fredag, oktober 19, 2007

Bröllop, folkomrösta och att besvara e-post

Expressens stora nyhet idag, som man är mycket stolt över, är att UD begärt extra pengar i budgeten för kronprinsessan Viktorias bröllop.

Kunde ha varit en nyhet men i Svenska Dagbladet berättar UD att man gjorde likadant förra året. Pengarna gäller inte bara kronprinsessan utan alla kungabarnen som är i en ålder då de mycket väl kan gifta sig. Så där sprack den nyheten. Men någon gång får dem säkert rätt.

I natt kom man överens om nytt EU fördrag.

Jag har inget emot det i sak men min principiella inställning att sådana fördrag skall man folkomrösta om. Precis som vi gjorde om själva medlemskapet och införande av Euron.

Jag skulle gärna kampanja för ett Ja i en folkomröstning.

EU:s problem är att det finns många som inte gillar eller vet vad man pysslar med och att det finns ett demokratiskt underskott. En folkomröstning skulle skapa en debatt om EU och fler skulle lära sig hur viktigt EU är.

Noterar att folkpartiets EU parlamentariker Olle Schmidt också är för folkomröstning.

Till Svenska Dagbladet säger han:

”- Det finns en rädsla för att folk röstar fel. Det är ett väldigt dåligt argument”

Enligt en undersökning PC för alla gjort är vissa kommuner dåliga på att svara på e-post.

Noterar att Kungsbacka varken är sämst eller bäst.

Man påpekar också att spamfilter är ett problem för kommunerna. Har själv erfarenhet av det. Skrev en e-post till en person på Kungsbacka kommun. Brevet kom inte igenom och jag fick felmeddelande. Jag skrev i brevet: ” Till slut så….” och man fastnade på ordet "slut" som på engelska betyder något annat.

torsdag, oktober 18, 2007

Politisk strejk skulle gynna alliansen

Många bloggare, senast Jinge, pläderar för politisk strejk i Sverige mot den sittande i demokratiska val valda regeringen. Frågan dyker upp vid varje opinionsundersökning som visar stöd för oppositionen. Men LO säger klart nej.

Varför?

Svaret är mycket enkelt. Det vore en dröm för alliansen med politisk strejk. Tänk om LO gick ut och strejkade mot den folkvalda regeringen som gör precis det som man gick till val på.

Frågorna till Wanja L-W blir direkt; Accepterar du inte demokratiska val och utslagen i valet? Varför strejkade ni inte när Monas Sahlin 1990 ville lagstifta om strejkförbud, lönestopp m.m.?

Sedan går frågorna till Mona Sahlin. Är det rätt att politisk strejka som LO? Om ja blir det samma fråga om hon inte accepterar demokratiska val?

Dessutom röstar 50 % i vissa LO förbund på alliansen. Det skulle bli stor splittring i LO. Vissa skulle vägra strejka många skulle lämna LO.

Allt detta vet LO och (s) och därför är man så emot politiska strejker.

Opinionsläget skulle kunna ändras över en natt. Alliansens väljare mobiliseras. Många skulle ifrågasätta socialdemokraterna och LO:s inställning till demokratin.

Glöm inte att väljare genuint ogillar manipuleringar och taktik från partierna. Gordon Brown fick erfara detta i Storbritannien. Först inget om nyval och lanseringen som sig själv som en politiker som står ovanför taktik i egensyfte. När sedan stödet gick upp snabbt fundera på nyval och bli övertaktiskt för att sedan när stödet föll inställa valet i panik. Det kostade honom 10 % i opinionen.

En politisk strejk av LO skulle kosta (s) 10 % i väljarstöd.

Jag har givetvis inget emot detta men tycker man glömmer bort att LO faktiskt har ett motiv till varför man så klart säger nej till politisk strejk.

onsdag, oktober 17, 2007

Sverigedemokraterna, Hillary och Läggmatch

Sverigedemokraterna drar igång en kampanj för att få fler sympatisörer. Och den stora frågan blir partiets motstånd mot flyktingar och invandrare. Vad förvånad jag blir. Samtidigt vill man bredda politiken. Hur detta ensidiga satsandet på en fråga går ihop med att bredda politiken kan man verkligen fundera över.

Polis och åklagare lägger också ner förundersökningen om överfallet på en flickvän till en ledande Sverigedemokrat.

Bevis saknas helt enkelt. Sverigedemokraten pekar själv på AFA (Antifascistisk aktion) som tänkbara gärningsmän något polisen avvisar. Enligt dem finns inga bevis för detta. Och jag tror polisen har rätt. Skulle AFA eller någon annan sådan grupp ha gjort detta hade man meddelat det genom en e-post eller på en hemsida.

Annars hade det ju inte varit någon idé att genomföra överfallet, om det nu ägt rum.

TT frågar nämligen polisens utredaren följande intressanta fråga:

TT: Men finns det något bevis för att ett överfall har ägt rum?

– Nej, det finns inget som talar för det. Men det finns ingen tekniker som säger det rent ut, Tora Holst (åklagaren) säger det inte rent ut och det gör inte jag heller.

I USA ångar Hillary Clinton vidare mot den demokratiska nomineringen som partiets presidentkandidat. Hon har mest pengar och har fått ihop 225 miljoner kronor. Dessutom visar CNN:s opinionsundersökning att hon leder bland demokraterna med 51 %. Närmast kommer Barack Obama med 21 %.

Idag meddelar Al Gore att han som väntat inte ändrat sig och kommer inte att ställa upp i nästa års presidentval.

Så vilken demokrat skall kunna hindra Hillary att bli nominerad?

En supportergrupp inom AIK. Firman boys, kräver att AIK skall förlora medvetet mot IFK Göteborg nu på måndag. Allt för att hindra Djurgården från att vinna SM-guld.

Undrar hur detta påverkar spelarna? Kommer AIK publiken att heja på Blåvitt på Råsunda?

Tyvärr får Blåvitt klara sig utan Niclas Alexandersson. Gissningsvis ersätter Stafan Selakovic.

Sahlins människosyn är skrämmande

Vi får nog vänja oss vid att Mona Sahlin försöker prata så lite politik som möjligt och istället få uppmärksamheter på vissa ord.Göran Persson sa väl ungefär att Mona är bra på att prata men det fanns lite substans hos henne.

Hennes anförande i partiledardebatten saknade svar på vilken politik (s) vill föra. Och det som presenterades var en slags favorit i repris.

Man försöker verka som man föreslår saker men det är bara tomma ord.

T.ex. så vill (s) bygga ut högskolan med 4500 platser. För vem? Många högskolor har tomma platser då många söker och får jobb idag. Fler högskoleplatser har ju varit ett tidigare knep hos (s) för att dölja arbetslöshet. Man vill också bygga ut komvux. För vem? I många kommuner så minskar sökandena till komvux ordentligt. Upp till 50 %.

Skall man försöka stimulera människor som fått jobb att söka till högskolan och komvux istället?

Vet hon vad hon pratar om?

Hon visade också upp en oerhörd brist på respekt för dem som jobbar i serviceyrken och nämnde städning och lövkrattning som något oerhört nedsättande att arbeta med.

Tydligen så är det fullständigt Ok att subventionera en snickare (ofta man) som lägger ett golv, så kallade ROT-avdrag, men inte den som sedan städar golvet (ofta kvinna) efter snickaren.

Vilken skrämmande människosyn

Hon avslutade sitt anförande men en ganska komisk replik.

”Vi socialdemokrater kommer också att fortsätta att lägga fram konkreta alternativ här i Sveriges riksdag.”

För det är ju precis det man inte gör.

När skall väljarna få veta hur (s) vill att skolan skall se ut? Betyg från årskurs 6? Skall man börja satsa på att lära eleverna att läsa och skriva i lågstadiet eller som (s) drivit, i gymnasiet (Individuella programmet)?

Hon säger att (s) vill sänka fastighetsskatten för det med vanliga hus. Hur?

Skall de skattesänkningar vanliga människor fått tas bort?

Skall alla de som får jobb genom avdrag för hushållstjänster bli av med sina jobb? Kanske de skall tvingas in på Komvux?

Hur skall vi få fler jobb i Sverige?

Och vem skall hon regera med. Vilket regeringsalternativ står (s) för?

Taktiken är givetvis att försöka mörka sin egen politik så länge som möjligt under mandatperioden. För när Mona Sahlin skall börja svara på frågorna ovan får hon rejäla problem.

söndag, oktober 14, 2007

Firar (s) för tidigt?

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown vet att opinionsmätningar bara mäter just den stunden de utförs. Att plötsligt kan de skifta och från en vecka till en annan ge helt olika resultat.

På två veckor har hans stöd fallit från en ledning på upp till 10 % över konservativa till att ligga under med 7 % enligt tidningen The Telegraph.

Här hemma är opinionsläget oförändrat.

Alliansen får 42,2%. Rubrikerna påstår att det är det sämsta resultatet i SIFO sedan valet men i förra mätningen fick man 41,9%, så någon kan uppenbarligen inte räkna.

Vad man kan konstatera från flera mätningar är att (m) börjar sjunka. Folkpartiet är på uppgång. Centerpartiet ligger stadigt kvar kring valresultatet och (kd) och (v) parkerar sig kring 4 % spärren.

Men det är 3 år kvar till nästa val. Om (s) redan firar valsegern så kan alltid Mona Sahlin ringa till Gordon Brown. Han hade nästan utlyst nyval och vunnit det i teorin när opinionen vände rejält. Gordon kan berätta att det kan vända snabbt från hjälte till att vara en belastning för partiet.

Det känns givetvis bra att Folkpartiet är på uppgång sedan landsmötet. Stämningen är bra i partiet och människor man möter är positiva till Jan Björklund och partiets politik.