tisdag, maj 08, 2007

(S)kattehöjarpartiet

I socialdemokraternas skuggbudget till riksdagen så vill man behålla fastighetsskatten. Denna skatt slår särkilt hårt i en kommun som Kungsbacka. Den slår även mot låg- och medelinkomsttagare som råkar äga ett hus som ökat i värde för att grannar har sålt till mycket höga priser. Vi kommer, om (s) håller kvar vid sitt förslag, att få en mycket intressant valrörelse 2010. I dagens nummer av tidningen Norra Halland har jag en debattartikel om detta.

Höjd skatt i Kungsbacka vid (s) vinst 2010.
Socialdemokraternas alternativbudget gav ett klart besked. De flesta i Kungsbacka får kraftigt höjda skatter om socialdemokraterna vinner valet 2010. Kungsbacka är en av de kommuner som tidigare betalat mest i fastighetsskatt. Kommunens invånare har straffats för att det är attraktivt att bo här. Alla fastigheter har haft höga taxeringsvärden vilket gett hög fastighetsskatt.

Alliansregeringen har nu i ett första steg dämpat detta genom frysning av tidigare taxeringsvärden, sänkning av själva procentsatsen och sedan ändrat beräkning av markvärdet för småhus.

Nu går man vidare och avskaffar fastighetsskatten och inför en kommunal avgift.

Socialdemokraterna däremot vill ha kvar fastighetsskatten. Man pekar särskilt ut att det är viktigt att de med höga taxeringsvärden betalar hög fastighetsskatt. Och visar därmed okunnigheten i sin jämförelse när man sätter ett lika med tecken mellan att ha ett högt taxeringsvärde och hög förmögenhet. För många sitter den så kallade förmögenheten i ett uppblåst taxeringsvärde man knappast kan göra något åt om man inte skall tvingas flytta.

Det blir intressant att se den lokal (s)-ledningen gå till val 2010 och försöka övertyga Kungsbackas väljare att rösta på socialdemokraterna för att återigen få betala en orimlig fastighetsskatt. Skattehöjning för villaägarna och avgiftshöjning/hyreshöjning för de i bostadsrätt/hyresrätt. Jag tror inte ens Joe Labero skulle klara av det tricket.

Tommy Rydfeldt
Folkpartist

Inga kommentarer: