söndag, augusti 05, 2007

Lars Leijonborg talade och Peter Örn lyssnade.


Igår lördag höll utbildnings- minister Lars Leijonborg sitt sista stora tal som folkpartiledare innan landsmötet, på Societetshuset i Marstrand. Det är en tradition att sittande folkpartiledare håller sina sommartal där och givetvis hoppas vi få se Jan Björklund nästa år.

Lars Leijonborg möttes av mycket långa applåder och när talet och utfrågningen var slut fick han stående applåder. Ett stort tack för 10 år som partiledare från västsvenska folkpartister.

Talet var en genomgång av de frågor han talat om i Marstrand varje år. Givetvis kom fastighets- skatten upp som nu avskaffas.

I samband med talet gjorde han också ett utspel som utbildningsminister.

Regeringen vill införa en examenspremie.

Att läsa in en fil kand-examen tar i genomsnitt fyra år, ett år längre än det är tänkt, enligt Lars Leijonborg. Han vill utreda att införa en examenspremie för dem som slutför studierna i tid, Premien skulle kunna betalas ut kontant eller skrivas av från studielånet.

Läs pressmeddelandet här.

Vi fick inte svar på om han stannar som minister ansvarig för högskolan och forskning. I så fall lär han väl få ta ställning till förslaget från högskoleverkets nya chef Anders Flodström. Han vill ha färre universitet i Sverige.

Roligt var att åter se f.d. FPU ordföranden, parti- sekreteraren och VD:n för Sveriges Radio, Peter Örn, som åhörare på ett folkpartimöte.

Politisk comeback? Nej, sa Peter Örn när jag frågade honom. Och han hade inte klart med nytt jobb.

Man kan väl hoppas att Peter inte är förlorad för politiken i all framtid.

Läs gärna vad jag skrev när han lämnade posten som VD för Sveriges Radio.

Sista bilden visar riksdagsman Lars Tysklind från Strömstad som på kajen försökte värva unga väljare.

2 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Jag träffade några av dina partikamrater på marknadsdagen här i veckan. Trevliga typer och gratis kola.

TOMMY RYDFELDT sa...

Synd jag inte hade möjlighet att vara med på torget denna gång.