måndag, februari 04, 2008

Vem leder inför Supertisdagen?

Opinionsmätningarna inför morgondagens primärval i USA duggar tätt. Enligt Aftonbladets rubrik leder Barack Obama på den demokratiska sidan. Men det är en mätning i Kalifornien.

Som vanligt är sidan "Amerikansk politik” välinformerad och visar att Hillary Clinton (bilden nedan) leder i två andra mätningar i delstaten.

I New York och New Jersey leder Clinton stort. Men det är ju hennes bakgård som senator för New York.

På den republikanska sidan, och siffror framtagna av "Amerikansk politik", leder John McCain överallt utan i en mätning i Kalifornien.

Opinionsmätningarna har ju varit fel förut och de olika resultaten visar ju hur svårt där är att mäta.

Att John McCain (bilden nedan till höger) leder och har chans att mer eller mindre säkra nomineringen imorgon kväll/natt är nog ganska säkert. Inte minst med tanke på det republikanska systemet där vinnaren tar alla delegater.

På den demokratiska sidan är det klart att kampen fortsätter. Delegaterna delas ut proportionellt så att komma tvåa några procent efter vinnaren kan ge ungefär samma antal delegater.

Jag skulle dock sätta någon krona på att Hilary Clinton har ett försprång, dock inte ointagligt.

Och kampen fortsätter efter supertisdagen närmast den 9 februari då bland annat delstaterna Washington och Louisiana röstar.

Den 12 februari röstar bland annat Virginia och den 4 mars finns Texas och Ohio med.

Är det inte avgjort då så kan stater som Pennsylvania, som röstar den 22 april, bli de som ger någon en majoritet.

Sista primärvalen hålls på den demokratiska sidan 3 juni i Montana och South Dakota.

PS! Mitt stavningsprogram vill inte godkänna efternamnet McCain. Programmet vill hela tiden ändra till McCann. Kanske dags att även dataprogrammen börjar förstå att det finns någon som heter McCain som kan bli USA:s näste president. DS!

Afton1Afton2Svd1Svd2DN1DN2Sydsv1Sydsv2

Inga kommentarer: