lördag, september 18, 2010

Ge mig ditt stöd för bättre sjukvård

Min personvalskampanj har handlat om att det går att göra en bra halländsk sjukvård bättre.

Jag har fokuserat på fyra områden:

- Bättre akutvård för Kungsbackas invånare.
- Ingen skall behöva sitta mer än fyra timmar på akuten,
- Utveckla Kungsbacka närsjukhus
- Man skall kunna välja inte bara vårdcentral utan läkare.

Imorgon är valet ditt.

Vill du veta lite mer gå in på www.folkpartiet.se/tommy2010

fredag, september 17, 2010

Så går valet i Kungsbacka slutprognos

Detta är min slutprognos över hur kommunvalet i Kungsbacka går. Jag utgår från SVT:s väljarindex som är en sammanställning av de olika mätningarna. Jag tar sedan hänsyn till hur starka partiet är lokalt och hur nära man var att förlora eller vinna mandat i förra valet.

Osäkerheten är givetvis eventuell stödröstning. Också huruvida de partier som inte är rikspartier tar ut varandra. Har man samma målgrupp? Jag tror det. Tar fler partier mandat i fullmäktige sker det sannolikt på bekostnad av andra lokala partier.

Moderaterna 24 mandat + 3
Folkpartiet         8 mandat + 1
Centerpartiet      6 mandat - 1
Kristdemokraterna 4 mandat - 1
Socialdemokraterna 10 mandat - 2
Miljöpartiet 3 mandat + 1
Vänsterpartiet 2 mandat +-0
Kungsbackaborna 3 mandat - 1
Din Framtid 0 mandat
SPI 1 mandat +-0
Sverigedemokraterna 0 mandat

På söndagskväll vet vi om jag var totalt fel ute eller om jag var i närheten av resultatet.

onsdag, september 15, 2010

Äntligen vaknar Västtrafik

Jag har flera gånger på denna blogg kritiserat det nya Västtrafikkortet. Där man skall trycka plus, checka ut med mera. Och vill man åka fler på ett kort så är det rena vetenskapen.

Första gången för ett år sedan.

Man ser ofta tågvärdarna på pendeltågen upptagna med att hjälps till och få rätt stämplingar.

Första gången jag skulle åka ringde jag till Västtrafik. Fick intsruktioner hur jag skulle göra. Klev sedan på bussen och frågade chauffören om detta kunde stämma. Hon sa nej du skall göra såhär istället. och det visade sig att hon hade rätt.

När vi i somras åkte buss till Marstrand (hopplöst ställe att hitta parkering) så frågade jag en av de som arbetade på färjan om jag skulle stämpla  och hur. Kom du med bussen? Ja svarade jag. Stämpla inte då maskinen drar för mycket pengar.

Detta är bara några exempel.

Västtrafik har med en papegojas envishet försvarat systemet. Man till och med har antytt att det är fel på resenärerna.

Men nu tycks man tänka om. Utcheckningen skall tas bort.

Gör nu rätt denna gång. Och se till att man betalar för längden man reser. Att har få zoner ger konstiga konsekvenser med väldigt dyra korta resor.

GP GP2

tisdag, september 14, 2010

Så går valet i Kungsbacka 2

Skrev i fredag om hur jag tror kommunfullmäktigevalet går i Kungsbacka.

Såhär tippade jag:

Moderaterna 25 mandat + 4
Folkpartiet 8 mandat + 1
Centerpartiet 5 mandat – 2
Kristdemokraterna 4 mandat –1
Socialdemokraterna  10 mandat – 2
Vänsterpartiet 2 +-0
Miljöpartiet 3 mandat +1
Kungsbackaborna 3 mandat - 1
Din Framtid 0 mandat +-0
SPI 1 mandat +-0
Sverigedemokraterna 0 mandat +-0
 
Förändringarna fortsätter ju i opinionen. Det vi ser är en upphämtning av Kristdemokraterna. Man lever dock farligt. Partiet tog sista mandatet i västra valkretsen i förra valet. Man gjorde också ett sämre kommunalval (7,87%) än riksdagsval (8,38 %). Med ytterligare spurt kanske man kan behålla sina 5 mandat.

