torsdag, oktober 11, 2007

Marknadshyror och Danielssons jobbkrav

Inom moderaterna har det blivit lite turbulens om att man föreslås säga nej till marknadshyror vid sin stämma.

Kanske är det motiveringen som gör detta. Att bruksvärdesystemet fungerar bra. Det gör det inte.

Problemet är att samma bostad har två värden. Ett som hyresrätt som är reglerat och ett som bostadsrätt som följer vad marknaden vill betala. Villor har ju också ett pris vad marknaden vill betala.

Konsekvensen blir att när en ägare av ett hyresrättshus vill sälja så betalar ett annat fastighetsbolag ett pris baserat på hyrorna som inte får höjas hur man vill och en bostadsrättsförening ett annat pris som är högre. Ofta minst 25 % eftersom de värderar lägenheterna efter marknadspris på bostadsrätter.

Men det är naivt att tro att man idag i Sverige skulle kunna gå över till marknadshyror. Sverige är ett av världens mest reglerade länder vad gäller hyresrätter. Här lyckades socialdemokraterna införa planekonomin och vi ser hur planekonomin inte fungerar.

Men att gå från planekonomi till marknadssekonomi är inte lätt. Konsekvensen skulle givetvis i vissa områden bli kraftigt höjda hyror.

För att gå över till marknadshyror måste vi också ha en fungerande hyresmarknad. I t.ex. Norge är ägarlägenheter en viktig form. Någon äger flera sådana och hyr ut dem. Sådant finns inte i Sverige.

När man tar steg mot en mer marknadsanpassad hyresmarknad måste bostadsmarknaden också vara i balans. Tillgång och efterfrågan måste vara någorlunda lika. Det är den inte idag.

Målet måste givetvis vara att nå en avreglerad hyresmarknad. Sverige är inte mer annorlunda än t.ex. Norge, Finland eller Belgien där varianter finns. Men det måste ske i små steg.

Bästa sättet som ett första steg är att parterna på bostadsmarkanden tillsammans med regeringen kommer överens om justeringar i bruksvärdesystemet så att läge och standard blir viktigare inslag i hyressättningen

Införande av ägarlägenheter men en friare hyressättning om de hyrs ut är ett annat steg.

Hoppas bara inte moderaterna hoppas, som antyds i Svenska Dagbladet, att om man inget gör så dör hyresrätten i vissa områden. Och att det är målet.

Lars Danielsson skapar rubriker idag igen. Nu har han tackat nej till ett arbete som ambassadör i Rom till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO.

Danielsson tackar nej med motiveringen till att han inte sysslat med jordbruksfrågor.

Förmodligen tar inte Lars Danielsson vilken tjänst som helst. FN ambassadör var väl ett av de jobb han sökt.

Får han erbjudande om ambassadör i Spanien kommer han också säkert tacka nej. Han gillar ju inte monarkier och att Kungar har en roll, dock ceremoniell, som kan uppfattas politisk.

Inga kommentarer: