fredag, september 22, 2006

Två folkpartister kryssade in sig

Eftersom jag är en stor anhängare av personval så jag gläder jag mig extra mycket över att två folkpartister lyckats kryssa in sig i kommunfullmäktige i Kungsbacka.

Lasse Hällås från Kullavik och Christian Haneson från Frillesås. Lasse gick från nummer 10 och Christian hela vägen från nummer 19.

Båda kommer in i kommunfullmäktige med starkt folkligt stöd från sin kommundel och blir nu en del av fullmäktigegruppen på 7 ledamöter.

Som jag skrivit tidigare skulle jag helst se att vi hade ett riktigt personval utan en massa spärrar. Att partierna satte upp kandidater i bokstavsordning och sedan fick väljarna kryssa. De som fick mest kryss kom in. Om någon väljare inte kryssade så skulle rösten bara gå till partiet, ingen kandidat.

Fler och fler inser att personvalet måste göras om. Läs och lyssna på detta inslag i Dagens Eko.

Avslutningsvis ett stort grattis till Lasse och Christian.

Frågor till bloggen

Jag har sedan jag började skriva blogg fått en hel del e-post från läsare. De flesta väldigt positiva och trevliga.

Idag fick jag två frågor via e-post till bloggen från en läsare. Den första, kommer du in i landstinget? Den andra, kommer ni fortsätta att driva nattöppen närakut?

Eftersom svaren kanske intresserar läsarna av denna blogg kommer svaren i bloggen.

Ärligt så tror jag inte att mina kryss räcker. Även om vi gjorde ett bra landstingsval i Kungsbacka fick vi bara två mandat. Det är sannolikt så att även andra på listan har fått bra med kryss. Hade vi fått fler mandat tror jag möjligheten hade ökat.

Dessutom finns det ju även en spärr. Jag måste få 5 % kryss av samtliga röstande på folkpartiet.

Jag kan alltså få flest kryss men ”bara” 4,99 % kryss och då kommer jag ändå inte in. Resultatet vet vi först på måndag eller tisdag.

På den andra frågan så är det precis som jag skrev i artikeln i Kungsbacka Posten, som finns redovisad nedan. Nattöppen närakut har inte med mig att göra. De som kommer in för folkpartiet kommer att fortsätta att driva frågan. Jag kommer på de uppdrag jag får inom landstinget att agera efter bästa förmåga. En och annan insändare lär det också bli.

Förvirrad socialdemokrat

Socialdemokraten Sören Magnusson, en gång ledamot av kommunfullmäktige, har väl svårt att hantera sin besvikelse över att bo i en kommun, ett landsting och ett land som kommer att styras av allianspartierna. Istället för att fundera över vad sossarna gör för fel så hoppade han på mig och folkpartiet i Kungsbacka i Kungsbacka Posten för att vi drivit frågan om nattöppen närakut. Och kryddade det med lite personangrepp.

Givetvis fick han svar som publicerades i Kungsbacka Posten igår torsdag.

Nattöppen närakut framgång för fp

Socialdemokraten Sören Magnusson går i Kungsbacka Posten 19/8 till personangrepp mot mig och allmänt angrepp mot folkpartiet för att jag och partiet drivit frågan om nattöppen närakut i Kungsbacka.

Förmodligen är påhoppen ett utslag för Magnussons besvikelse över socialdemokraternas katastrofval både i Kungsbacka och i Sverige.

Jag kan försäkra Sören Magnusson och de som givit oss sitt stöd om att folkpartiet och undertecknad kommer att fortsätta driva frågan oavsett om jag kommer in i landstinget eller ej.

Givetvis sveptes vi med av rikstrenden men i valet 2002 fick folkpartiet i Kungsbacka 2,1 % sämre röstetal i landstingsvalet än riksdagsvalet. I valet 2006 fick vi 2,4 % bättre valresultat i landstinget än riksdagsvalet.

En förbättring på 4,5 % vilket givetvis är ett kraftigt stöd för våra åsikter.

Jag tycker att Sören Magnusson istället borde fundera på varför Kungsbackas invånare i val efter val underkänner socialdemokraterna i Kungsbackas politik. Varför röstar t.ex. 2,1 % röstar på socialdemokraterna i riksdagsvalet i Kungsbacka men röstar på alliansen i kommunvalet?

Tommy Rydfeldt
Folkpartist

måndag, september 18, 2006

Närakutseffekt i landstingsvalet

Vi kan konstatera att det finns en klar närakutseffekt i landstingsvalet i Kungsbacka. Folkpartiets kampanj för nattöppen närakut har dragit röster till partiet.

I valet 2002 fick folkpartiet 2,1 % sämre resultat i landstingsvalet i Kungsbacka än i riksdagsvalet. I gårdagens val fick vi 2,4 % bättre i landstingsvalet i Kungsbacka än i riksdagsvalet. En klar förbättring. Och folkpartiet i Kungsbacka skiljer ut sig från övriga folkpartiföreningar i Halland. Där gör man ungefär lika val till riksdagen och landstinget.

Och det finns givetvis bara en förklaring till Kungsbackas framgångar. Folkpartiets kampanj för nattöppen närakut.

Jag vet att många folkpartister hade hoppats på större framgångar bara för att så många har stött oss i denna fråga. Men för att få en persons röst skall frågan vara avgörande för valet och att man någorlunda gillar partiets övriga politik. Jag träffade t.ex. en person som sa sig vara socialdemokrat och stöttade hos helhjärtat. Men kunde inte rösta på folkpartiet då han ogillade allt vad privat vård är.

Vilka som har tappat röster är svårare att se. Jag tror de kommer från alla partier.

Folkpartiet har investerat i framtiden genom att lyfta landstingsfrågor i valdebatten. Vi kommer givetvis att fortsätta driva frågan om nattöppen närakut och en bättre vård i Kungsbacka.

Så till frågan, kom jag in i landstingsfullmäktige? Jag är tveksam. Jag tror inte det. Vi fick bara 2 mandat och de som står förre mig på listan lär också ha fått kryss. Hade vi gjort ett bättre val hade chansen för kryss ökat. Jag behöver ca: 260 kryss vilket är ganska mycket.

Jag lär bli ersättare i landstingsfullmäktige och kan utifrån den posten säkert göra min och Kungsbackas röst hörd. Vi som på något sätt sitter i landstingsfullmäktige kommer ju också in i nämnder och styrelser i landstinget. Idag sitter jag i servicenämnden. Vi får se var jag hamnar efter nyår.

Valanalys

Man kan inte få allt. Både framgångar för folkpartiet och en alliansregering. Men att få en ny regering känns spännade. Inga fler stopplagar. Hushållsnära tjänster. Satsning på jobben, för att nämna några saker. Men framför allt en ny skolpolitik. Jag håller tummarna för att nästa skolminister heter Jan Björklund.

I Kungsbacka gör folkpartiet ett kanonval. 1,3% bättre kommunalval än riksdagsval. Men bäst är landstingsvalet där vi är 2,4% bättre än riksdagsvalet. Vår satsning på nattöppen närakut har givit resultat. I kommunvalet har vår politik också givit resultat.

Här kommer en analys av övriga partier.

Moderaterna surfar på rikssifforna men gör ett kommunalval som är 5,5% sämre. F.d moderata kommunalrådet Roger Larsson får med sitt nya parti 5,6%. Nästan hela skillnaden mellan moderaterna i riksdagsvalet och kommunvalet.

Centerpartiet håller på att tappa de extra röster man haft i kommunvalet sedan kommunsammanslagningarna 1974. Försprånget är nu nere i 2,6% mer i kommunvalet än i riksdagsvalet. Men ändå ett bra val av centerpartiet.

Socialdemokraterna gör igen ett dåligt kommunalval. Bara 19,6%. Man får 2,1 % mindre i kommunvalet än i riksdagsvalet. Förmodligen en massa personer som röstar på centerpartiet. Den lokala s-ledningen borde fundera på varför socialdemokraternas kommunpolitik underkänns i val efter val.

Slutligen kristdemokraterna som varit kaxiga och gissat på 10 mandat. Istället tappar man 1 mandat till 5 mandat. Man får också 0,5% mindre i kommunvalet än riksdagsvalet. Jag tror att Larry Söders misslyckande att bygga ut barnomsorgen är ett av skälen till att man går dåligt i kommunvalet. Flera väljare jag mött under valrörelsen har tagit upp denna fråga och till och med hoppats att alliansen skall tillsätta ny ordförande för nämnden för förskola och grundskola. Även löftet om en ny simhall, utan att tala om hur det skall finansieras, har säkert slagit tillbaka på kd.

Glädjande är att den borgerliga majoriteten är starkt både i landstinget och kommunen. Och blivit starkare.