onsdag, augusti 08, 2007

Taxera bostadsrätter på samma sätt (Görs inte idag)

Avskaffande av fastighetsskatten måste finansieras. Det bör göras så enkelt som möjligt. Att diskutera eventuella räntor på uppskjuten reavinst tror jag bara blir krångligt.

Nu finns tankar från ledamöter i skatteutskottet (säkerligen är det förankrat i finansdepartementet att riksdagsledamöterna skall tänka högt) på att småhus i attraktiva områden skall få större kommunal avgift. Avgiften per år är annars tänkt att bli max 4500 kr per småhus. Utspelet tål att tänka på och låter inte helt fel.

Om man idag har en fastighetskatt på 40 000 kronor så är ju inte en avgift på 8000 en stor börda utan en klar lättnad.

Taxeringar skall ju fortsätta att göras så man kan ju införa den högre avgiften över ett visst taxeringsvärde så drabbar det inte husägare i glesbygd eller mindre attraktiva områden.

Och en avgift som kan vara olika efter var man bor gör det ännu viktigare att se till att bostadsrätter taxeras på samma sätt och behandlas lika när det gäller avgiften.

För idag så taxeras hus på längden, radhus, ofta som småhus. Om det inte bor en person på våning ett och en person på våning 2, då blir det hyreshusenhet. Och alla bostadsrättshus på höjden blir hyreshusenhet.

Det har inneburit att de som bor i hus på marken har fått dubbel så hög fastighetsskatt än vad de hade fått om husen stått på höjden. Det har alltså inget att göra med införandet av en avgift utan samma konstiga regler gällde/gäller i det gamla fastighetsskattsystemet. Alliansen har nu chans att rätta till det som (s)-regeringen bara lät vara.

Men skillnaden blir större med avgift då de som bor i hyreshusenhet får en avgift som är betydligt mindre än vad fastighetsskatten var. Speciellt i storstadsområden.

I framtiden skall alltså varje lägenhet i hyreshusenhet få en avgift på 900 kr och varje småhus på 4500 kr, är det alltså tänkt.

Vilket innebär att en bostadsrättsförening på 20 medlemmar vars hus är radhus får 90 000 kr i fastighetsavgift och den som bor bredvid med 20 lägenheter men på höjden (hyreshusenhet) får 18 000 kr. Knappast rättvist och måste ändras.

2 kommentarer:

Arthur sa...

Det vill säga att man avser att införa en ny antistockhlmsskatt! Varför skall alltid Stockholm trakaseras på detta sätt? Begriper inte lantisarna att en krona i Stockholm är mindre pengar än en krona på landet och att lantisarna har en standard få stockholmare kan drömma om. Sedan skall Stockholmare betala lantisarnas offentliga sektor! Bara lite mer än varannan skattekrona som upbärs i Stockholmsregionen används här.

Vad vi behöver är autonomi. Utan lantisarna skulle vi gå från att vara den värst beskattade staden i EU till att ligga under medel. Det skulle ge en enorm skjuts för regionen.

TOMMY RYDFELDT sa...

Jaja, vad var det moderatkvinnan Kindberg-Batra sa? Lantisar är inte så smarta som Stockholmare, eller något åt det hållet.

Inte så smart av Stockholmare att bo kvar om ni har det så eländigt.

Gör gärna Stockholm till ett eget land. Tänk vad många arbetslösa det blir när all statlig administration flyttar till den nya huvudstaden, Kungsbacka kanske ? Tusentals jobb.

Och alla intresseorganisationers huvudkontor följer med. Jag undrar om det inte är mer jobb än de statliga.

För Stockholm lever ju på att administera övriga Sverige. Det blir nog en ordentlig skjuts uppåt av arbetslösheten.