torsdag, februari 07, 2008

Hur kunde det gå så snett i skolan?

Utbildningsminister Jan Björklunds förslag om ny betygsskala och betyg från årskurs 6 har stöd från svenska folket. Det visar alla undersökningar och det visar också Aftonbladets läsarundersökning.
Två av tre stödjer Björklund. När man gör rena opinionsundersökningar brukar stödet vara ca: 80 % för betyg från årskurs 6.

Och här ligger socialdemokraternas dilemma. Vänsterpartiet har det lättare därför bland de 20 % som säger nej till betyg finns deras väljare. Men en majoritet av socialdemokraternas väljare vill ha betyg.

Att socialdemokraterna vill ha en uppgörelse är inte på grund av omtanken om eleverna utan Mona Sahlin vill inte sitta i varje utfrågning 2010 och tala om att betyg från årskurs 6 skall slopas och den gamla betygsskalan skall vara kvar. Med en klar majoritet av befolkningen emot sig skulle det kunna bli förödande. Och ta fokus från frågor man gärna vill prata om.

Ny skoltalesman inom socialdemokraterna är Marie Granlund. I tidningen Fokus säger hon följande:

” – Om jag fick bestämma skulle vi behålla det system vi har, med betyg från åttonde klass. Jag tror inte att vi skulle ha föreslagit tidigare betyg av oss själva, om vi hade fortsatt regera.”

Uppenbarligen en ärlig politiker. Men varför kan inte (s) släppa flumskolan?

Nej folkpartiet och Jan Björklund i kombination med vad väljarna tycker pressar socialdemokraterna i betyg och skolpolitiken.

Miljöpartiets talesman Mats pertoft pratar om att förslaget är en återgång till 60-talet. Det visar hur okunnig han är.

Jag började skolan 1965. Och har rätt bra koll på hur det var. Allting var inte bättre. Skolan hade problem även då. Men våld mot lärare, mobbing, ordningsproblem var inte i närheten av dagens.

Vi hade en öppen skola utan kameror och vakter. Hur har vi hamnat där vi är idag? Hur kunde skolan tillåtas att förflummas och kunskap och ordning nedmonteras? Och mobbing nästan tillåtas? Artikel i Aftonbladet idag.

Och förresten, vi hade betyg från årskurs 1.

Kanske miljöpartiet behöver läsa på?

Lärarförbundet vill ha en blocköverskridande överenskommelse om betygen.

- Vi är mycket besvikna på att Björklund inte tar ansvar för blocköverskridande överenskommelser. Sverige behöver långsiktighet i skolan. Vi kan inte ha betygssystem som ändras vart fjärde år, säger Eva-Lis Preisz till TT.

Skall det göras en sådan överenskommelse skall det vara för elevernas bästa och det måste bli ett bra förslag. Inte för att rädda socialdemokraterna.

När Eva-Lis Preisz uttalar sig så, och skriver debattartiklar med Mona Sahlin, kan man ju börja undra om hennes lojalitet ligger mer hos (s) än hos elever, föräldrar och lärare?

Inga kommentarer: