söndag, mars 16, 2008

Vänstern måste hålla rent högerut

Idag får Sverigedemokraterna 3,7 % i SIFO.

5 % av LO:s medlemmar tänker rösta på dem.

Det finns en myt som drivs av vänstern att allianspartiernas väljare skulle vara intresserade av Sverigedemokraterna och att väljarna går mellan Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Håll rent åt höger, säger vänstern.

Men när man läser den valundersökning som SCB och Göteborgs universitet gjort om valet 2006 så tar Sverigedemokraterna i princip inga röster från alliansen.

Däremot var nettoflödet av röster för Sverigedemokrater från Västerpartiet 5000 röster, socialdemokraterna 17 000 röster och miljöpartiet 9000 röster. Folkpartiet var det enda alliansparti som hade nettoförlust till Sverigedemokraterna på 2000 röster.

Så vänstern förlorade 31 000 röster till Sverigedemokraterna netto och Alliansen 2000 netto.

Man ser det också tydligt i områden där alliansen är starka att rösterna för Sverigedemokraterna är få.

I Göteborgs kommun fick Sverigedemokraterna 2,55 % av rösterna i riksdagsvalet.

I Kortedala 7 fick Sverigedemokraterna 4,37 %. Där är alliansen svag och s-+mp+v fick 73 %.

Rannebergen-Angered 2 fick Sverigedemokraterna 7,93 %. s+mp+v fick här 66.78%.

I Askim-Hovås 2 får är alliansen och Moderaterna mycket starka. Socialdemokraterna får 3,39 %. Där får Sverigedemokraterna 0,75 %. Så ser det även ut i de andra områdena i Askim-Hovås förutan distrikt 2. Men där är Socialdemokraterna starka.

Så det är uppenbarligen främst Socialdemokraterna som måste hålla rent mot Sverigedemokraterna.

Hur är ju intressant. Feministiskt Initiativ fick intensiv mediebevakning och klarade inte denna granskning. Ju fler som fick höra vad man stod för desto mer röster tappade partiet.

Man hade ju ett mediauppsving med debatter mot Erik Ullenhag (fp) och Mona Sahlin (s) men det gav inget lyft. Jag tror att få vet vad de står för och fick man samma granskning som Feministiskt initiativ tror jag många skulle fundera en gång till innan man la rösten på dem.

Politiker bör ta debatten och media göra sin del av granskningen.

Tål Sverigedemokraterna en sådan granskning och debatt?

PS! Även i dagens mätning tar alliansen in på vänsterblocket. DS!

Svd1Svd2Svd3Svd4DNHDSvd4

3 kommentarer:

Jorma sa...

Tommy kan du då förklara för mig och andra varför speciellt Folkpartiet fiskar i våra /SD väljares) vatten? SD tillhör varken höger eller vänsterblocket..utan det tillhör folkets block.Ska erkänna att jag med detta vill lura in dig i en diskussion där du ideligen kommer prata om SDs invandringspolitik. För du kommer inte klara utav en diskussion med en Sverigedemokrat utan ovan nämda!

Thoralf A sa...

karl14vagAnledningen till att sd är starka i områden där s, v, mp är starka beror nog också på att dessa områden har en betydligt högre andel invandrare. Vilket aldrig är fallet i moderattäta områden.
Eftersom andel invandrartäta områden ökar kommer sd fortsätta att växa.
Enkel logik!

TOMMY RYDFELDT sa...

Jorma!

Om du vill debattera håll dig till ämnet i inlägget. Jag har läst partiprogrammet. SD är ett traditionellt högerparti. Därför är det intressant att man tar röster från vänstern.

Thoralf!

Din förklaring håller inte. Läs undersökningarna så förstår du. Snarare känner man inte till SD:s hela politik. Klarar den en granskning?