söndag, oktober 14, 2007

Firar (s) för tidigt?

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown vet att opinionsmätningar bara mäter just den stunden de utförs. Att plötsligt kan de skifta och från en vecka till en annan ge helt olika resultat.

På två veckor har hans stöd fallit från en ledning på upp till 10 % över konservativa till att ligga under med 7 % enligt tidningen The Telegraph.

Här hemma är opinionsläget oförändrat.

Alliansen får 42,2%. Rubrikerna påstår att det är det sämsta resultatet i SIFO sedan valet men i förra mätningen fick man 41,9%, så någon kan uppenbarligen inte räkna.

Vad man kan konstatera från flera mätningar är att (m) börjar sjunka. Folkpartiet är på uppgång. Centerpartiet ligger stadigt kvar kring valresultatet och (kd) och (v) parkerar sig kring 4 % spärren.

Men det är 3 år kvar till nästa val. Om (s) redan firar valsegern så kan alltid Mona Sahlin ringa till Gordon Brown. Han hade nästan utlyst nyval och vunnit det i teorin när opinionen vände rejält. Gordon kan berätta att det kan vända snabbt från hjälte till att vara en belastning för partiet.

Det känns givetvis bra att Folkpartiet är på uppgång sedan landsmötet. Stämningen är bra i partiet och människor man möter är positiva till Jan Björklund och partiets politik.

Inga kommentarer: