torsdag, april 30, 2009

EP valet kan ruska om

Dagens mätning av DN/Synovate av opinionen inför valet till Europaparlamentet den 7 juni kan ruska om den svenska politiken.

Att Piratpartiet ser ut att få ett mandat är givetvis ett utslag för ett missnöje i första hand med allt från FRA, via IPRED till att film- och skivbolag inte hittat tillräckligt bra vägar att dela och köpa material lagligt. Och därmed se till att upphovsmännen får betalt.

Att förbjuda och hindra tycks vara den väg man vill gå och det gynnar givetvis Piratpartiet. Och Vänsterpartiet ser ut att få betala för detta.

Sedan får man se om Piratpartiet kan mobilisera. Den grupp som säger sig rösta på dem är också den som skolkar mest.

Intressesant är också att för första gången sedan 1914 kan något annat parti än Socialdemokraterna bli störst i Sverige i ett val. Man har också problem med mobilisering inom (S).

Det vore konstigt om det inte skulle skaka om (S) rejält om man blev tvåa i valet. Och Mona Sahlin ifrgsätts på nytt.

Folkpartiets framtoning som ett EU vänligt parti ger betalt. 9 % är en bra siffra och när Marit Poulsen får upp ångan kan det bli mer. Jag tror det finns en hel del människor i Sverige som ser EU som ett bra redskap att samarbeta kring miljö, ekonomi,polis m.m. Och de har i Folkpartiet ett parti som vågar vara för detta samarbete.

Slutligen verkar Junilistan gå mot en kollaps. När Nils Lundgren avgick frågade jag på bloggen om det var slutet för Junilistan? Det verkar så. Man har inte på något sätt lyckats synas under 5 år. Partiet har inte gjort någon skillnad. Och det tycks opinionen också inse.

DN1SvdaftonbladetExpressen

1 kommentar:

Friskytten sa...

Jag tycker att det vore bra om Piratpartiet kommer in i Eu. Sådana här troll brukar spricka när de hamnar i rampljuset, såsom Ny Demokrati och Junilistan.

En plats i parlamentet kanske också kan få dem att svara på de frågor som de nu hela tiden undviker:

Hur ska de som arbetar med musik, film och liknande få betalt för sitt arbete om konsumtionen blir gratis?

Om raset i skivförsäljningen inte beror på den illegala fildelningen, vad beror den då på?

Kan svenska, eller ens europeiska politiker verkligen skänka bort andras egendom hur som helst? Upphovsrätten gäller ju internationellt.

Varför är det så extremt farligt att behöva betala för sin konsumtion av film, musik och liknande, när man anser det helt rimligt att betala taxichaufförer och tandläkare? Är man i själva verket bara så djävla snål att man är beredd att engagera sig politiskt bara för att kunna se till att upphovsmännen inte får betalt?

friskytten.blogg.se