tisdag, september 14, 2010

Så går valet i Kungsbacka 2

Skrev i fredag om hur jag tror kommunfullmäktigevalet går i Kungsbacka.

Såhär tippade jag:

Moderaterna 25 mandat + 4
Folkpartiet 8 mandat + 1
Centerpartiet 5 mandat – 2
Kristdemokraterna 4 mandat –1
Socialdemokraterna  10 mandat – 2
Vänsterpartiet 2 +-0
Miljöpartiet 3 mandat +1
Kungsbackaborna 3 mandat - 1
Din Framtid 0 mandat +-0
SPI 1 mandat +-0
Sverigedemokraterna 0 mandat +-0
 
Förändringarna fortsätter ju i opinionen. Det vi ser är en upphämtning av Kristdemokraterna. Man lever dock farligt. Partiet tog sista mandatet i västra valkretsen i förra valet. Man gjorde också ett sämre kommunalval (7,87%) än riksdagsval (8,38 %). Med ytterligare spurt kanske man kan behålla sina 5 mandat.

Två partier som tycks ha en nedåtgående trend är  Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Om (S) kommer närmare 25% än 30% på riksplanet riskerar man förlora ytterligare ett mandat. Även (S) gör sämre val till kommunen i Kungsbacka än till riksdagen. Miljöpartiets två mandat är säkra och om inte legitimationsaffären skadat dem borde man kunna ta ytterligare ett.

Centerpartiet spretar i de senaste opinionsmätningarna. Men lever som (KD) farligt. Fick sista mandatet i östra valkretsen 2006 så det krävs få tappade röster för att förlora ett mandat och man kan med en sämre rikstrend förlora ytterligare ett.

Vi har ju fyra partier som ingår i gruppen icke riksetablerade. Kungsbackaborna, Din Framtid, SPI och SD. Det finns risken att de tar ut varandra. Gruppen väljare som vill stödja dessa partier har fler att välja mellan.

Resultatet för dessa partier är svårast att gissa. Men ingen av dem har en riktig valfråga som skulle få fler väljare att rösta på dem.

Kungsbackaborna tog näst sista mandatet i västra valkretsen 2006. Vid en liten tillbakagång riskerar man förlora detta. Vilket jag tippat.

Återkommer innan söndag med en "slutprognos".

Inga kommentarer: