måndag, september 18, 2006

Valanalys

Man kan inte få allt. Både framgångar för folkpartiet och en alliansregering. Men att få en ny regering känns spännade. Inga fler stopplagar. Hushållsnära tjänster. Satsning på jobben, för att nämna några saker. Men framför allt en ny skolpolitik. Jag håller tummarna för att nästa skolminister heter Jan Björklund.

I Kungsbacka gör folkpartiet ett kanonval. 1,3% bättre kommunalval än riksdagsval. Men bäst är landstingsvalet där vi är 2,4% bättre än riksdagsvalet. Vår satsning på nattöppen närakut har givit resultat. I kommunvalet har vår politik också givit resultat.

Här kommer en analys av övriga partier.

Moderaterna surfar på rikssifforna men gör ett kommunalval som är 5,5% sämre. F.d moderata kommunalrådet Roger Larsson får med sitt nya parti 5,6%. Nästan hela skillnaden mellan moderaterna i riksdagsvalet och kommunvalet.

Centerpartiet håller på att tappa de extra röster man haft i kommunvalet sedan kommunsammanslagningarna 1974. Försprånget är nu nere i 2,6% mer i kommunvalet än i riksdagsvalet. Men ändå ett bra val av centerpartiet.

Socialdemokraterna gör igen ett dåligt kommunalval. Bara 19,6%. Man får 2,1 % mindre i kommunvalet än i riksdagsvalet. Förmodligen en massa personer som röstar på centerpartiet. Den lokala s-ledningen borde fundera på varför socialdemokraternas kommunpolitik underkänns i val efter val.

Slutligen kristdemokraterna som varit kaxiga och gissat på 10 mandat. Istället tappar man 1 mandat till 5 mandat. Man får också 0,5% mindre i kommunvalet än riksdagsvalet. Jag tror att Larry Söders misslyckande att bygga ut barnomsorgen är ett av skälen till att man går dåligt i kommunvalet. Flera väljare jag mött under valrörelsen har tagit upp denna fråga och till och med hoppats att alliansen skall tillsätta ny ordförande för nämnden för förskola och grundskola. Även löftet om en ny simhall, utan att tala om hur det skall finansieras, har säkert slagit tillbaka på kd.

Glädjande är att den borgerliga majoriteten är starkt både i landstinget och kommunen. Och blivit starkare.

Inga kommentarer: