lördag, oktober 13, 2007

Samordna samhällsservice

Folkpartiets motion till Landstinget Halland att man skulle utreda möjligheten att samarbeta med kommunerna i länet och Region Halland, när det gäller servicetjänster, bifölls av landstingsfullmäktige.

Och det är en fråga i tiden. Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket pratar om gemensamma servicekontor. Staten vill spara 1500 tjänster genom servicesamordning i statliga myndigheter. Laholm och Hylte tittar på samarbete inom personaladministration.

Detta är bara början. Samordningen bara inom Landstinget Halland har sparat 100 miljoner sedan år 2000.

Idag har jag en insändare om detta i Hallands Nyheter.
Här är den i sin helhet.

Samordning sparar miljoner

När Landstinget Halland i slutet av 90-talet beslöt att samordna alla servicefunktioner i en förvaltning, Landstingsservice, var det ett ovanligt framsynt tänkande.

Man gav också direktiv om att efter att förvaltningen fått möjlighet att effektivisera verksamheten skulle den konkurrensutsättas och kunna jämföras med privata marknadens priser för dessa tjänster.

Idag har vi facit. Sedan år 2000 har kostnaderna för servicetjänster i landstinget minskat med 22 procent.

Förutom sänkta priser fördelar också styrelsen för Landstingsservice ut eventuellt överskott som bonus till kunderna.
Prissänkningarna och bonus har sedan år 2000 gett 100 miljoner tillbaka till vården i Halland.

Det var med denna bakgrund folkpartiet skrev en motion om att titta på samverkan och samordning av servicetjänster, inte bara inom landstinget, utan mellan landstinget, länets kommuner och Region Halland.

Till vår stora glädje blev motionen bifallen av landstingsfullmäktige.
Det finns mycket pengar att spara genom samverkan och samordning inom bland annat telefoni, kost, städ och fastighetsskötsel. Och de pengar som sparas kan förstärka allt från sjukvård till kulturen.

För att det inte bara skall bli vackra ord om samverkan kommer jag och folkpartiet med stor förväntan följa hur arbetet fortskrider och återkomma om vi inte ser tillräckligt med resultat.

Tommy Rydfeldt (fp)
Ledamot i styrelsen för Landstingsservice
Landstinget Halland

Inga kommentarer: