onsdag, februari 06, 2008

Vem vann supertisdagen?

Det är inte så lätt att kora en vinnare på supertisdagen i något parti.

Om vi börjar med demokraterna så vann Barack Obama flest primärval. Men Hillary Clinton vann stora stater som Kalifornien och New York.

Intressant var att det massiva stöd Barack Obama fick av Massachusetts guvernör, de båda senatorerna Ted Kennedy och John Kerry och stora delar av Kennedyfamiljen inte betydde att Barack kunde vinna i Kennedys hemstat Massachusetts eller i Kalifornien.

Är Kennedyglansen borta? Få under 50 kommer ihåg John F Kennedy och risken är ju att det man kommer ihåg är alla skandaler.

Delegaterna fördelas av demokraterna proportionellt med undantaget att man ofta följer kongressdistrikten. Vilken innebär att den som vinner staten kan få färre delegater än förloraren.

När de olika amerikanska Tv bolagen nu försöker redogöra för antalet delegater som kandidaterna har får man följande skillnad:

CNN: Clinton 825 Obama 732

CBS: Clinton 900 Obama 824

Fox: Clinton 845 Obama 765

För att vinna nomineringen krävs 2025 delegater.

På den republikanska sidan var John McCain framgångsrikast. Men han säkrade inte nomineringen. Sensationen var Mike Huckabee som gick hem i sydstaterna. Mitt Romney var nog den stora förloraren. Han hade svårt att gå hem någonstans så rejält så att han tog viktiga segrar även om han vann några stater.

Republikanerna har i många delstater systemet att vinnaren tar allt vilket gynnade både McCain och Huckabee. Såhär gissar Tv-bolag om antalet republikanska delegater för närvarande.

CNN: MCain 615 Romney 268 Huckabee 169

CBS: MCain 599 Romney 152 Huckabee 159

Fox: MCain 613 Romney 269 Huckabee 190

För att vinna den republikanska nomineringen krävs 1191 delegater.

På den republikanska sidan fortsätter också diskussionen om huruvida Jon McCain är konservativ nog.

Den kända ultrakonservativa radioprataren Rush Limbaugh har till och med gått så långt att han säger att han skulle rösta på Hillary Clinton före John McCain.

Skulle den yttersta, ofta kristna, högern avstå från att rösta om John McCain blev republikanernas kandidat i höst?

Vad innebär nattens val?

Bara en sak. Kampen om vita huset går vidare. Fler debatter planeras och sista primärvalen hålls i juni.

Afton1Afton2Afton3Sydsv

Inga kommentarer: