lördag, augusti 11, 2007

Marcus, Fredrik,Mona och urfel.

Marcus Berg flyttar till Holland, Groningen. Staden som inte uttalar G som G utan med något slags SCHGR.

Enligt Expressen får Blåvitt 38 miljoner. Välbehövliga pengar men synd att talanger inte får utvecklas i Sverige. Det behövs mer pengar i svensk fotboll. Enligt samma tidning kan allas vår Bert Karlsson, blåvittsupporter, tänka sig gå med i det riskkapitalbolag som Blåvitt startat. En bra början.

För Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin gäller andra saker idag. Sommartal. Fredrik Reinfeldt har väl en del att kommentera. Försvarsdebatten mellan finansministern (m) och försvarsministern(m) tillsammans med hur blir det med fastighetsskatten räcker väl som början.

Mona Sahlin måste väl också börja redovisa en politik snart. Vilken skolpolitik har man? Skall skatterna höjas för löntagarna? Hur det blir det med fastighetskatten gäller även för Mona Sahlin. Återinförs det gamla systemet vid vänsterseger 2010?

Och sist, men inte minst, vem skall hon regera med. Och kommer vi få veta vilken politik vänsterkartellen skall föra?

Dagens ickenyhet finns annars i tidningen Dagen. Klockan på Uppsala domkyrka gick fel en hel timme på fredagen. Vad hemskt.

fredag, augusti 10, 2007

Tungan slant på moderatsossen i Sundbyberg

Och så var det precis som jag trodde. Inte blev de två moderaterna i Sundbyberg plötsligt sossar över en natt.

Man var bara allmänt missnöjda.

Sakine Madon berättar på sin blogg om ett samtal med en av dem. Mikael Spira. Läs det samtalet här.

Inte mycket att bygga en majoritet på för socialdemokraterna.

Bäst vore att dessa två herrar avgick och lät väljarnas vilja i valet för snart ett år sedan gälla. Det kallas demokrati om de inte hört talas om detta ord.

Centralbyråkraterna på socialstyrelsen slår till.

Låt mig först slå fast att den som är frisk skall inte sjukskrivas så slipper vi den debatten.

Men vem är sjuk? Socialstyrelsen skall i oktober ge ett 90-tal diagnoser en ny anvisad sjukskrivningstid och riktlinjer om förväntad arbetsförmåga.

Det låter kanske bra tills man läser uttalanden från socialstyrelsen. Dem gör mig lite konfunderad.

Till Dagens Nyheter säger Jan Larsson, ansvarig på Socialstyrelsen:

”Vi kan inte säga att vi har någon god vetenskaplig grund för några av de här riktlinjerna eftersom själva frågeställningen om arbetsförmåga är rätt ny för den medicinska vetenskapen”

Är det inte det man skall ha? Just vetenskaplig grund innan man slår fast riktlinjer?

Dagens Nyheter skriver vidare:

Han är medveten om att de nya rekommendationerna kan bli kontroversiella, särskilt när det gäller de mer diffusa diagnoserna som utmattningssyndrom och långvarig värk.

Och vi får ett nytt uttalande:

"Men det får vi ta. Om vi duckar för de svåra diagnoserna känns det inte så meningsfullt att ta fram riktlinjer."

Den fråga jag ställer mig är hur många kommer att klämmas i systemet när socialstyrelsen tycker det är viktigt att vara kontroversiella och lägger fram riktlinjer som inte har vetenskaplig grund?

Man anser att de som ”gått in i väggen” inte skall sjukskrivas alls. Och det blir lite goddag yxskaft över riktlinjen.

Bara om personen lider av betydande sömnsvårigheter kan hon eller han få stanna hemma.

”Gå i väggen” är ju ingen diagnos i sig utan sådana personer lider ofta av sömnsvårigheter, högt blodtryck och även psykiska besvär. Och då lär det bli sjukskrivning även i fortsättningen.

Istället för en massa centrala riktlinjer tror jag på förtroende för läkarkåren och en sjukvård där läkare och patient känner varandra. Där man har en fast läkarkontakt och inte slussas mellan olika läkare hela tiden.

