Närsjukvården i Region Halland betalar idag ca: 2 miljoner kronor i månaden för hyrläkare. De används både för kortare och längre uppdrag.
Man skall inte vara naiv och tro att det går att vara utan dem. Sjukdom inträffar alltid, semester måste beviljas och en del medarbetare vill gå vidare i sin karriär och säger upp sig. Då uppstår vakanser.
Men går det att minska kostnaden och låta pengarna stanna i Halland?
Den frågan diskuterade Driftnämnden Närsjukvårds arbetsutskott på tisdagens möte.
Idéerna är många. Kan man skapa ett eget "bemanningsföretag" där man anställer läkare som gillar att arbeta som stafettläkare och istället bara arbetar inom Region Halland? Eller kanske man anställs med 50% fast tjänst på en vårdcentral och övrigt hjälper till på andra när behov uppstår?
Eller finns det andra idéer för att minska antalet inhyrda?
Närsjukvårdens personalchef fick i uppdrag att arbeta med ett förslag
I denna fråga tror jag det är oerhört viktigt att vi skapar en dialog med läkarna, övrig berörd personal, vårdcentralschefer och de fackliga organisationerna.
Att det inte tas fram ett förslag centralt som sedan fackföreningarna får tycka till om och så fattas beslut. Utan att de som är berörda får vara med och lägga synpunkter. Och att förslaget formas utifrån dessa synpunkter.
Exakt hur dialogen skall genomföras tål att fundera på.
Men jag är inte rädd för dialog, snarare tvärtom. Det kanske finns medarbetare i organisationen som redan idag har funderingar i dessa frågor och den kraften måste vi släppa fram.
PS! När jag använder ordet "bemanningsföretag" menar jag inga nya bolag ägda av regionen utan tycker det är ett bättre ord än personalpool som låter gammaldags och byråkratiskt DS!
GP