fredag, augusti 31, 2007

Sur Pär Nuder, (s) fegar i flyktingdebatten och Svenskt-Norskt samarbete

Rapporterna duggar tätt. Svensk ekonomi går bra. Arbetslösheten sjunker rekordartat. Diskussionen handlar mest om det är nuvarande regeringens förtjänst, om den f.d. (s)-regeringen har skäl att slå sig för bröstet eller om det handlar om världskonjukturen.

När denna debatt pågår träder f.d. finansminister Pär Nuder (s) in på banan. Han konstaterar i en debattartikel i Göteborgs Posten ”Borg på väg att rasera den goda svenska ekonomin”.

Jaha. Så ekonomin går dåligt?

När man läser artikeln möts man av en sur Pär Nuder. Det mesta går ut på att finansminister Anders Borg skulle ha en sviktande ställning i regeringen. Som exempel tas debatten om minskning av försvarsanslagen. Den kanske inte fördes på bästa sätt men med facit i hand står ju Anders Borg som segrare. Försvaret skall bantas

Jag tror Pär Nuder tycker det är ”görtråkigt” att vara vanlig riksdagsman. Ingen som bryr sig vad han tycker. Och inte fick han bli partiledare. Därför är han allmänt sur och vresig.

Kanske opinionssiffrorna i Dagens Nyheter gör honom gladare, eller inte. Sedan toppnoteringen 46,3% får nu (s) 41,5%. En minskning med 4,8 %.

I Kungsbacka har länge pågått en debatt om kommunen skall ta emot flyktingar. Nu har äntligen kommunstyrelsen i full enighet besluta teckna avtal om flyktingmottagande. Folkpartiets ansvariga kommunalråd, Kenneth Nilsson, Centerpartiet och nu Kristdemokraterna har vi sett i den politiska debatten och försvarat beslutet. Men inte (m) och (s).

Lokaltidningen Kungsbacka Posten (artikeln finns tyvärr inte på nätet) har noterat dessa två partiers frånvaro från debatten. Mest anmärkningsvärt är att socialdemokraterna i Kungsbacka varit så tysta.

Med kännedom om partiet är det inte så förvånande. När man skriver något är det ofta populistiskt och allmänt svepande angrepp mot alliansen. Sällan eller aldrig kommer konkreta förslag. Man jagar ofta en billig rubrik. Speciellt vissa företrädare.

Att stå upp för flyktingmottagandet ger inga billiga rubriker. Men moralisk resning.

Som svar säger socialdemokraternas kommunalråd Åke Eliasson till Kungsbacka Posten:

”Vår reaktion är väl att vi vann och nu gör borgarna som vi ville”.

Ytterligare ett försök till billigt poäng, men inte sant.

Kommunstyrelsen sa 2006-04-12 § 83 nej till flyktingmottagande. 7 var för och 7 sa nej. Ordförandens utslagsröst (m) fällde förslaget.
Kd lade ner rösten i avgörande votering, inte för att man var emot, utan för att just deras förslag till mottagande fallit.

Men man röstade om ett förslag från Kenneth Nilsson (fp), inte (s) förslag.

Jag tycker kristdemokraternas Larry Söder sammanfattar det hela bra i Kungsbacka Posten. Något (s) borde läsa.

”Det är en moralisk fråga, alla partier som står bakom beslutet skall synas”.

Slutligen föreslås i Dagens Nyheter försvarssamarbete mellan Norge och Sverige. Spontant ingen dum idé. Ytterligare ett steg mot Natomedlemskap? Men egentligen borde de 25 miljoner som bor i Norden kunna samarbeta mer om försvaret.

25 miljoner är inte speciellt många människor och skall och kan varje land i Norden ha eget försvar baserat på allmän värnplikt?

UPPDATERING 31/8 11:38

Ekonomistyrningsverket redovisar i en prognos ett förväntat överskott i den svenska statsbudgeten på 92 miljarder kronor eller 3 procent av BNP för 2007. Överskottet är det största i modern tid.

Anser fortfarande Pär Nuder att Anders Borg är på väg att rasera den svenska ekonomin? Ovanligt dålig tajming på artikeln i GP.

Inga kommentarer: