lördag, mars 22, 2008

Ikväll smäller det i "kaffeburken".


Frölunda Indians mot Färjestad. Sjunde avgörande kvartsfinal i arenan
Kaffeburken i Karlstad. Kan det bli mer spännande?

Ikväll tror jag på Frölunda. Man visade i Frölundaborg oerhörd styrka att vända 2-4 underläge till 5-4. Och det var då Färjestad förlorade matchen. Det hade inget med matchuret att göra.

Förresten hur kan Göteborg, rikets andra stad, förvisa Frölunda Indians från Scandinavium till en så dålig arena varje år? I år prioriteras konståkning. Andra år har det varit hästar. Men nu är det slut med Frölundaborg i antikt skick. Arenan byggs om.

Ny tränare i Frölunda skriver Aftonbladet om. Ulf Dahlén tar över, enligt tidningen. Intressant om det är sant. Han är förnärvarande assisterande tränare i Dallas stars.

Men vad händer med Roger Melin om det blir guld i år? Lite knepig sits både för Roger Melin, Frölunda och ny tränaren Ulf Dahlén.

Men låt det bli ett angenämt problem i så fall. Ikväll gäller Färjestad.

Jag tror på Frölunda.

Afton12345DN12

onsdag, mars 19, 2008

Slutet för Schulmans?

Det finns två tokstollar som är bröder och heter Schulman i efternamn. De har specialiserat sig på att förolämpa människor.

På ett dumt och plumpt sätt. Bland annat skickat dumma, korkade och falska e-post till folk.

Ja, det skall väl leva av något och har man inte begåvningen så är väl detta ett sätt att försöka tjäna pengar på.

Men de förstår nog inte för att satir och kritik skall bli skarp och rolig måste man ha en begåvning. Att bara skriva rakt upp och ner att någon är en idiot kan vem som helst göra.

Förvånansvärt är att någon bryr sig om dem. Att TV4, Aftonbladet och senast Värmlands Folkblad anlitar dem.

När första bråket kring Alex Schulmans blogg i Aftonbladet startade hade jag dålig kläm på vem han var. Tills jag såg en bild.

Det är ju den där killen som sprang omkring och delade ut låtsascheckar i postkodmiljonären tillsammans med sin bror. Jösses.

Han och brodern verkade lite underliga. Det var lite som att lyset var på men ingen hemma eller klipptes programmet konstigt?

Ja, jag vet att de ser konstiga ut men det finns oerhört begåvade människor som inte ser ut som fotomodeller så det är oväsentligt.

Undrar om det finns fler inom media som kommer anlita dem eller är det slut nu?

Efter Värmland kanske det bara återstår att skriva krönikor i något reklamblad i inre Norrland. Nej förlåt Norrland. Även ni bör slippa dem.

SvdDNSydsv

Byt VD för Radiotjänst

Radiotjänst i Kiruna heter det bolag som driver in tv-licensen. Vd heter Anna Pettersson.

Hon har knappast rosat marknaden med sina kommentarer.

Tidigare sa hon att det faktum att 30 000 nya hushåll under 2007 börjat betala tv-licens beror på digitaliseringen, många skulle ha tänkt över sitt TV tittande, och att fler köper platt TV. Ganska kul uttalande.

Jaha, så när man köper platt-tv så tänker man till. Nu måste jag betala licens. Eller den dag digital-tv kom. Samma tanke, nu betalar jag licens

Trodde hon på det själv?

Nu är hon i farten igen.

I GP säger hon:

”Vi gör tolkningen att när ett helt schemalagt kanalutbud finns tillgängligt över internet så blir också datorn att betrakta som en avgiftspliktig utrustning”

Om SVT gör sina sändningar tillgängliga via mobiltelefon och webben skall de som har dator och mobiltelefon betala licens.

Vilket innebär att en person köper en mobiltelefon för att ringa med och använder den som telefon. Men en dag så kan plötsligt telefonen ta emot SVT:s kanaler. Då skall licens betalas. Utan att man bett av att få denna möjlighet.

Och har man dator och aldrig tittar på SVT:s sidor så skall man betala. För att möjligheten finns.

Kanske jag skulle lägga upp en sida och begära licens av Eva Hamilton på SVT och Anna Pettersson. De har ju möjlighet att se den. Och jag gör tolkningen att de är skyldiga att betala.

Dessutom så undrar jag hur många det berör. De som har licens för TV:n hemma har ju redan betalat.

Om Radiotjänst skall vara kvar, byt VD. Snarast.

AftonSydsvIDG

tisdag, mars 18, 2008

Borttagande av fastighetskatt löser inga problem

Statsrådet Mats Odell (kd) med bland annat ansvar för vissa bostadsfrågor föreslår i en intervju i Svenska Dagbladet att studentbostäder inte skall ha någon fastighetsskatt.

Det är ju i sig ett bra förslag att ta bort skatter men löser inte problemet för studenter att få det gå ihop.

Full fastighetskatt, eller som det nu heter fastighetsavgift, utgår bara på bostäder som är 10 år gamla. De första fem åren har man ingen avgift och år 6-10 har man halv avgift.

Så de som bor i nyproducerade studentlägenheter berörs inte av Odells förslag. Däremot den som lyckats få tag i en äldre billigare bostad får en sänkning.

Och den sänkningen blir ju inte speciellt stor. Fastighetsavgiften är 1200 kr per år. Så borttagande av avgiften ger studenterna 100 kr i månaden. Ingen svindlande summa.

Höjda studiemedel eller bostadsbidrag är en bättre lösning för att förbättra studentens ekonomi.

HDSydsv

Uppdatering 12:49

Fick en e-post av en läsare som riktigt påpekade att alla studenter bor inte i studentlägenheter. Studenter som delar en lägenhet i det vanliga beståndet finns säkert i alla kommuner med högskolor och universitet. Göteborg hyrde under den tid man hade problem med tomma lägenheter gärna ut "vanliga" lägenheter till studenter.

En liten teknikalitet är att fastighetstaxeringen blir något besvärligare då även ytan "studentlägenhet" måste särredovisas. Men det var en tekniskt detalj.

Kommunismen visar sitt rätta ansikte

Igår kväll såg jag en dokumentär på TV4 om hur Östtyska staten, det ”kommunistiska paradiset DDR” systematiskt dopade sina idrottare på 70 och 80-talet. Det var ett mänskligt experiment där kvinnor blev män. Man lade på sig orimlig muskelmassa och kroppar kollapsade.

Med idrottsresultat skulle DDR visa att kommunismen var överlägsen och skapade unika medborgare. Istället experimenterade man med människors hälsa.

Igår skrev också Ana Maria Narti, själv flykting från kommunismens Rumänien, en mycket bra artikel i Expressen om kommunismen, myndigheten Forum för levande historia och dess kampanj för att berätta om kommunismens brott.

Jag citerar henne:

”Professor Klas-Göran Karlsson - ledande forskare knuten till Forum för levande historias kampanj om kommunismen - säger i en tv-intervju att man inte kan likställa kommunism och fascism, att det fanns mycket ljus i den kommunistiska utopin och att "något gick snett" när kommunistiska regimer satte i gång förtryck och blodbad. Denna synpunkt - som många i Sverige dessvärre verkar dela - är fullständigt felaktig.”

Läs artikeln. Hon gör på ett bra sätt upp med den mycket underliga synen att kommunismens brott på något sätt kan förlåtas för ”man ville väl”. Men ville man det? Var det väl DDR ville med sina idrottare? När man slog ner Ungernrevolten 1956? Pragvåren 1968? Stalins massutrensningar? Massakern på Himmelska Fridens torg och massmorden av Pol Pots gäng i Kambodja, för att nämna något.

De som idag kallar sig kommunister förstår att det är en omöjlig sak att försvara. Så nu heter det att dessa länder inte var ”riktiga” kommunistiska länder.

Kommunismen har dykt upp i delar av världen och alltid visat samma ansikte. Man har förtryckt sina medborgare, skapat ett totalitärt samhälle, förbjudit yttrandefrihet och ofta varit ett hot mot sina grannar.

Hur kan någon tro att efter att ha misslyckas alla gånger hittills att kommunismen någon gång skulle lyckas att förena kommunism med demokrati? Vem är så naiv? Är det inte så, som Ana Maria Narti väl beskriver, att kommunismens förutsättning är att medborgarna hålls i fasta tyglar?

Kina är inget undantag. Man har genom åren förtryckt sina medborgare. Och det fortsätter man. OS ger förtryckta grupper en chans att synas. Kina uppmärksammas.

Så till frågan igen skall OS bojkottas och skall statsminister Fredrik Reinfeldt inställa sin kinaresa?

OS i Moskva bojkottades av vissa västländer pga. Sovjetunionens invasion av Afghanistan. Men hjälpte det? Jag tror ingen har den uppfattningen.

Jag skrev det igår och skriver igen. Det totalitära stater fruktar mest är öppenhet och kontakter med utlandet. På grund av OS måste journalister och besökare släppas in. Kontakter skapas.

I dagens värld av Internet och mobiltelefoner är det svårt att hindra kommunikation. Mobilkameror gör varje innehavare till tänkbar dokumentärfilmare.

Av två onda ting, visa sin avsky för regimen genom bojkott, eller åka dit och medverka till öppenhet och kontakter väljer jag det senare. Men det finns givetvis en gräns då ett OS blir omöjligt. Då inget land med heder kan åka dit oavsett hur mycket kontakter och möjlighet till kritik och öppenhet det skapar.

Om Fredrik Reinfeldt åker till Kina och framför kritik är det bra. Men om han tänker göra en ny Göran Persson bör han stanna hemma. Men det tror jag inte.

Ni kommer kanske ihåg Göran Persson 1996 och vad han sa då i Kina ” Det är slående vad ett lands politiska stabilitet betyder för ett lands utveckling när man ser på Kina.”

Uttalandet kunde inte tolkas annat än att det fanns ett plus att ha ett stabilt diktatoriskt styrelseskick.

Jag hoppas Fredrik Reinfeldt på plats kan vara mycket tydlig i sin kritik. Även om kineserna givetvis kommer bli sura. Kritik på plats svider mer än ett tal på Sergels torg.

I Tibet och andra provinser i Kina visar kommunismen sitt rätta ansikte, igen. Förtryckets ansikte. De protesterande behöver vårt stöd.

PS! Bilden är på Tibets andlige ledare Dalai Lama som förövrigt har egen hemsida. DS!

Afton1Afton2Svd1Svd2Svd34DN123Sydsv12
Politik1 23DagblHDSvd54Sydsv25

måndag, mars 17, 2008

Öppenhet är diktaturens skräck

Det diktaturer fruktar mest är öppenhet. Därför är Nordkorea ett mycket slutet land. Precis som Burma.

Dessa länder har själva valt att stå utanför möjlighet till internationella arrangemang.

När Kina sökte OS tog man en risk. OS kräver öppenhet, att journalister både kommer till landet och granskar det. Att en mängd intresserade människor från hela världen besöker landet och spelen.

Men också att olika grupper i Kina ser sin chans när världens fokus är på Kina och protesterar.

Kineser kommer att träffa människor man aldrig skulle ha träffat annars. Och givetvis ta intryck.

Det är därför vi inte skall bojkotta OS.

Sanktioner och bojkotter har sällan lyckats utan skapar bara mer slutenhet och en chans för dåliga regimer att skapa en känsla att det är ”alla mot oss”.

USA:s sanktioner mot Kuba har visat detta. Hade 3 miljoner turister, däribland en hel del nordamerikaner, semestrat på Kuba varje år och man haft normala förbindelser skulle Kuba ha varit ett helt annat land. Och kanske hade diktaturen på Kuba redan fallit?

DN1DN2DN3DN4Svd1Svd2Svd3Afton12SydsvDagenHDDagBlPoli1234

söndag, mars 16, 2008

Slutet för Junilistan?

Junilistans ledare Nils Lundgren (bilden) avgår. Redan tidigare har EU-parlamentarikern Lars Wohlin hoppat över till kristdemokraterna.

Vem skall ta över efter Lundgren?

Junilistans företrädare har varit mycket tysta sedan de valdes in i EU parlamentet 2004

De flesta av de näringslivsmänniskor som stöttade listan verkar också vara borta.

Är det slutet på Junilistan vi ser nu?

DNSvdAftonSydsvHD

Vänstern måste hålla rent högerut

Idag får Sverigedemokraterna 3,7 % i SIFO.

5 % av LO:s medlemmar tänker rösta på dem.

Det finns en myt som drivs av vänstern att allianspartiernas väljare skulle vara intresserade av Sverigedemokraterna och att väljarna går mellan Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Håll rent åt höger, säger vänstern.

Men när man läser den valundersökning som SCB och Göteborgs universitet gjort om valet 2006 så tar Sverigedemokraterna i princip inga röster från alliansen.

Däremot var nettoflödet av röster för Sverigedemokrater från Västerpartiet 5000 röster, socialdemokraterna 17 000 röster och miljöpartiet 9000 röster. Folkpartiet var det enda alliansparti som hade nettoförlust till Sverigedemokraterna på 2000 röster.

Så vänstern förlorade 31 000 röster till Sverigedemokraterna netto och Alliansen 2000 netto.

Man ser det också tydligt i områden där alliansen är starka att rösterna för Sverigedemokraterna är få.

I Göteborgs kommun fick Sverigedemokraterna 2,55 % av rösterna i riksdagsvalet.

I Kortedala 7 fick Sverigedemokraterna 4,37 %. Där är alliansen svag och s-+mp+v fick 73 %.

Rannebergen-Angered 2 fick Sverigedemokraterna 7,93 %. s+mp+v fick här 66.78%.

I Askim-Hovås 2 får är alliansen och Moderaterna mycket starka. Socialdemokraterna får 3,39 %. Där får Sverigedemokraterna 0,75 %. Så ser det även ut i de andra områdena i Askim-Hovås förutan distrikt 2. Men där är Socialdemokraterna starka.

Så det är uppenbarligen främst Socialdemokraterna som måste hålla rent mot Sverigedemokraterna.

Hur är ju intressant. Feministiskt Initiativ fick intensiv mediebevakning och klarade inte denna granskning. Ju fler som fick höra vad man stod för desto mer röster tappade partiet.

Man hade ju ett mediauppsving med debatter mot Erik Ullenhag (fp) och Mona Sahlin (s) men det gav inget lyft. Jag tror att få vet vad de står för och fick man samma granskning som Feministiskt initiativ tror jag många skulle fundera en gång till innan man la rösten på dem.

Politiker bör ta debatten och media göra sin del av granskningen.

Tål Sverigedemokraterna en sådan granskning och debatt?

PS! Även i dagens mätning tar alliansen in på vänsterblocket. DS!

Svd1Svd2Svd3Svd4DNHDSvd4

SVT litar inte på svenska folket

I gårdagens melodifestival fick Sanna Nielsen flest röster av svenska folket och åker till Belgrad som svensk representant. Eller?

Nej SVT litar inte på att svenska folket ”röstar rätt”. Så i finalen finns en hemlig jury som har 50 % av makten. Att som Sanna få svenska folket röster räcker inte för att vinna.

Vem är juryn? Christer Björkmans eller Eva Hamiltons kompisar? Vem har utsett dem?

Tänk er detta i politiken.

Valet 2010 får ett av blocken svenska folkets röst. Men en jury har 50 % av makten och sammanlagt vinner det block som inte fick svenska folkets röster.

Så kan man inte göra, säger någon.

Inte i politik men när det gäller schlager. Då måste svenska folket, enligt SVT, styras så det röstar på rätt låt.

Det säger rätt mycket hur SVT, public service, ser på svenska folket.

Afton1Afton2Afton3Afton45Svd1234DN12345Sydsv12