Att en patient får tillång till sin journal på ett lätt sätt kan bara vara positivt. Och det är bra om journaler snabbt kan bli tillgängliga för en behandlande läkare på t.ex. en akutmottagning.
Men…..
Journalerna innehåller uppgifter som ingen mer än patient och vårdpersonal bör kunna ta del av. Det kan vara allt från media (uppgifter om kändisar) till försäkringsbolag, grannar, släkt, föräldrar m.fl. som kan vara nyfikna men som inte skall eller har rätt att ta del av dem.
Inte utan patientens tillåtelse.
Och då kommer vi in på det här med datasäkerhet. Ett vanligt användarnamn och lösenord är knappast säkerhet nog. Räcker e-legitimation? Eller vilken säkerhetslösning behövs? Patienten har ju inte alltid alla brandväggar och program som är nödvändiga.
Och hur skall vården få tillång till journalen? Skall den ligga öppen så alla kan se eller vilka begränsningar skall finnas? Få begränsningar ökar ju risken för missbruk.
Kalla Fakta i TV4 visade på söndagen hur dålig säkerheten är hos de bolag som driver internetpoker. Man får sig en rejäl tankeställare. Inte som pokerspelare, för jag har aldrig spelat, utan allmänt vad gäller säkerhet på nätet.
Ambitionen är god att ge patienten mer makt och inflytande. Men det måste ske med bevarad integritet och mycket god datasäkerhet.
IDGCompSwedDNSvdSydsvHD
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar