torsdag, maj 10, 2007

Mona Sahlin har mycket att lära av Tony Blair



Idag meddelade Tony Blair att han avgår som Labourpartiets ledare och när ny ledare är vald, som premiärminister den 27 juni.

Labour skall ju vara socialdemokraternas motsvarighet i Storbritannien men om man tittar på de olika partiernas program skiljer mycket. Blair är närmast en folkpartist med dragning mot moderaterna. Tony Blair marscherar inte 1 maj under röda fanor och sjunger internationalen.

Dock finns det en stor vänsterflank inom Labour som inrymmer personer som i Sverige både skulle tillhöra socialdemokraterna och vänsterpartiet. Genom det valsystem man har så blir partierna stora idémässiga diversehandlare där det ibland finns avgrunder mellan vänster och höger i partiet.

Under tiden 1979-1997 var Labour ute i den politiska öknen. Man förlorade valen 1979, 1983, 1987 och 1992. Partiet förde klassisk vänsterpolitik som väljarna avvisade gång på gång.

Först efter valförlusten 1992 insåg partiet att förändringar var nödvändiga. Man var tvungna att acceptera mycket av Margret Thatchers omdaningar av det brittiska samhället. John Smith valdes till ny ledare för partiet och tillsammans med personer som Tony Blair och Gordon Brown började partiet förändras. John Smith avled dock och en ny ledare skulle väljas.

Det blev Tony Blair. Han förändrade partiet ytterligare och gick 1997 till val som ”New Labour”. Ja ni läser rätt. Moderaterna har stulit denna idé rakt av.

Vad kommer man att minnas när man nämner namnet Tony Blair? Jag tror den goda ekonomiska utvecklingen med minskad brottslighet. Fortsatt moderniseringar av Storbritannien. Utökat lokalstyre i Skottland och Wales. Införande av borgmästare i större städer, bland annat London. Satning på utbildnignsväsendet. Fredsprocessen i Nordirland är också ett av Blairs verk.

Givetvis minns vi också uttalandet när Prinsessan Diana dog. Blair kallade henne ”the Peoples Princess” ett utryck som sedan användes av många.

På minussidan finns att man aldrig fått ordning på sjukvården som är statlig och finns i NHS. Och givetvis deltagandet i Irakkriget. Förmodligen Blairs största misstag och ett av de största skälen till hans minskade popularitet.

Oavsett vad man tycker om Tony Blair är han en av de stora ledarna i Europa de senaste 10 åren. Tony Blair har också varit en modern framåtsträvnade ledare som inte varit rädd för förändringar. Mona Sahlin har mycket att lära av Tony Blair.

Inga kommentarer: