måndag, september 13, 2010

Klasskampsretoriken sänker (S)

Sverige har förändrats de senaste 30 åren. Statens makt har minskat. Vi får själva bestämma vilken vårdcentral vi vill besöka. Det talar inte storebror Landstinget om. Vi har inte bara två statliga TV kanaler som har monopol vad vi skall se. Nätet har tillkommit som innebär att man själv kan söka den information man vill.

I offentliga sektorn har vi nya aktörer som skapar konkurrens och sporrar både privata och offentliga till att skapa bättre kvalité och bli effektivare. Vi ser nu nya Apotek dyka upp. I Kungsbacka har statliga Apoteket omvandla en Apotekshop till Apotek. Två privata startar snart. Alltså tre nya Apotek som konkurrerar med allt från service till öppettider.

I detta läge går (S) till val på klasskampsretorik. Omregleringen av Apoteken var givetvis fel enligt de rödgröna. Man vill ta bort den fria etableringsrätten för vårdcentraler. På något sätt begränsa vinst för privata välfärdsföretag, vilket kommer innebär att de försvinner.

Utan egna förslag angriper man Alliansen för att man tagit tag i sjukförsäkringen. När (S) satt i regeringen var vi ett av världens sjukaste folk och man pensionerade bort arbetslösheten.

Jag undrar hur strategerna inom Socialdemokraterna tänkt. Man har ju störst problem i storstäderna.

Där kan ju en tänkbar medelklassväljare ha en villa inköpt i slutet av 1980 talet. Sedan dess har taxeringsvärdet ökat ordentligt. Man har två barn i friskola. Mamma bor i ett äldreboende som drivs av en privat entreprenör. I vårdvalet har man valt en privat vårdcentral.

Budskapet till denna familj är att vinner (S) så återinför vi fastighetsskatten på "dyra" villor. Denna familj drabbas inte direkt men hur blir det efter nästa taxering? Dessutom skall förmögenhetsskatten återinföras. Där mörkar man och kanske drabbas denna familj?

Dessutom pratar man ner och vill reglera friskolor, vårdcentraler med mera. Något som givetvis ororar.

Tony Blair och Labour vann tre val. Taktiken var klar. Bort med klasskampsretoriken och se till att vi blir medelklassens parti. Man behöll de av Margaret Thatchers förändringar väljarna gillade och förändrade det som väljarna inte gillade.

Socialdemokraterna har valt att göra precis tvärt om. Och är det då konstigt att man har 28-30% i opinionsmätningarna?

Förmodligen beror det på att man anser valnederlaget 2006 som i första hand Göran Perssons fel och delvis Pär Nuders. Men dem borta skulle ordningen återställas.

Det är därför man ser socialdemokrater säga att "väljarna har fått det för bra" och "alliansen har förfört väljarna med skattesänkningar"

Sverige har förändrats men det har inte socialdemokraterna.  Därför kommer de nästa söndag att göra vad som till och med kan bli det sämsta valet sedan 2:a kammarvalet 1914. (Då fick man 30,1%)

Expressen1 Svd Expressen 2 DN Dagen Aftonbladet

Andra som skriver om valet: Anna Lundberg, Rasmus Jonlund , Per Altenberg.

Inga kommentarer: