tisdag, mars 18, 2008

Borttagande av fastighetskatt löser inga problem

Statsrådet Mats Odell (kd) med bland annat ansvar för vissa bostadsfrågor föreslår i en intervju i Svenska Dagbladet att studentbostäder inte skall ha någon fastighetsskatt.

Det är ju i sig ett bra förslag att ta bort skatter men löser inte problemet för studenter att få det gå ihop.

Full fastighetskatt, eller som det nu heter fastighetsavgift, utgår bara på bostäder som är 10 år gamla. De första fem åren har man ingen avgift och år 6-10 har man halv avgift.

Så de som bor i nyproducerade studentlägenheter berörs inte av Odells förslag. Däremot den som lyckats få tag i en äldre billigare bostad får en sänkning.

Och den sänkningen blir ju inte speciellt stor. Fastighetsavgiften är 1200 kr per år. Så borttagande av avgiften ger studenterna 100 kr i månaden. Ingen svindlande summa.

Höjda studiemedel eller bostadsbidrag är en bättre lösning för att förbättra studentens ekonomi.

HDSydsv

Uppdatering 12:49

Fick en e-post av en läsare som riktigt påpekade att alla studenter bor inte i studentlägenheter. Studenter som delar en lägenhet i det vanliga beståndet finns säkert i alla kommuner med högskolor och universitet. Göteborg hyrde under den tid man hade problem med tomma lägenheter gärna ut "vanliga" lägenheter till studenter.

En liten teknikalitet är att fastighetstaxeringen blir något besvärligare då även ytan "studentlägenhet" måste särredovisas. Men det var en tekniskt detalj.

Inga kommentarer: