tisdag, mars 18, 2008

Kommunismen visar sitt rätta ansikte

Igår kväll såg jag en dokumentär på TV4 om hur Östtyska staten, det ”kommunistiska paradiset DDR” systematiskt dopade sina idrottare på 70 och 80-talet. Det var ett mänskligt experiment där kvinnor blev män. Man lade på sig orimlig muskelmassa och kroppar kollapsade.

Med idrottsresultat skulle DDR visa att kommunismen var överlägsen och skapade unika medborgare. Istället experimenterade man med människors hälsa.

Igår skrev också Ana Maria Narti, själv flykting från kommunismens Rumänien, en mycket bra artikel i Expressen om kommunismen, myndigheten Forum för levande historia och dess kampanj för att berätta om kommunismens brott.

Jag citerar henne:

”Professor Klas-Göran Karlsson - ledande forskare knuten till Forum för levande historias kampanj om kommunismen - säger i en tv-intervju att man inte kan likställa kommunism och fascism, att det fanns mycket ljus i den kommunistiska utopin och att "något gick snett" när kommunistiska regimer satte i gång förtryck och blodbad. Denna synpunkt - som många i Sverige dessvärre verkar dela - är fullständigt felaktig.”

Läs artikeln. Hon gör på ett bra sätt upp med den mycket underliga synen att kommunismens brott på något sätt kan förlåtas för ”man ville väl”. Men ville man det? Var det väl DDR ville med sina idrottare? När man slog ner Ungernrevolten 1956? Pragvåren 1968? Stalins massutrensningar? Massakern på Himmelska Fridens torg och massmorden av Pol Pots gäng i Kambodja, för att nämna något.

De som idag kallar sig kommunister förstår att det är en omöjlig sak att försvara. Så nu heter det att dessa länder inte var ”riktiga” kommunistiska länder.

Kommunismen har dykt upp i delar av världen och alltid visat samma ansikte. Man har förtryckt sina medborgare, skapat ett totalitärt samhälle, förbjudit yttrandefrihet och ofta varit ett hot mot sina grannar.

Hur kan någon tro att efter att ha misslyckas alla gånger hittills att kommunismen någon gång skulle lyckas att förena kommunism med demokrati? Vem är så naiv? Är det inte så, som Ana Maria Narti väl beskriver, att kommunismens förutsättning är att medborgarna hålls i fasta tyglar?

Kina är inget undantag. Man har genom åren förtryckt sina medborgare. Och det fortsätter man. OS ger förtryckta grupper en chans att synas. Kina uppmärksammas.

Så till frågan igen skall OS bojkottas och skall statsminister Fredrik Reinfeldt inställa sin kinaresa?

OS i Moskva bojkottades av vissa västländer pga. Sovjetunionens invasion av Afghanistan. Men hjälpte det? Jag tror ingen har den uppfattningen.

Jag skrev det igår och skriver igen. Det totalitära stater fruktar mest är öppenhet och kontakter med utlandet. På grund av OS måste journalister och besökare släppas in. Kontakter skapas.

I dagens värld av Internet och mobiltelefoner är det svårt att hindra kommunikation. Mobilkameror gör varje innehavare till tänkbar dokumentärfilmare.

Av två onda ting, visa sin avsky för regimen genom bojkott, eller åka dit och medverka till öppenhet och kontakter väljer jag det senare. Men det finns givetvis en gräns då ett OS blir omöjligt. Då inget land med heder kan åka dit oavsett hur mycket kontakter och möjlighet till kritik och öppenhet det skapar.

Om Fredrik Reinfeldt åker till Kina och framför kritik är det bra. Men om han tänker göra en ny Göran Persson bör han stanna hemma. Men det tror jag inte.

Ni kommer kanske ihåg Göran Persson 1996 och vad han sa då i Kina ” Det är slående vad ett lands politiska stabilitet betyder för ett lands utveckling när man ser på Kina.”

Uttalandet kunde inte tolkas annat än att det fanns ett plus att ha ett stabilt diktatoriskt styrelseskick.

Jag hoppas Fredrik Reinfeldt på plats kan vara mycket tydlig i sin kritik. Även om kineserna givetvis kommer bli sura. Kritik på plats svider mer än ett tal på Sergels torg.

I Tibet och andra provinser i Kina visar kommunismen sitt rätta ansikte, igen. Förtryckets ansikte. De protesterande behöver vårt stöd.

PS! Bilden är på Tibets andlige ledare Dalai Lama som förövrigt har egen hemsida. DS!

Afton1Afton2Svd1Svd2Svd34DN123Sydsv12
Politik1 23DagblHDSvd54Sydsv25









5 kommentarer:

xpressnow sa...

Tack för ett rakt-på, enkelt och entydigt kåseri. Bra. Kan inte annat än att hålla med. Det är beklämmande och ledsamt att så många människor blir, och vill bli lurade (trots allt så verkar fler än 50% av svenskarna fortfarande tro på denna ideologi, många gånger tror jag det är samma 50% som står för de flesta svartjobben och skattefifflet). Ledsamt.

Unknown sa...

Håller med både Tommy och Torbjörn. Vidare så nämns kommunismnes brott mot mänskilgheten allt för sällan, jag är helt övertygad om att varje skolelev vet precis vem Hitler var men att många aldrig ens hört talas om Pol Pot. Det borde finnas en mer allsidig syn i skolan på extrema ideologier samt vad etnisk nationalism kan leda till.

Johan
http://sprangpunkt.wordpress.com

Tobias sa...

Jag är förvånad över debatten som följde efter Forumet för levande historia skulle göra en utställning om kommunismens folkmord. För vänsterpartister så var det i stort sätt förtal av deras ideologi. Själv tycker jag att man måste kunna utstå kritik även om man är vänster. Men kommunismen kommer alltid fungera bäst i dom länder som kommunister förblir en liten del av befolkningen. Det finns inga mysiga diktaturer.

argyrocastro sa...

Väldigt bra skrivet om Kina och Tibet.

http://argyrocastro.blogspot.com/

Unknown sa...

Intressanta tankar. Bra formulerat.. ha det!! Mvh Tony