”. Läs den.

Och läs gärna mitt egna inlägg om förmögenhetsskatten. En skatt som väldigt lätt går att planera bort. Det är en symbolskatt för att man vill visa sätter åt ”de rika”. En symbol som är viktig för sossarna. Men som varken omfördelar eller ger speciellt mycket pengar till staten.