fredag, juli 07, 2006

Skolan

Idag är det folkpartiets dag i Almedalen och profilfrågan är skolan. Jag tycker det är bra att Lars Leijonborg och Jan Björklund fortsätter att driva skolfrågorna. De borde vara en av de största frågorna i valrörelsen. I den artikel som finns i Dagens Nyheter idag så visar Leijonborg och Björklund en väg bort från dagens skola där kunskap inte finns i centrum. Där studiero inte är en självklarhet. Där mätande av kunskap, betyg, är något fult. Där läxor inte skall få förekomma. Helt enkelt, folkpartiet visar en väg bort från den kravlösa flumskolan.

Läs gärna artikeln genom att trycka här.

Även lokalt driver folkpartiet skolfrågor i Kungsbacka. Betyg från årskurs 6 och att Kungsbacka skall få bli försökskommun är en av frågorna. En läsa-skriva-räkna garanti i lågstadiet är ett annat krav. Alla elever har rätt att lämna skolan med baskunskaper. Borde vara en självklarhet men är det inte i den socialdemokratiska skolan.

tisdag, juli 04, 2006

Fastighetsskatten igen

Den överenskommelse mellan allianspartierna som presenterades idag i Almedalen om fastighetsskatten innebär att alliansen på ytterligare ett område presenterar ett enigt förslag.

Kd hade ju lyckats profilera sig på detta område. Lite förvånad att man lyckats då deras förslag innebar bortagande av 30-40% av fastighetsskatten. Resten ca: 17 miljarder återkom som kommunal avgift eller fastighetsskatt.

Nu har ju inte kd denna profilfråga längre. Den som gillade Kd:s förslag kan nu rösta på folkpartiet, centern eller moderaterna. Man får ju samma förslag och det blir andra frågor, t.ex skolan och integration/flyktingar som kommer att avgöra valet.

För min del tycker jag Lars Leijonborg och folkpartiet agerat bra. Folkpartiet har ju krävt att fastighetsskatten skall vara borta senast 2012 men inte fått ut budskapet. Nu finns det ett alliansförslag man står bakom och folkpartiet kan föra fram sina egna profilfrågor.

Hade jag varit kristdemokrat hade jag nog inte varit lika nöjd. Kd:s främsta fråga är plötsligt borta.

I och för sig så finns Kd:s förslag om kommunal avgift med. Men det är inte lätt tekniskt att genomföra. Den utredning som en alliansregering tillsätter kommer ha ett besvärligt arbete framför sig. Och jag är inte säker att det till slut blir den lösningen man väljer för att avskaffa fastighetssskatten.

Kommunal avgift innebär att staten skall ta in motsvarande pengar från kommunerna. Eftersom kommunerna är olika och har olika antal och sorters bostäder blir det ett ganska besvärligt system. Skatteutjämningsystemet måste också ändras.

Men som sagt först skall vi vinna valet och sedan får en utredning titta på lösningar.

Huvudsaken är att det idag finns ett klart besked till väljarna. En alliansregering tar bort den statliga fastighetsskatten och en vänsterregering gör ingenting.

Noterade också att man föreslår att den särskilda schablonintäkt som belastar bostadsrättsföreningar tas bort. Ett bra besked från alliansen.

Pär Nuder kallar alliansens förslag för panikartat. Om någon har panik idag är det nog socialdemokraterna och deras två stödpartier. Förslaget från alliansen påminner om Sveriges match mot Tyskland. Efter 10 minuter i första halvlek i matchen om villaägarna leder alliansen
med 2-0.

Kanske dags att fundera på ett byte i det röd-gröna laget?

Överenskommelse om fastighetsskatten

Äntligen finns det en överenskommelse inom Alliansen om fastighetsskatten. Den presenterades idag i Almedalen.

Du kan läsa den här.

En ganska bra kompromiss. Kd:s förslag om kommunal avgift finns i förslaget men samtidigt så erkänner man att det inte är lätt att införa utan måste utredas ordentligt.
Å andra sidan påminner frysningen av taxeringsvärdena samt sänkningen av själva procentsatsen för hyrehusenheter om folkpartiet, centern och moderaternas tankar.

Viktigaste beskedet är dock att en alliansregering avskaffar den statliga fastighetsskatten och en vänsterregering (s), (mp) och (v), gör ingenting.

Här klistrar jag in pressmeddelandet om du inte vill läsa hela förslaget.

Allians för Sverige överens om fastighetsskatten

Alliansens partiledare har i dag i Almedalen presenterat en överenskommelse om den statliga fastighetskatten. Redan nästa år kommer en Alliansregering att sänka fastighetsskatten för att på längre sikt helt avveckla den.

Nästa års sänkning sker genom att taxeringsvärdena omedelbart fryses, vilket stoppar skattehöjningen för 2007. Dessutom införs, utöver dagens begränsningsregel, ett kraftfullare tak i beskattningen för att kapa topparna i de områden där taxeringsvärdena ökat mest de senaste åren. Detta sker genom att skatten på markvärdet begränsas till maximalt 5000 kronor.

På längre sikt är huvudinriktningen för en Alliansregering att avveckla den statliga fastighetsskatten helt, för att i stället ersätta den med en låg kommunal avgift. En statlig utredning ska tillsättas omedelbart efter ett eventuellt regeringsskifte för att ge underlag till beslut om en total avveckling av fastighetsskatten. Ambitionen är att den reformen genomförs under 2008.

måndag, juli 03, 2006

Robbie WilliamsRobbie Williams på Ullevi
Var på söndagen den 2 juli med familjen och såg Robbie Williams på Ullevi. Det var bland det bästa jag har sett på många år. Genom stora skärmar som filmade Robbie i närbild så kunde alla följa med hans ansiktsutryck precis som om vi satt på första bänk.

Han är verkligen en underhållare som ger publiken allt.

Ursäkta kvalitén på bilden då den är tagen med mobiltelefon.