torsdag, januari 31, 2008

Skall Östros göra personer arbetslösa?

Debatten kring skattereduktion för hushållsnära tjänster och journalisters granskning av reformen har varit minst sagt underlig.

Mest underligt var nog SVT:s så kallade granskning som den 6 december 2007 kunde meddela följande:

”Satsningen på skatteavdrag för hushållsnära tjänster är så här långt ett fiasko. Regeringen räknade med 45 000 ansökningar, men hittills har bara ca 1 000 personer lämnat in en ansökan om till Skatteverket”

Ett sällsynt journalistiskt haveri. Jag tror inte journalisten och redaktionen hade för avsikt att lura väljarna och sina tittare. Man var förmodligen totalt okunniga om det man rapporterade om.

För det första så väntar man ju till årsskiftet eller till och med en bit in på året innan blanketten lämnas in. Har man anlitat någon regelbundet och väntar på en julstädning den 20 december så lämnar man ju inte in ansökan om skattereducering förrän man fått sista fakturan för året och betalat den.

För på blanketten skall man ange betalningsdag. Så har fakturan inte förfallit så kan man inte lämna in blanketten.

Naturligt är ju också att lämna in alla tillfällen för 2007 på en gång. Efter årskiftet.

SVT hade kunnat få ett journalistiskt scoop om man den 6 december frågat skatteverket hur många som lämnat in inkomstdeklarationen för 2007. (Blanketterna kommer inte förrän i februari 2008.)

Svaret hade blivit 0. Och rubriken ”Svensken vägrar deklarera”.

Nu har ungefär 30 000 ansökningar kommit in. Men eftersom man förlängt datumet tills när inkomstdeklarationen skall lämnas in kommer säkert en hel del ansökningar in innan 5 maj.

Enligt en undersökning som Demoskop gjort för Almega har ungefär 100 000 personer köpt hushållsnära tjänster.

Fler skulle säkert köpa om man fick skattereduktionen direkt på fakturan eller via ett checksystem. Hoppas man snarast inför det. Jag tycker också att man skall fundera på att inkludera om och tillbyggnadstjänster, så kallade ROT tjänster i systemet. Vi har ju tidigare haft ROT-avdrag och i Finland ingår sådana tjänster.

Prognosen är att branschen för hushållsnära tjänster kommer att sysselsätta 16 000 personer och omsätta 4,5 miljarder i utgången av 2008.

Konjunkturinstitutet sa 2005 att det behövdes 10 000 sysselsatta för att reformen skulle gå ihop.

Så det är väl dags att Thomas Östros, socialdemokraternas nya ekonomiska talesman, berättar om man kommer att avskaffa detta avdrag om (s) vinner valet 2010? Och göra en massa människor arbetslösa? Och öka kostnaderna för staten?

HDSvdDN

Inga kommentarer: