torsdag, oktober 18, 2007

Politisk strejk skulle gynna alliansen

Många bloggare, senast Jinge, pläderar för politisk strejk i Sverige mot den sittande i demokratiska val valda regeringen. Frågan dyker upp vid varje opinionsundersökning som visar stöd för oppositionen. Men LO säger klart nej.

Varför?

Svaret är mycket enkelt. Det vore en dröm för alliansen med politisk strejk. Tänk om LO gick ut och strejkade mot den folkvalda regeringen som gör precis det som man gick till val på.

Frågorna till Wanja L-W blir direkt; Accepterar du inte demokratiska val och utslagen i valet? Varför strejkade ni inte när Monas Sahlin 1990 ville lagstifta om strejkförbud, lönestopp m.m.?

Sedan går frågorna till Mona Sahlin. Är det rätt att politisk strejka som LO? Om ja blir det samma fråga om hon inte accepterar demokratiska val?

Dessutom röstar 50 % i vissa LO förbund på alliansen. Det skulle bli stor splittring i LO. Vissa skulle vägra strejka många skulle lämna LO.

Allt detta vet LO och (s) och därför är man så emot politiska strejker.

Opinionsläget skulle kunna ändras över en natt. Alliansens väljare mobiliseras. Många skulle ifrågasätta socialdemokraterna och LO:s inställning till demokratin.

Glöm inte att väljare genuint ogillar manipuleringar och taktik från partierna. Gordon Brown fick erfara detta i Storbritannien. Först inget om nyval och lanseringen som sig själv som en politiker som står ovanför taktik i egensyfte. När sedan stödet gick upp snabbt fundera på nyval och bli övertaktiskt för att sedan när stödet föll inställa valet i panik. Det kostade honom 10 % i opinionen.

En politisk strejk av LO skulle kosta (s) 10 % i väljarstöd.

Jag har givetvis inget emot detta men tycker man glömmer bort att LO faktiskt har ett motiv till varför man så klart säger nej till politisk strejk.

Inga kommentarer: