lördag, oktober 08, 2011

Räcker det med att "inte ha uppsåt"?

Turerna fortsätter kring Håkan Juholt och hans bidrag till hyran för lägenheten han delar med sin sambo. Eller kulbo, som han kallat det. Fast hur kul dem har det nu kan man väl fundera över.

Han har tagit ut för mycket bidrag sedan 2007. Aftonbladet påstår nu att han varnats redan 2009. Riksdagskansliet tog kontakt med hans medarbetare sommaren 2011 och trots detta försökte han på nytt den  få ut mer pengar den 13 september i år.

Försvaret är att han kunde inte reglerna och hade inget uppsåt. Det är detta försvaret som uppenbarligen alla som misstänks för mutbrott i Göteborg skall använda.

Jag visste inte om att man inte fick ta emot gåvor från entreprenörer eller åka på betald semester med dem. Och jag hade inget uppsåt. Undrar om det fungerar?

Håkan Juholts linje är uppenbarligen att har man inget uppsåt så är det bara att be om ursäkt och betala tillbaka. Och han bestämmer om han hade uppsåt eller ej. Intressant linje.

Nu skall riksenheten mot korruption granska Håkan Juholt. Åtal beror ju på vad som framkommer i utredningen. Men det blir nog svårt att inte inleda förundersökning.

Skall Håkan Juholt ta timeout då? Juholtgate kommer i vilket fall att leva vidare en lång tid framöver.

Jag hoppas givetvis Håkan Juholt sitter kvar. Han är en av alliansen bästa valarbetare. Har på kort tid visat att det går att förvandla även Socialdemokraterna till ett parti där hela havet stormar.

Afton1  Afton2  Afton3  DN1  DN2 DN3 DN4 Exp1  Exp2 GP Svd1 Svd2  SR SVT


fredag, oktober 07, 2011

Samarbeta går bra men inte stå bredvid?

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hoppar av partiledardebatten i Agenda i SVT. Orsaken är att det får stå jämte Jimmie Åkesson från Sverigedemokraterna, på en sida. Alliansen ledare står på andra sidan.

I riksdagen har dessa partier inget problem att anpassa sina förslag så de får stöd av SD. Rykten säger också att man har vissa överläggningar/kontakter med SD så att man skall vara säker på att få detta stöd. Att ge regeringen nederlag är viktigare för S+V än att hålla rent mot SD.

När man nu vägrar stå vid sidan av SD i samma studio bli det bara löjligt. Placeringen i en studio har ju inget att göra med vilka åsikter man har. Är Håkan Juholt och Lars Ohly rädda för att debattera?

DN Exp Exp2 Afton GP

Hur länge sitter fusk-Håkan kvar?

Håkan Juholt har gjort sig känd genom att lova allt till alla. Givetvis hade hans riksdagsgrupp förväntningarna att alla skulle få allt i skuggbudgeten. Men då var man tvungna att ändå se till att det gick ihop.

Två gånger skickade gruppen tillbaka budgeten för omarbetning. Något djupt anmärkningsvärt. Och ett misstroende.

Nu visas det att han dessutom fuskat sig till bidrag från riksdagen. Försvaret är att  han inte kände till reglerna. Trovärdigt eller tog han en chans?

Hur länge sitter Håkan Juholt kvar? Kommer han vara S-ledare i nästa val?

Svd GP Exp
DN Afton SR

torsdag, oktober 06, 2011

Härligt när vallöftena levereras

Idag Tomas Tranströmer. Imorgon????


Höjd skatt var nödvändigt för att klara vården

Igår kom beskedet. Den skatt Region Halland tar ut höjs 2012 med 50 öre. Höjningen ger ett andrum men absolut inte klartecken att spendera och gasa.

Med den internationella skuldkrisen som ett stort orosmoln måste effektiviseringar och besparingar fortsätta att göras. Men inte i en den omfattningen som hade varit nödvändigt utan en skattehöjning.
En lågkonjunktur ger mindre skatteintäkter vilket kräver fortsatt stram ekonomi.

Att höja skatten är aldrig roligt men det var nödvändigt. Alternativet hade varit mycket kraftiga besparingar på sjukvården. Jag tror hallänningarna kan svälja en skattehöjning när man vet att pengarna går till sjukvården.

GP

Vad har hänt med Svenska Akademin?

Man tar sig för pannan. Något konstigt måste ha hänt. Mår ledamöterna i Svenska Akademin bra?

Man har lyckats ge nobelpriset i litteratur till en person som väldigt många känner till och dessutom läst. Tomas Tranströmer. Ett stort grattis.

Inte någon totalt okänd författare som knappt sålt något. Undrens tid är inte förbi.

Exp GP Svd DN
Aft

måndag, oktober 03, 2011

Tuff kritik mot Hägglund från Mats Odell

Nu har Mats Odell meddelat varför han vill bli partiledare. Sammanfattar man vad han sa så har Göran Hägglund ett svagt ledarskap. Han förankrar inte sina utspel i partiet. Utnyttjar inte  presidiet i partiet, Maria Larsson och Odell.

Dessutom är Göran Hägglund, enligt Odell, en usel förhandlare.

Han kallade Göran Hägglund för vän men den vänskapen är nog slut nu.

Odell levererade den tuffaste kritik som en partiledare fått av sina egna på många år.

När kommer nästa kandidat att träda fram?

DN1  DN2 Exp1 Dagen 2 Svd

Birro, Hägglund eller Odell? Svaret kanske är Acko.

Hela havet stormar inom Kristdemokraterna. Efter återkommande kritik från olika distrikt och enskilda medlemmar utmanas nu Göran Hägglund om partiledarposten.

KD-veteranen Mats Odell ställer upp och vill bli partiledare. Eller vill han det?

En partiledare som utmanas överlever sällan. Gör han/hon det är det bara tillfälligt. Skälet är att det blir rätt omöjligt för en sittande partiledare att samla sitt parti om 30-40% vill ha en annan partiledare.

Dessa personer finns kvar och kommer fortsätta att kritisera Göran Hägglund om partiet inte växer i opinionen. Risken är också att debatten fram till avgörandet skadar partiet så mycket att det blir fullständigt hopplöst för Göran Hägglund att leda partiet.

Mats Odell (64 år) är knappast den person som skall leda KD de närmast 8-10 år in i framtiden. Däremot kan han ha tagit på sig rollen som murbräcka. Den som till slut tvingar Göran Hägglund att ge upp.

Att partiledare välkomnar utmanare hör till spelet. Men i själva verket vet man att det kan vara första spiken i kistan. Utmanaren blir synlig, vilket kan underlätta, men är också farligare.

Ett troligt scenario är att om fler distrikt uttalar sig för Mats Odell blir situationen omöjlig för Göran Hägglund. Mats Odells kandidatur blir det som gör att fler vågar kräva Hägglunds avgång.

Och om/när Göran Hägglund meddelar att han går vid rikstinget i januari kan andra kandidater träda fram. T.ex partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Och i det läget träder Mats Odell tillbaka. Hägglundsanhängarna kommer givetvis inte att stödja honom utan leta efter en tredje kandidat. Men Odell belönas säkert rikligt. T.ex med en statsrådspost.

Men Marcus Birro som partiledare? Han vill ju.

Vore kul men knappast troligt. Tror inte riktigt Kristdemokraterna är riktigt mogen för honom.

PS! Noterar att mina halländska politikerkollegor från KD, Larry Söder och Niklas Matsson finns med som undertecknare av en artikel i Svenska Dagbladet som stödjer Göran Hägglund. DS!

Uppdatering 11.59


Markus Birro meddelar nu att han drar tillbaka sin kandidatur att bli ny KD ledare. TV 4 hotar att sparka honom från programmet Kvällsöppet.

Hade han varit allvarligt intresserad så skulle väl Birro valt att satsa allt på Kristdemokraterna och tackat för sig till TV 4. Men så intresserad var han inte. Så seriös var inte hans kandidatur.


GP SR Dagen1 Dagen2 Svd1 Svd2 DN DN2
DN3  

Skall valrörelsen 2014 handla om ROT och RUT?

I förra veckan gick ryktet att Socialdemokraterna hade accepterat ROT-avdragen och RUT-avdragen. Men tydligen var detta dåligt förankrat och i den allmänna tumult det blev kring den socialdemokratiska skuggbudgeten har nu Håkan Juholt (bilden) och hans ekonomiska talesman kommit fram till en ny halvmesyr.

Det skall bara gå att utnyttja 25.000 kr per person. Och vad gäller RUT skall enbart barnfamiljer och pensionärer få utnyttja det.

Återigen visar man att det är skall vara avdragsgillt för alla att anlita någon att byta ett fönster men inte att putsa det.

Man påstår sig spara några miljarder men i gör inte det i praktiken då många som idag jobbar med dessa tjänster skulle bli arbetslösa och vita pengar skulle bli svarta.

Ett obegripligt förslag. Vill man att valet 2014 även det skall handla om ROT och RUT?

DN  Svd SR