Två partier som tycks ha en nedåtgående trend är  Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Om (S) kommer närmare 25% än 30% på riksplanet riskerar man förlora ytterligare ett mandat. Även (S) gör sämre val till kommunen i Kungsbacka än till riksdagen. Miljöpartiets två mandat är säkra och om inte legitimationsaffären skadat dem borde man kunna ta ytterligare ett.

Centerpartiet spretar i de senaste opinionsmätningarna. Men lever som (KD) farligt. Fick sista mandatet i östra valkretsen 2006 så det krävs få tappade röster för att förlora ett mandat och man kan med en sämre rikstrend förlora ytterligare ett.

Vi har ju fyra partier som ingår i gruppen icke riksetablerade. Kungsbackaborna, Din Framtid, SPI och SD. Det finns risken att de tar ut varandra. Gruppen väljare som vill stödja dessa partier har fler att välja mellan.

Resultatet för dessa partier är svårast att gissa. Men ingen av dem har en riktig valfråga som skulle få fler väljare att rösta på dem.

Kungsbackaborna tog näst sista mandatet i västra valkretsen 2006. Vid en liten tillbakagång riskerar man förlora detta. Vilket jag tippat.

Återkommer innan söndag med en "slutprognos".

måndag, september 13, 2010

Klasskampsretoriken sänker (S)

Sverige har förändrats de senaste 30 åren. Statens makt har minskat. Vi får själva bestämma vilken vårdcentral vi vill besöka. Det talar inte storebror Landstinget om. Vi har inte bara två statliga TV kanaler som har monopol vad vi skall se. Nätet har tillkommit som innebär att man själv kan söka den information man vill.

I offentliga sektorn har vi nya aktörer som skapar konkurrens och sporrar både privata och offentliga till att skapa bättre kvalité och bli effektivare. Vi ser nu nya Apotek dyka upp. I Kungsbacka har statliga Apoteket omvandla en Apotekshop till Apotek. Två privata startar snart. Alltså tre nya Apotek som konkurrerar med allt från service till öppettider.

I detta läge går (S) till val på klasskampsretorik. Omregleringen av Apoteken var givetvis fel enligt de rödgröna. Man vill ta bort den fria etableringsrätten för vårdcentraler. På något sätt begränsa vinst för privata välfärdsföretag, vilket kommer innebär att de försvinner.

Utan egna förslag angriper man Alliansen för att man tagit tag i sjukförsäkringen. När (S) satt i regeringen var vi ett av världens sjukaste folk och man pensionerade bort arbetslösheten.

Jag undrar hur strategerna inom Socialdemokraterna tänkt. Man har ju störst problem i storstäderna.

Där kan ju en tänkbar medelklassväljare ha en villa inköpt i slutet av 1980 talet. Sedan dess har taxeringsvärdet ökat ordentligt. Man har två barn i friskola. Mamma bor i ett äldreboende som drivs av en privat entreprenör. I vårdvalet har man valt en privat vårdcentral.

Budskapet till denna familj är att vinner (S) så återinför vi fastighetsskatten på "dyra" villor. Denna familj drabbas inte direkt men hur blir det efter nästa taxering? Dessutom skall förmögenhetsskatten återinföras. Där mörkar man och kanske drabbas denna familj?

Dessutom pratar man ner och vill reglera friskolor, vårdcentraler med mera. Något som givetvis ororar.

Tony Blair och Labour vann tre val. Taktiken var klar. Bort med klasskampsretoriken och se till att vi blir medelklassens parti. Man behöll de av Margaret Thatchers förändringar väljarna gillade och förändrade det som väljarna inte gillade.

Socialdemokraterna har valt att göra precis tvärt om. Och är det då konstigt att man har 28-30% i opinionsmätningarna?

Förmodligen beror det på att man anser valnederlaget 2006 som i första hand Göran Perssons fel och delvis Pär Nuders. Men dem borta skulle ordningen återställas.

Det är därför man ser socialdemokrater säga att "väljarna har fått det för bra" och "alliansen har förfört väljarna med skattesänkningar"

Sverige har förändrats men det har inte socialdemokraterna.  Därför kommer de nästa söndag att göra vad som till och med kan bli det sämsta valet sedan 2:a kammarvalet 1914. (Då fick man 30,1%)

Expressen1 Svd Expressen 2 DN Dagen Aftonbladet

Andra som skriver om valet: Anna Lundberg, Rasmus Jonlund , Per Altenberg.