måndag, augusti 06, 2007

Budgivning, platt skatt och SD attack mot Homosexuella

Fastighetsmäklarförbundet anser att icke bindande bud vid försäljningar är ett problem. Kanske, men påhittade bud är också ett problem. Hur vet vi att det är sant när mäklaren ringer och säger att en annan intresserad köpare har gått över ditt bud med 25 000 kr?

Skall köparen, som fastighetsmäklarna vill, behöva stå för sitt bud måste alla bud tas in skriftligt och redovisas för samtliga som är med i budgivningen.

Skall man ändra så tycker jag isländska modellen låter intressant. Där måste alla anbud, såväl anbudsgivarnas som säljarens motbud, vara skriftliga. Det är också lagligt bindande. Det är också förbjudet att starta budgivning på för låg nivå.

Centerpartiet strider om det där med platt skatt. Att alla betalar samma procentsats av sin lön i skatt oavsett hur mycket man tjänar. Det är kontroversiellt, inte bara i centerpartiet, utan allmänt.

Jag kan se fördelar med platt skatt men också nackdelarna.Fördelar är givetvis att det stimulerar till mer arbete, byta jobb osv. då det inte finns några marginaleffekter.Intresset att skatteplanera blir ju också mindre.

Nackdelarna är givetvis bland annat hur man inför det. Hur förklarar man att en undersköterska får 0 kronor i skattesänkning och en med 35 000 kr i månaden flera tusen kronor i månaden. Och är det rättvist med platt skatt?

Givetvis är det idag hämmande om en person får 1000 kronor i lönehöjning och ca: 550-600 kronor (beroende på kommunalskatt) går bort i skatt. Men den som tjänar mer kan dock bidraga till samhället lite mer. Men hälften kvar vid en lönehöjning skulle kunna vara ett första mål att nå.

Införande av platt skatt skulle kräva en total förändring av det svenska skattesystemet och att man även tittad på sådana saker som maxtaxa i barnomsorgen och bostadsbidragen. Så frågan är knappast aktuell i dagens politiska debatt.

Estland har platt skatt och f.d. premiärminister Mart Laar, mannen bakom införandet, skriver om detta på sin blogg.

På sin blogg går Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder till attack mot homosexuella och pridefestivalen. Det sker i flera inlägg och ord som ”perversiteter” används.

Särskilt en menig sticker ut ” Däremot kanske man kan säga att homosexualitet är naturligt eftersom det förekommer i naturen, men med det resonemanget skulle även pedofili vara naturligt, vilket jag knappast håller med om”.

Intressant är att man ser ett mönster i hur Sverigedemokraterna arbetar. Björn Söders inlägg är säkert väl planerade. Målgruppen man är ute efter är människor i vad som i USA skulle beskrivas som den kristna högern. Väljare som är djupt kritiska mot homosexuella, muslimer och vill ha hårdare abortlagstiftning. Dessutom kryddar man detta budskap genom att stödja kristna skolor, som kanske inte följer läroplanen, samt står upp för försvaret.

Uppenbart är man ute efter missnöjda kristdemokratiska väljare. Skillnaden med USA är att i Sverige är dem "kristna högern" inte så många och jag tror Göran Hägglund inte blir jätteledsen om han förlorar några av dem.

Inga kommentarer: