lördag, september 02, 2006

Folkpartiet bloggar

Bloggen Hallands val har gått igenom vilka partier som har bloggande kandidater i Halland. Där får Folkpartiet högt betyg.

Läs gärna Suzanne Åkerlunds och Fatima Svanås bloggar. Två duktiga fp-kvinnor från Halmstad.

fredag, september 01, 2006

Sossedesperation om nattöppen närakut

Socialdemokraterna är desperata. Man har hamnat en en svekdebatt kring sitt nej till nattöppen närakut i Kungsbacka och gör våldsamma utlopp mot folkpartiet.

Nu är Maud Lanne (s) ute i lokaltidningarna med olika angrepp. Deras talesman i dessa frågor, Bo Karlsing, är satt i frysboxen och får eller vill inte ta debatten. Men vi tar debatten

Detta inlägg hade jag och Gunilla Rivle i Kungsbacka Posten igår torsdag 31/8. Rubriken är inte vår utan tidningens. Det som publicerades (se nedan) är också något kortat.

Svek i debatten om närakut

Maud Lanne försöker i Kungsbacka Posten 29/8 vända det hela genom att misstänkliggöra folkpartiets program för Kungsbacka sjukhus. Hon använder ett vanligt debattsätt från (s) att när man är trängd gå till attack och inte ta debatt i sakfrågan.

Till skillnad från (s) är vi stolta över vårt program och vi behöver inte omtolka och försöka svänga oss som Maud Lanne.

Grunden för socialdemokraternas problem är att ni lovade jour i samma omfattning 2002 men röstade inte för nattöppen närakut. Detta går inte att komma ifrån hur ni än försöker.

Ni skyllde på att vårt förslag var underfinansierat. Men nu har vi facit. Nattöppen närakut skulle ha kostat 3,1 miljoner. Överskottet för 2006 beräknas till 3,5 miljoner. Vi fick alltså rätt. Pengarna fanns och ni svek.

Gunilla Rivle (fp)
Ledamot i närsjukvårdsnämnden

Tommy Rydfeldt (fp)
Landstingskandidat

torsdag, augusti 31, 2006

Min första vårdpolitiska debatt

Idag har jag varit i Falkenberg och deltagit i en vårdpolitisk debatt som representant för Folkpartiet. Arrangör var Vårdförbundet och debatten var en del av en utbildningsdag för fackligt aktiva.

Jag har ju deltagit i många debatter genom åren men det var min första debatt kring vårdfrågor.

Jag tycker alltid det är kul att komma ut och prata politik. Den här formen är också bra. Var och en fick 2 minuters inledning sedan var det frågor från förbundets länsordförande och publiken som styrde debatten.

Det är bra att höra hur medarbetare i landstinget tänker och vad man funderar på.

Landstinget Halland går ju igenom en ganska stor omvandling då ersättningssystemet som heter Vårdval Halland börjar införas den 1 januari 2007.

Detta system innebär att alla medborgare får en vårdpeng som följer med patienten. Så makten går från politiker till medborgarna. Är en medborgare inte nöjd med sin central så byter man och tar med sig vårdpengen dit.

Givetvis finns det oro inför denna förändring men jag tror på den och det skall bli intressant att följa hur det fungerar. Kommer många att byta? Eller kommer vårdcentralerna, både privata och landstingets egna, att öka servicen när man känner pressen?

söndag, augusti 27, 2006

Moderaternas nedgång, hot mot alliansregering?

Senaste SIFO visade på över 4 % nedgång för moderaterna. I Temo låg (m) på en nedgång på 1,8 %.

Moderaterna är kända för att gå in i valrörelser med bra siffror men tappa.

I valrörelsen 2002 hade man i SIFO den 28 augusti 2002, 20,6 % men fick i valet 15,3 %. Ett tapp under valspurten på 5,3 %.

Moderaternas nedgång kan därför bli ett hot mot en ny alliansregering.

Förmodligen är det väljare som efter viss fundering inte känner sig helt hemma i moderaterna. Reinfeldt schabbel kring räntebidragen har säkert bidragit till nedgången.

Det lägger ett ansvar på Folkpartiet och övriga partier i alliansen att försöka fånga upp dessa väljare. Jag tror särskilt Folkpartiet med sin skolpolitik och det enda parti med en integrationspolitik värd namnet, har stor chans att övertyga dessa väljare. Folkpartiet måste visa att socialdemokraterna och deras allierade i vänsterkartellen inte är lösningen på Sveriges problem.