torsdag, april 30, 2009

EP valet kan ruska om

Dagens mätning av DN/Synovate av opinionen inför valet till Europaparlamentet den 7 juni kan ruska om den svenska politiken.

Att Piratpartiet ser ut att få ett mandat är givetvis ett utslag för ett missnöje i första hand med allt från FRA, via IPRED till att film- och skivbolag inte hittat tillräckligt bra vägar att dela och köpa material lagligt. Och därmed se till att upphovsmännen får betalt.

Att förbjuda och hindra tycks vara den väg man vill gå och det gynnar givetvis Piratpartiet. Och Vänsterpartiet ser ut att få betala för detta.

Sedan får man se om Piratpartiet kan mobilisera. Den grupp som säger sig rösta på dem är också den som skolkar mest.

Intressesant är också att för första gången sedan 1914 kan något annat parti än Socialdemokraterna bli störst i Sverige i ett val. Man har också problem med mobilisering inom (S).

Det vore konstigt om det inte skulle skaka om (S) rejält om man blev tvåa i valet. Och Mona Sahlin ifrgsätts på nytt.

Folkpartiets framtoning som ett EU vänligt parti ger betalt. 9 % är en bra siffra och när Marit Poulsen får upp ångan kan det bli mer. Jag tror det finns en hel del människor i Sverige som ser EU som ett bra redskap att samarbeta kring miljö, ekonomi,polis m.m. Och de har i Folkpartiet ett parti som vågar vara för detta samarbete.

Slutligen verkar Junilistan gå mot en kollaps. När Nils Lundgren avgick frågade jag på bloggen om det var slutet för Junilistan? Det verkar så. Man har inte på något sätt lyckats synas under 5 år. Partiet har inte gjort någon skillnad. Och det tycks opinionen också inse.

DN1SvdaftonbladetExpressen

måndag, april 27, 2009

Stor uppmärksamhet för förslaget om Eurolän.

Uttalandet på Folkpartiets länsårsmöte att arbeta för att Euron kan användas som parallell valuta i Halland har fått stor uppmärksamhet. Och positivt gensvar.

Omröstningar på nätet som Hallands Nyheter,Hallandsposten och GP anordnat ger klar majoritet för förslaget.

Läs uttalandet här.

Den enda som inte förstår är Ingemar Lundin (S). Men jag tror inte han läst uttalandet.

Aftonbladet, GP, Hallands Nyheter, Hallandsposten och Radio Halland är bara några som skriver om det. Fler lär det bli.

Om 44 dagar skall vi rösta i valet till Europaparlamentet.

Första valutspelet är gjort i Halland av Folkpartiet.

Bor man i Halmstad kan man den 5 maj gå på debatt mellan bland annat Cecilia Wikström (FP) och Marita Ulvskog (S).Platsen är Nissanscenen på Halmstad stadsbibliotek mellan 18.30-20.00.

Marita Ulvskog (S) är förresten en konstig kandidat till Europaparlamentet. Hon vill dit men är emot EU.

Ungefär som att gå på restaurang och äta hos en kock som inte gillar att laga mat.

söndag, april 26, 2009

Gör Halland till Eurolän

Den liberala invasionen av kungsbacka resulterade i två viktiga händelser.

Vi fick en ny topptrio som leder Folkpartiet i Halland. Hans-Åke Fryklund från Åsa i Kungsbacka (ordförande), Fatima Svanå från Halmstad (1:e vice ordförande) och Niclas Erlandsson (2:e vice ordförande) valdes enhälligt att leda länsförbundet. På bilden från vänster Niclas, Fatima och Hans-Åke.

Dessutom tog ett enigt årsmöte ett uttalande.

Gör Halland till Eurolän.

Det är startskottet i Kungsbacka och Halland på kampanjen inför EP-valet.

Den 7 juni kan vi säga ja till samarbete inom ekonomi, miljö, brottslighet och andra viktiga områden genom att rösta på ett parti som vill vara med i EU. Inte ett parti som säger nja eller som (S) toppar med en EU motståndare och vill bråka under EU ordförandeskapet.

Folkpartiet säger ja till Europa, ja till EU och ja till Euron.

Här pressmeddelandet i sin helhet.

Gör Halland till Eurolän

Euron har kommit för att stanna. Svenskarna och svenska företag har tidigare förlorat en del i handel och valutaförluster på att inte tillhöra euron, men det är nu i finanskrisens svallvågor som värdet av en gemensam valuta verkligen visar sig.

– Hallänningarna sade i folkomröstningen 2003 ett knappt nej till euron. 45 procent av länets invånare röstade för och 53 sade nej. I opinionsundersökningar visas nu att hallänningarna är positivt inställda till euron som valuta. Vi hoppas snart få chansen att rösta ja i en ny folkomröstning, men redan nu bör vi gå före. Halland är en av landets mest internationella regioner, med en stor turistnäring, stor exportberoende industri och mycket stor handel med GeKås i spetsen och för oss hallänningar finns extra stora fördelar med att ha den europeiska valutan i vår egen vardag, säger Hans-Åke Fryklund, nyvald förbundsordförande för Folkpartiet Liberalerna i Hallands län.

Folkpartiet Liberalerna beslutade på sitt förbundsårsmöte i Kungsbacka i helgen därför att verka för att Halland inför euron som en parallell valuta från januari 2010.

Vårt förslag innebär att euron ska kunna användas som betalningsmedel överallt där det är praktiskt möjligt, i affärer och i hotell, på restauranger, i taxi och automater. Vi vill att man ska kunna köpa sin kollektivtrafikbiljett i betalningsautomaterna med euromynt eller utländska bankkort.

Inom den privata sektorn avgör givetvis företagen själva, men redan nu tas euron emot i många butikskedjor och många av industrierna handlar enbart i euro redan nu. Genom dialog mellan offentlig och privat sektor kan genomslaget bli ännu större.

Vi är övertygade om att de flesta näringsidkare och finansaktörer ser de stora fördelarna med att gå i förväg i det fördjupade europeiska samarbetet.

Folkpartiet Liberalerna i Hallands län säger ja till Europa, och ja till euron.

Svd234