Olika läkare och ibland stafettläkare är jag övertygad om ger mer sjukskrivningar. Problemet ”löses” genom att sjukskriva en patient man aldrig kommer att träffa igen.

Svensk sjukvård är i många delar ett trångsynt monopol. Det är att få bort detta monopol men behålla gemensam finansiering som är mycket viktigt. Samt ge både professionen och patienten mer att säga till. Det är en bättre väg än massa centrala riktlinjer. Och en massa klåfingriga politiska beslut. Jag skriver detta trots att jag är landstingspolitiker.

Tror ni t.ex. att det skulle vara 12 timmars väntetid på vissa akuter om vården inte hade detta monopoltänkande? Brukar ni vänta 12 timmar för att få köpa mat? Så var det i gamla Sovjetunionen. Så är svensk sjukvård idag.

Modellen Vårdval Halland är ett steg på väg för att skapa ”hälsosam” (nu var jag rolig) konkurrens och ge mer makt till patienten. Men samtidigt ge vårdcentraler möjlighet att utvecklas.

Förtroendefullt förhållande mellan läkare och patient kommer att minska sjukskrivningstiderna mer än några centrala riktlinjer någonsin kommer att åstadkomma.

Hur kan bättre konkurrens vara ett hot?

”Comhems Tv monopol hotat” heter det i Dagens Nyheter. Hur kan upprivandet av ett monopol vara ett hot? Mot vem? Inte tittarna och kunderna i alla fall. Möjligen för Comhem som inte kan göra som man vill i fortsättningen utan på normala marknadsekonomiska grunder får ta hänsyn till dem som köper deras tjänster.

Jag har aldrig förstått olika kabel- och satellit bolag samt Boxer som inte kan sälja kanaler en och en. Varför får jag inte plocka ihop mina kanaler själv? Jag behöver ju inte prenumerera på 3 tidningar för att få Göteborgs-Posten. Lite konkurrens kanske kan ändra på detta.

torsdag, augusti 09, 2007

Moderatsosse, Arbetslöshet och Euro

Två moderater i Sundbybergs kommun, Michael Spira och Arne Wijkman, hoppar av moderaterna och söker medlemskap i socialdemokraterna.

Så den politiska övertygelsen satt inte hårdare. Under alla år jag varit medlem i folkpartiet har det väl funnits perioder då jag undrat vilken väg partiet vandrat på. Men även om jag skulle slutat betala medlemsavgift hade jag aldrig kunnat hoppa över till något annat parti. Mina grundvärderingar är liberala och liberal politik kommer aldrig partier som socialdemokraterna att stå för.

Intressant vore att be dessa f.d. moderater, numera moderatsossar, att göra en sådan där åsiktstest som brukar finnas på tidningars hemsidor i valtider. Vilket parti man tillhör.

Och jag förstår det socialdemokratiska oppositionsrådet som inte snabbt vill bilda majoritet. Det verkar ju inte vara stabila herrar att luta sig mot. Vem vet imorgon kanske de upptäcker att de är miljöpartister för att nästa vecka bli kristdemokrater. Deras ideologiska kompass tycks ju snurra hej vilt.

Man har samma problem i Halmstad. I Hallandsposten skrev kommunrådet Bertil Nilsson (fp) en artikel "Politiska vildar bör stoppas". Sundbybergsmännen bör givetvis avgå och låta det valresultat som väljarna röstade fram gälla.

Arbetslösheten sjunker i rask takt. I slutet av juni var 167 000 personer, motsvarande 3,6 procent av arbetskraften, öppet arbetslösa, enligt Ams. Det är en minskning med 61 000, 1,5 procentenheter, jämfört med motsvarande månad i fjol.

Det är inte så dumt med en alliansregering. Oj jag glömde att regeringen inte har med detta att göra det är bara tur. Men säg så här. Det är inte så dumt med en alliansregering med tur, eller hur?

Folkpartiets partistyrelse vill folkomrösta om Euron igen. Tidigast 2010. Jag röstade för Euron och tycker den borde införas i Sverige. Men är lite tveksam till folkomröstning nu.

Svenska folket sa nej och det måste respekteras. Det är ett stort beslut med svår väg tillbaka om man vill ändra sig. Det måste finnas ett brett stöd i Sverige. Och folkomröstar man igen och får ett nej så är frågan död mer eller mindre för alltid. Men som målsättning för ett europavänligt parti som folkpartiet tycker jag det är OK.

Nya länkar.

Jag har idag lagt till tre nya länkar till bloggar jag gillar att läsa.

Sakine Madon. Skribent som för närvarande kan hittas i bland annat Expressen. Senaste inlägg här.

Mathias Sundin. Han är oppositionsråd för folkpartiet i Norrköping. Senaste inlägg här.

Och till sist Anders Fogh Rasmussen. Dansk statsminister med senaste inlägg här.

onsdag, augusti 08, 2007

Taxera bostadsrätter på samma sätt (Görs inte idag)

Avskaffande av fastighetsskatten måste finansieras. Det bör göras så enkelt som möjligt. Att diskutera eventuella räntor på uppskjuten reavinst tror jag bara blir krångligt.

Nu finns tankar från ledamöter i skatteutskottet (säkerligen är det förankrat i finansdepartementet att riksdagsledamöterna skall tänka högt) på att småhus i attraktiva områden skall få större kommunal avgift. Avgiften per år är annars tänkt att bli max 4500 kr per småhus. Utspelet tål att tänka på och låter inte helt fel.

Om man idag har en fastighetskatt på 40 000 kronor så är ju inte en avgift på 8000 en stor börda utan en klar lättnad.

Taxeringar skall ju fortsätta att göras så man kan ju införa den högre avgiften över ett visst taxeringsvärde så drabbar det inte husägare i glesbygd eller mindre attraktiva områden.

Och en avgift som kan vara olika efter var man bor gör det ännu viktigare att se till att bostadsrätter taxeras på samma sätt och behandlas lika när det gäller avgiften.

För idag så taxeras hus på längden, radhus, ofta som småhus. Om det inte bor en person på våning ett och en person på våning 2, då blir det hyreshusenhet. Och alla bostadsrättshus på höjden blir hyreshusenhet.

Det har inneburit att de som bor i hus på marken har fått dubbel så hög fastighetsskatt än vad de hade fått om husen stått på höjden. Det har alltså inget att göra med införandet av en avgift utan samma konstiga regler gällde/gäller i det gamla fastighetsskattsystemet. Alliansen har nu chans att rätta till det som (s)-regeringen bara lät vara.

Men skillnaden blir större med avgift då de som bor i hyreshusenhet får en avgift som är betydligt mindre än vad fastighetsskatten var. Speciellt i storstadsområden.

I framtiden skall alltså varje lägenhet i hyreshusenhet få en avgift på 900 kr och varje småhus på 4500 kr, är det alltså tänkt.

Vilket innebär att en bostadsrättsförening på 20 medlemmar vars hus är radhus får 90 000 kr i fastighetsavgift och den som bor bredvid med 20 lägenheter men på höjden (hyreshusenhet) får 18 000 kr. Knappast rättvist och måste ändras.

Vems agenda driver vänsterstudenter?Tre personer lyckas komma in på DN debatt som representanter för Stockholms studentkår.

Men i verkligheten är de vänsterstudenter förutom en som ja, jag vet inte…..

Kritiken riktas mot utbildningsminister Lars Leijonborg och hans förslag om examenspremie. Dvs. att man gör klart sin examen inom rimlig tid.

Förvånad att vänsterstudenter inte gillar liberal skol- och utbildningspolitik? Knappast.

De tre som skriver under är Edith Ringmar, som representerar vänsterns studentförbund,Petter Nilsson som representerar radikal vänster-oberoende vänster och Bebben Tegelaar som representerar Envoys.

Envoys beskrivs som ett parti som samarbetar nära med de studentfackliga partierna. Partiet har sitt ursprung som ett partipolitiskt obundet kårparti som arbetar för att studenter ska få en bättre studiesituation och ett roligare campus. Numera har partiet lagt till (Piratpartiet) vilket gissmingsvis innebär att partiet numera även driver fri fildelning som en viktig fråga.

Men eftersom man uppenbarligen inte har problem med att samarbeta med vänstern så får jag väl bunta ihop dem med dem.

Bryr sig Lars Leijonborg om att vänstern inte gillar hans förslag? Jag tror inte det.

Läs mer om Lars Leijonborgs förslag och Marstrand HÄR!!!

UPPDATERING 9 augusti

Läs detta inlägg på Dyslesbisk.

Partiet Envoys fick 82 röster i kårvalet 2006. Det är verkligen att representera 39.000 studenter i Stockholm. Det blir bara bättre och bättre.

UPPDATERING 10 augusti

Ordföranden i Sacos studentråd Eva Westerberg skriver idag en krönika på Politikerbloggen, "Utbildning skall inte vara straffbart". Läs den. Bland annat skriver hon:

"Lars Leijonborg föreslår ett införande av en examenspremie för studenterna. Det här är något som Folkpartiet och SACO Studentråd i en gemensam rapport föreslog redan 2004. Den kritik som riktats mot förslaget har handlat om att premien främst går till redan gynnade grupper. Jag hävdar att detta är fel."

Och vidare:

"Andelen svenska studenter som tar ut sin examen är låg i internationella jämförelser. Endast hälften av Sveriges studenter avlägger examen."

Och avslutar:

"Genom att införa en examenspremie eller studiebonus kan vi närma oss detta mål: utbildning ska inte vara straffbart!"

Jag gissar att hon företräder mer än 82 studenter och hennes krönika visar på att det finns klarsynthet även inom studentkåren.

Men läs hela krönikan. Tryck här.

tisdag, augusti 07, 2007

Det går bra för Hillary och Svea


Noterar att Hillary Clinton ökat sitt försprång bland demokrater och oberoende väljare som stödjer demokraterna. Hon får i en opinionsundersökning i USA Today 48 % mot Barack Obamas 26 %. Övriga är långt efter.

Jag gillar Hillary och tror att USA skulle bli en mycket bättre plats att leva på om hon blev President. Läs hennes hemsida.

Lite konstigt är att svensk media inte skriver om republikanerna speciellt mycket. Vet svenskar vem Fred Thompson och Mitt Romney är? Det är två republikaner som 20 januari 2009 kan vara USA:s president.

Bloggen Amerikansk Politik har noterat denna obalans i svensk media flera gånger. Förövrigt en bra blogg att läsa för den som vill följa just amerikansk politik.

Och det går bra också för moder Svea. Svensk ekonomi tuffar på. Sverige får också högst betyg hos Moodys.

Inte så dumt med en alliansregering. Och man får också beröm och råd.

Här är ett exempel

"Den stora offentliga sektorn och några av värdens högsta skatter är ett fortsatt problem för Sverige, och i en globaliserande ekonomi så är det ofta högskatteländer som får strukturella problem. Men den nuvarande mycket aktiva finans- och arbetsmarknadspolitiken förbereder Sverige på ett sätt som många andra europeiska länder borde vara avundsjuka på", säger Kristin Lindow på Moody´s i New York till Nyhetsbyrån Direkt.”


Vi har uppenbart en regering som är på rätt väg och som kan möta väljarna 2010 med betydligt lägre arbetslöshet än vad vänsterpartierna lämnade efter sig i oktober 2006 och med en ekonomi som gått bättre än de flesta andra länder i Europa.

Bra tänkt och Fel tänkt

Antalet nya städbolag ökar kraftigt. Givetvis har det att göra med regeringens förslag och riksdagens beslut att införa avdrag för hushållsnära tjänster.

Ett beslut som inte bara kommer att ge jobb utan även flytta städning från svart till vit sektor.

Avdragsgilla tjänster är bland annat städning, enklare klädvård, matlagning, disk, enklare trädgårdsskötsel, snöskottning och barnpassning.

För att få göra avdraget ska den sammanlagda arbetskostnaden vara minst 1 000 kronor (inklusive moms).

Egentligen inget konstigare än att det då och då funnits ROT avdrag. Någon har snickrat hemma hos dig och du har fått avdrag.

Bra tänkt av regeringen när man införde detta förslag. Fel tänkt av vänsterpartierna som sa nej. Ofta med vulgärargument som att ingen skall behöva ta hand om andras skit.

Näh, så alla elever städar i skolan. Alla städar på sina arbetsplatser osv. Jasså.

Jag tror inte man vågar säga i valrörelsen 2010 att avdraget skall bort vid valvinst. Då kommer många vara sysselsatta med jobb som har med avdraget att göra. Döda en hel bransch är inget bra vallöfte.

Fel tänkt är det också av Svenskt Näringslivs Urban Bäckström.

Svenskt Näringsliv tror att en borgerlig regering gentemot dem skall agera som en (s)-regering gör mot LO. Så att Svenskt Näringsliv precis som LO kan ”beställa” lagförslag.

I en debattartikel i DN så menar Urban Bäckström att ” Alliansregeringens tunga statsråd följer inte med sin tid och missbedömer vad väljarna vill” och fortsätter ” den borgerliga alliansen styr landet utan att förstå vad väljarna vill”.

Till stöd för dessa påståenden så hänvisar han till en opinionsundersökning av Synovate Temo som man har beställt.

Som vanligt är det vanskligt att dra slutsatser av sådana undersökningar. Som man frågar får man svar. Man har dessutom delat in de som svarat i ”stabilt vänster”, ”blockbytarna” och ”stabilt borgerliga.”

Som stöd från resultat i undersökningen påstår Urban Bäckström att önskan om lägre skatter, och bättre villkor för entreprenörer och företagares skulle vara skälet till att alliansen vann valet. Han tittar särskilt på blockbytarna och drar dessa slutsatser.

Det är en mycket vansklig tolkning. Jag skall bara ta ett exempel på hur fel det är att dra slutsatser på detta sätt.

En av frågorna man skulle instämma i eller inte var:

”Företagen borde själva få avgöra vilka de vill anställa och säga upp"

45 % av blockbytarna instämde. Av de stabilt borgerliga instämde 51 % och av de stabilt vänster instämde 22 %.

Om man räknar snabbt finns det alltså en majoritet bland svenska väljare som inte instämmer i påståendet. Bland alliansväljare ungefär 50-50. Knappast ett klart mandat för regeringen att driva frågan.

Dessutom finns det ju en risk att om alliansen hade drivit frågan så hade kanske de 49 % av stabilt borgerliga väljare som inte instämmer i påståendet blivit blockbytare till vänster.

Något att fundera på hos Svenskt Näringsliv.

måndag, augusti 06, 2007

Budgivning, platt skatt och SD attack mot Homosexuella

Fastighetsmäklarförbundet anser att icke bindande bud vid försäljningar är ett problem. Kanske, men påhittade bud är också ett problem. Hur vet vi att det är sant när mäklaren ringer och säger att en annan intresserad köpare har gått över ditt bud med 25 000 kr?

Skall köparen, som fastighetsmäklarna vill, behöva stå för sitt bud måste alla bud tas in skriftligt och redovisas för samtliga som är med i budgivningen.

Skall man ändra så tycker jag isländska modellen låter intressant. Där måste alla anbud, såväl anbudsgivarnas som säljarens motbud, vara skriftliga. Det är också lagligt bindande. Det är också förbjudet att starta budgivning på för låg nivå.

Centerpartiet strider om det där med platt skatt. Att alla betalar samma procentsats av sin lön i skatt oavsett hur mycket man tjänar. Det är kontroversiellt, inte bara i centerpartiet, utan allmänt.

Jag kan se fördelar med platt skatt men också nackdelarna.Fördelar är givetvis att det stimulerar till mer arbete, byta jobb osv. då det inte finns några marginaleffekter.Intresset att skatteplanera blir ju också mindre.

Nackdelarna är givetvis bland annat hur man inför det. Hur förklarar man att en undersköterska får 0 kronor i skattesänkning och en med 35 000 kr i månaden flera tusen kronor i månaden. Och är det rättvist med platt skatt?

Givetvis är det idag hämmande om en person får 1000 kronor i lönehöjning och ca: 550-600 kronor (beroende på kommunalskatt) går bort i skatt. Men den som tjänar mer kan dock bidraga till samhället lite mer. Men hälften kvar vid en lönehöjning skulle kunna vara ett första mål att nå.

Införande av platt skatt skulle kräva en total förändring av det svenska skattesystemet och att man även tittad på sådana saker som maxtaxa i barnomsorgen och bostadsbidragen. Så frågan är knappast aktuell i dagens politiska debatt.

Estland har platt skatt och f.d. premiärminister Mart Laar, mannen bakom införandet, skriver om detta på sin blogg.

På sin blogg går Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till attack mot homosexuella och pridefestivalen. Det sker i flera inlägg och ord som ”perversiteter” används.

Särskilt en menig sticker ut ” Däremot kanske man kan säga att homosexualitet är naturligt eftersom det förekommer i naturen, men med det resonemanget skulle även pedofili vara naturligt, vilket jag knappast håller med om”.

Intressant är att man ser ett mönster i hur Sverigedemokraterna arbetar. Björn Söders inlägg är säkert väl planerade. Målgruppen man är ute efter är människor i vad som i USA skulle beskrivas som den kristna högern. Väljare som är djupt kritiska mot homosexuella, muslimer och vill ha hårdare abortlagstiftning. Dessutom kryddar man detta budskap genom att stödja kristna skolor, som kanske inte följer läroplanen, samt står upp för försvaret.

Uppenbart är man ute efter missnöjda kristdemokratiska väljare. Skillnaden med USA är att i Sverige är dem "kristna högern" inte så många och jag tror Göran Hägglund inte blir jätteledsen om han förlorar några av dem.

söndag, augusti 05, 2007

Lars Leijonborg talade och Peter Örn lyssnade.


Igår lördag höll utbildnings- minister Lars Leijonborg sitt sista stora tal som folkpartiledare innan landsmötet, på Societetshuset i Marstrand. Det är en tradition att sittande folkpartiledare håller sina sommartal där och givetvis hoppas vi få se Jan Björklund nästa år.

Lars Leijonborg möttes av mycket långa applåder och när talet och utfrågningen var slut fick han stående applåder. Ett stort tack för 10 år som partiledare från västsvenska folkpartister.

Talet var en genomgång av de frågor han talat om i Marstrand varje år. Givetvis kom fastighets- skatten upp som nu avskaffas.

I samband med talet gjorde han också ett utspel som utbildningsminister.

Regeringen vill införa en examenspremie.

Att läsa in en fil kand-examen tar i genomsnitt fyra år, ett år längre än det är tänkt, enligt Lars Leijonborg. Han vill utreda att införa en examenspremie för dem som slutför studierna i tid, Premien skulle kunna betalas ut kontant eller skrivas av från studielånet.

Läs pressmeddelandet här.

Vi fick inte svar på om han stannar som minister ansvarig för högskolan och forskning. I så fall lär han väl få ta ställning till förslaget från högskoleverkets nya chef Anders Flodström. Han vill ha färre universitet i Sverige.

Roligt var att åter se f.d. FPU ordföranden, parti- sekreteraren och VD:n för Sveriges Radio, Peter Örn, som åhörare på ett folkpartimöte.

Politisk comeback? Nej, sa Peter Örn när jag frågade honom. Och han hade inte klart med nytt jobb.

Man kan väl hoppas att Peter inte är förlorad för politiken i all framtid.

Läs gärna vad jag skrev när han lämnade posten som VD för Sveriges Radio.

Sista bilden visar riksdagsman Lars Tysklind från Strömstad som på kajen försökte värva unga väljare.